Αυτή είναι η παράκληση μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και επώδυνων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19.
Ογδόντα τρείς πολυ-εκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο σε επιστολή τους στην εφημερίδα «The Guardian» προτρέπουν τις εθνικές κυβερνήσεις τους να αυξήσουν, «με μόνιμο και ουσιαστικό τρόπο», τους φόρους που τους αναλογούν. Μερικοί από αυτούς είναι η κληρονόμος του μεγιστάνα Disney, Abigail Disney, με περιουσία 120 εκατομμύρια δολάρια, και ο συνιδρυτής της εταιρείας Ben and Jerry, Jerry Greenfield, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια δολάρια.
Οι αυτοαποκαλούμενοι «Εκατομμυριούχοι για την Ανθρωπότητα» αναφέρουν στην επιστολή τους ότι το άνευ προηγουμένου οικονομικό πλήγμα της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους στη φτώχεια και ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η φιλανθρωπία δεν αρκεί. Έχουν χρήματα – πολλά από αυτα – και, συνεπώς, ένα ζωτικό ρόλο στην εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας και στην εύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης.
Η δημοσιοποίηση της προτροπής τους λαμβάνει χώρα πριν τη συνάντηση, διαδικτυακώς αυτήν την φορά, της ομάδας G20 στις 18 Ιουλίου, στην οποία συμμετέχουν οι ιθύνοντες των πιο εύρωστων οικονομιών του πλανήτη και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών τους. Όλες οι συζητήσεις θα σχετίζονται, φυσικά, με την αναπότρεπτη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πρωτίστως θα πλήξει τους ήδη ευάλωτους και χαμηλά αμειβόμενους, πολλοί από τους οποίους αποδείχτηκε πως είναι οι πραγματικοί ήρωες με τις ανεκτίμητες, για τη λειτουργία της κοινωνίας, υπηρεσίες τους ακόμη και κατά τα πιο αυστηρά lockdowns.
Μία τέτοιου είδους ηχηρή έκκληση, μας συγκινεί και μας σοκάρει. Πολλοί θα αναρωτηθούν: «Πώς φτάσαμε σε αυτό το παράλογο σημείο, να ζητούν οικειοθελώς οι κροίσοι να πληρώνουν περισσότερα;». Η πραγματικότητα μας είναι αυτή στην οποία η γραμματέας του μεγιστάνα Warren Buffet πληρώνει φόρους με μεγαλύτερο συντελεστή από το δισεκατομμυριούχο εργοδότη της, μια πραγματικότητα που δεχόμαστε ως λογική και αδιαμφισβήτητη.
Κατά τη διάρκεια του «βιβλικού» 2020 μόνο, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, μεγάλωσε την αμύθητη περιουσία του κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Η φιλανθρωπική δωρεά του για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές κριτικές. Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων είναι, βεβαίως, τιτάνιο, κρίνεται, ωστόσο, πενιχρό μπροστά στα 189 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέχει ο Bezos και στις δεκαετίες που προβλέπεται πως θα στιγματιστούν από τα «παγώματα» της οικονομίας.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι εκατομμυριούχοι, η φιλανθρωπία δεν είναι αρκετή. Και θα συμπλήρωνα ότι, ίσως, δεν είναι και επιθυμητή. Η πληθώρα των σκανδάλων έχει φέρει στην επιφάνεια τη λυπηρή μεθόδευση της φιλανθρωπίας. Συχνά αποτελεί μονάχα ένα εργαλείο για την κατασκευή ενός θετικού αφηγήματος για την εταιρεία και τα πρόσωπα που τη διευθύνουν, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο επιρροής και αιχμαλώτισης ιδρυμάτων. Επιπλέον, ακόμα και όταν οι δωρεές έχουν ως μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτελή παροχή αλληλεγγύης, τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας δε θα έπρεπε να εξαρτώνται από την καλή θέληση των λίγων για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους, πόσο μάλλον στην περίπτωση κρίσεων τέτοιας κλίμακας. Η ανάγκη για δωρεές, ώστε να εγγυηθούν τα βασικά δικαιώματα και αγαθά στις κοινωνίες αποτελεί ένδειξη σοβαρής παθογένειας.
Το «βήμα», λοιπόν, των υπερπλουσίων αυτών ανθρώπων, δεν πρέπει να επιδοκιμαστεί για το θάρρος του. Πρέπει να αναγνωριστεί ως μία έκφραση της λογικής που τόσο καιρό αγνοούμε. Χωρίς τάσεις ρεβανσισμού, χωρίς σκοπιμότητα την τιμωρία, τα βάρη πρέπει να ανακατανεμηθούν με λογικά κριτήρια. Σε τέτοιες απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η επέλαση μιας πανίσχυρης πανδημίας εν έτει 2020, διαφαίνεται, με τρόπο πια εμβληματικό, η ανισότητα που ταλανίζει τον πλανήτη μας και μας δίνεται μία και πιθανώς τελευταία ευκαιρία να επαναπρογραμματίσουμε τον κόσμο μας.
Πηγή εικόνας: millionairesforhumanity.com