Άποψη του εξωτερικού συνεργάτη, Θωμά Κεδρά,

Οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, Γερουσιαστών και Αντιπροσώπων των Αμερικανών έγιναν στις 3 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Η Αμερικανική κοινωνία φαίνεται διχασμένη, αφού το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν μια ευρεία νίκη των Δημοκρατικών, όπως προέβλεπαν οι δημοσκόποι (των οποίων η αξιοπιστία δέχεται συνεχώς πλήγματα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητάς τους να προβλέψουν – ή να χειραγωγήσουν κατά άλλους – εκλογικά αποτελέσματα. Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να «κλέψουν» από τον αντίπαλό τους ολόκληρες πολιτείες τις οποίες είχαν χάσει το 2016 (Αριζόνα, Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια). Πολιτείες που δίνουν αθροιστικά 57 απαραίτητους εκλέκτορες, ώστε, όποιος τις κέρδιζε, να ξεπεράσει το φράγμα των 270 που χρειάζονται, για να εκλεγεί Πρόεδρος. Ωστόσο, σε κομητείες που παραδοσιακά κερδίζουν οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν μικρές αυξήσεις στο ποσοστό τους (δηλαδή έχασαν, αλλά με μικρότερη διαφορά). Αυτό είναι και ένα από τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζουν οι οπαδοί του “Grand Old Party” τις κατηγορίες περί νοθείας και αλλοίωσης του αποτελέσματος. Δεν έλειψαν από το οπλοστάσιο των κατηγόρων περί νοθείας και γελοιότητες που μπέρδεψαν τον πληθυσμό της πολιτείας Τζόρτζια με το κράτος Γεωργία στον Καύκασο.

Για τα περί νοθείας έχει τοποθετηθεί ο νυν πλανητάρχης, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες. Σαν να προαισθανόταν ότι θα χάσει τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά αρκούντως μικρή, ώστε, αν αμφισβητηθεί, να μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα. Διαμαρτύρεται σαν παιδί που δεν δέχεται να χάνει και θα αναζητήσει όλα τα νόμιμα μέσα ως ένας ενήλικας πολίτης που αισθάνεται ότι αδικήθηκε. Πολλές είναι οι εσωκομματικές φωνές που τον προτρέπουν να «ηρεμήσει», να μη δημιουργήσει θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, να παραδεχτεί την ήττα για τη σταθερότητα και την ευημερία της πατρίδας, όπως ο υποψήφιος Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος το 2012, Mitt Romney, o πρώην κυβερνήτης της Γιούτα Mike Leavitt. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, έχει ήδη συγχαρεί τον Biden για την εκλογή του. Aπό την άλλη, ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch McConell, τον προτρέπει να προχωρήσει σε δικαστική διαμάχη. Παρατηρούμε εδώ ένα χάσμα μεταξύ πολιτικών με παλαιότερη αίγλη και νυν ενεργών πολιτικών. Οι παλαιότεροι ίσως είναι πιο συγκαταβατικοί, βλέπουν το δάσος (την συνολική ηρεμία και ευημερία της χώρας) και όχι το δέντρο (τρέχουσες μικροπολιτικές σκοπιμότητες).

Έχουν κατατεθεί αιτήσεις επανακαταμέτρησης από τους Ρεπουμπλικάνους σε Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και εσχάτως στην Τζόρτζια, με πολύ μικρές πιθανότητες να ανατρέψουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικούς, αφού πρόκειται για διαφορές τουλάχιστον 20.000 ψήφων. Επανακαταμέτρηση γίνεται ούτως ή άλλως μέχρι τον Ιανουάριο, γι’ αυτό και στις ΗΠΑ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα 2,5 μήνες μετά την εκλογή του· για να υπάρχει χρόνος να επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι και να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα λάθους ή εκλογικής απάτης.

Όχι, ο Trump δεν θα παραδώσει «καμένη γη» στον διάδοχό του, όπως προειδοποιούν κάποιοι, ούτε θα κάνει ό,τι μπορεί για να του δυσχεράνει το έργο. Δυόμισι μήνες μετά από μια εκλογική ήττα έρχεται νηφαλιότητα σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο και επενεργεί ο πολιτικός πολιτισμός που έχει μέσα του. Μερικοί διεθνώς μπορεί να έχουν λυπηθεί με την επικείμενη αποχώρηση του Τrump από το Λευκό Οίκο (Πούτιν, Σι, Ερντογάν), με τη σιωπή τους να προκαλεί περισσότερο θόρυβο απ’ ό,τι η έκφραση όποιας άποψης για τις αμερικανικές εκλογές.

Ο νικητής των εκλογών Biden έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις, στις οποίες αποτυπώνει σε αδρές γραμμές τις πρώτες του κινήσεις ως Πρόεδρος τον Ιανουάριο, οι οποίες είναι λήψη αυστηρότερων μέτρων για την προστασία του λαού από τον κορονοϊό, η συγκρότηση μιας 12μελούς ομάδας κρούσης για την πανδημία και η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων για τη μείωση των ρύπων.

ο εκλογικός χάρτης των ΗΠΑ από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2020

Στα καλά νέα της ημέρας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι μια χώρα «ευκαιριών». Για πρώτη φορά, ολόκληρη πολιτεία ψήφισε αποκλειστικά και μόνο γυναίκες Βουλεύτριες (στο Νέο Μεξικό). Για πρώτη φορά, εξελέγησαν μια τρανς Γερουσιάστρια (στο Ντέλαγουερ) και ένα άτομο ουδέτερου φύλου στη Βουλή των Αντιπροσώπων (στην σταθερά προσκείμενη στους Ρεπουμπλικάνους Οκλαχόμα). Φυσικά, τα κράτη και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής παρακαλούν για επεμβάσεις των ΗΠΑ στις εκλογές τους, ενώ τα κράτη και οι λαοί της Μέσης Ανατολής ανυπομονούν να βομβαρδίζονται με τις ευλογίες και τη συναίνεση της πρώτης γυναίκας, σκουρόχρωμης και με ασιατικές ρίζες Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.