Της εξωτερικής συνεργάτιδος, Όλγας Βομβαρδά,
Ένα καλοφτιαγμένο podcast, με τη Δέσποινα Κανάκογλου.
Πλήθος podcasts είναι διαθέσιμα στις πλατφόρμες ήχου με τον καθένα πλέον να έχει τη δυνατότητα να πάρει ένα μικρόφωνο και να ηχογραφήσει μερικές σκόρπιες ιδέες, τυχαία λόγια και ατεκμηρίωτες απόψεις. Από αυτό το πλήθος προσπαθώ να ξεχωρίζω αυτά τα podcastsπου πληρούν προϋποθέσεις ποιότητας και τηρούν τουςειδησεογραφικούς κανόνες ή podcasts επιστημονικού περιεχομένου, όπου ο συνεντευξιαζόμενος-καλεσμένος είναι διακεκριμένος επιστήμονας και δεν διατυπώνει απλά γνώμες, αλλά μεταδίδει τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη γνώση.
Ένα από τα podcastπου ξεχωρίζουν λόγω της ενδιαφέρουσας θεματολογίας, της προσεγμένης προσέγγισης των θεμάτων και της κατάρτισης των ομιλητών είναι το #giatioxi. Βέβαια η φιλοσοφία, η βιολογία ή η επιστήμη του μάνατζμεντ εκ πρώτης όψεως σε πολλούς δεν φαίνονται ενδιαφέροντα. Αλλά ακούγοντας αυτά τα podcast ανακαλύπτεις ότι αυτές οι επιστήμες εγκαθιδρύουν τις αρχές για να δομηθεί ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας, οι υγιείς συνήθειες και εν κατακλείδι, μία υγιής ζωή. Οπότε, γιατί όχι το «γιατί όχι;».
Λίστα με μερικά από τα επεισόδια που προσωπικά ξεχώρισα:
- «Άσκησε επιρροή με τη φωνή σου» όπου η Νιόβη Κλαυδινού, κάτοχος PhD Public Speaking & High Performance Activation Coach με την υπέροχη φωνή της μας επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τη φωνή μας μπάσα και σταθερή στον δημόσιο λόγο, χωρίς κοκοράκια ως ένδειξη αλλά και ως προϋπόθεση μίας σίγουρης σκέψης και γνώμης, και μίας ομιλίας που μπορεί να ακουστεί και να γίνει σεβαστή από το κοινό. Παραμείνετε το υποκείμενο της ομιλίας μας συμβουλεύει, και όχι το αντικείμενο, ακόμα και όταν μιλάτε στη συνέλευση της πολυκατοικίας. Οι ομιλητές στους οποίους παραπέμπει ως παραδείγματα είναι από τους ωραιότερους ρήτορες όλων των εποχών: Τσόρτσιλ, Ομπάμα και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και δίνει κάποια μυστικά της επιτυχίας των λόγων τους: η αποκάλυψη του εαυτού και η πεποίθηση του«youowntheroom» όχι λόγω εξουσίας αλλά λόγω δύναμης.Ένας καλός δημόσιος λόγος απαιτεί σύνδεση με το ακροατήριο, καθαρότητα και διαύγεια, να σηκωθούν τα φίλτρα, χωρίς διάθεση εξουσίας. Αποφασίστε σε ποια απ’ όλες τις λέξεις της πρότασής σας θα δώσετε έμφαση και reveal your self προτρέπει η Κλαυδινού. Μετά από αυτό το νιώθετε αρκετά δυνατή να κάνετε εκείνη την πρόποση στο γάμο της αδελφής σας!
2. Ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής Μάνατζμεντ, μας δίνει τιπς για το «Πως παίρνουμε αποφάσεις». Οι σωστές αποφάσεις είναι το μυστικό για μία καλή ζωή.Αλλά γιατί συχνά επιλέγουμε να μην επιλέγουμε; Η συνήθεια και το βόλεμα είναι που μας αποτρέπουν. Όπως και το σύνδρομο του καλού παιδιού είναι που μας οδηγεί να παίρνουμε αποφάσεις για να ικανοποιήσουν τους άλλους. Στον αντίποδα, είναι η ορθή σκέψη και η μέθοδος που μας οδηγούν σε ορθές αποφάσεις, και λαμβάνονται με χαρτί και μολύβι, με μεθόδους αποφάσεων μία από τις οποίες αναλύει ο Μπαραντάς. Αυτή αποτελείται από πέντε στάδια: πρώτον εντοπίζω την επιθυμία και τον στόχο. Δεύτερον, το ορίζω καλά, γιατί το σωστά ορισμένο πρόβλημα είναι κατά το ήμισυ λυμένο, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν. Τρίτον βρίσκω τις εναλλακτικές μου λύσεις, έπειτα αξιολογώ τα κόστη και τα οφέλη έκαστης, και τέλος κάνω την επιλογή. Με τέτοιες μεθόδους της επιστήμης των αποφάσεων βάζω σκέψεις, πληροφορίες και συναισθήματα στη σειρά και σκέφτομαι πειθαρχημένα και
πηγή εικόνας giatioxi
Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάρω λάθος απόφαση, αλλά κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να πάρω λάθος απόφαση και μετέπειτα να μετανιώσω γι’ αυτήν. Στη διαίσθηση καταφεύγουμε μόνο εφόσον αυτή υπηρετεί και έπεται της λογικής, διαφορετικά από μόνη της οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις.
- Στο podcast«Η Βιολογία της γήρανσης και το θαύμα της ζωής» ο καθηγητής Βιολογίας του Κυττάρου Γιάννης Τρουγκάκος αναλύει το γήρας έχοντας στο μικροσκόπιο την επίδρασή του πάνω στην μικρότερη μορφή ζωής, το κύτταρο. Τα κύτταρά μας είναι πολύπλοκες και ενεργοβόρες μηχανές που παράγουν λειτουργία χωρίς βλάβη (νόσημα). Το γήρας είναι η διαδικασία συσσώρευσης φθοράς σε αυτήν την τέλεια και περίπλοκη μηχανή.
Η επιστημονική συζήτηση γρήγορα γίνεται ανθρώπινη και καθημερινή, και αποκτά μέχρι και πολιτικό περιεχόμενο, διακριτικά και σεμνά, καθώς οι επιστήμονες σπάνια ασκούν κριτική στην πολιτική (δυστυχώς!). Οι σύγχρονες κοινωνίες, σχολιάζει ο Καθηγητής Βιολογίας, και ειδικά η ελληνική, πρέπει να εστιάσουν στους νέους ανθρώπους, γιατί η φύση υπηρετεί τη νεότητα, η νεότητα είναι οι νέες ιδέες. «Πρέπει να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους πάση θυσία να βρουν δουλειά, να έχουν αύριο, να έχουν αισιοδοξία, γιατί αυτή είναι η φύση, η φύση εστιάζει στη νεότητα… Όλη η έννοια είναι η νεότητα. Στη βιολογία πληθυσμών η έννοια είναι στα νέα άτομα.»
Και τέλος η συζήτηση εμπνέει αισιοδοξία. Σε έναν κόσμο που το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει από τα 60 στα 80 έτη τουλάχιστον, ο Τρουγκάκος προτρέπει κάθε μέρα που ξυπνάμε μετά τα 60 χρόνια να νιώθουμε το θαύμα και την ευλογία. Να ακούμε το σώμα μας όταν μας μιλάει, όταν πίνουμε ή κουραζόμαστε παραπάνω, γιατί αυτό αντιδράει και μας προειδοποιεί όταν η μηχανή έχει μαζέψει φθορά.
Πάρτε μια ανάσα και μία απόσταση από ένα θέμα που σας απασχολεί, φιλοσοφείστε, ακούστε επιστημονικές αλήθειες, χρησιμοποιείστε και ακούστε τη λογική, γιατί είναι η μόνη γνώση και ικανότητα που κατευνάζει και τακτοποιεί το χάος που προκαλεί η καθημερινότητα, ο όγκος πληροφοριών και τα μικροπροβλήματα της ζωής που χωρίς λογική σκέψη τα ανάγουμε σε μεγάλα. Όλη αυτή η γνώση είναι κατ’ εμέ ένα είδος ψυχανάλυσης, ένα αντίδοτο στο χάος, όπως λέει και το ομόνυμο βιβλίο του Πίτερσον.