Περιμέναμε καιρό την επιστροφή του Leo στις οθόνες μας που για πρώτη φόρα συνεργάζεται με Netflix Exclusive για κάτι διαφορετικό  από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Η ταινία βασίζεται στην εποχή μας και στο απρόσμενο νέο ενός κομήτη που καταφθάνει στην Γη. Μαζί με την Jennifer Lawrence συμπρωταγωνιστούν ως επιστήμονες που προσπαθούν αγανακτισμένα να πείσουν τον μεθυσμένο κοινωνικοπολιτικά κόσμο ότι όλα πολύ σύντομα μπορεί να καταστραφούν. Σε ένα casting που περιλαμβάνει τον ιδιαιτέρα ταλαντούχο Jonah Hill, τις θρυλικές Meryl Streep και Cate Blanchett καθώς και το επόμενο αστέρι του παγκοσμίου κινηματογράφου Timothy Chalmette.

Πηγή εικόνας: D1SoftballNews.com

O Di Caprio όπως πάντα απολαυστικός και αλάνθαστος, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα στο κοινό, βρίσκεται σε μια θέση που μέσω του σκηνοθέτη δεν σε κάνει να νιώθεις ότι υπάρχει στην ταινία απόλυτος πρωταγωνιστής. Το μοίρασμα των ρόλων είναι εξαιρετικό και σεναριογραφικά ως προς την σάτιρα είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε όλα να βρίσκονται. O Jonah Hill θύμισε τα πρώτα του βήματα με την απίστευτη τεχνική σαρκασμού του on set κάνοντας τον ίδιο απολαυστικό και μοναδικό για άλλη μια φόρα σε ένα μεγάλο project με έναν ρολό, που πίστεψε με, είναι πολύ πιο δύσκολος από μια δραματική ερμηνεία. Τα σατιρικά κομμάτια του σκηνοθέτη δείχνουν πως η Meryl Streep και η Cate Blanchett έχουν το ταλέντο για οτιδήποτε τους ζητηθεί. Προσωπικά θεωρώ τόσο την σύνδεση ρολού – casting όσο και τις ερμηνείες εξαιρετικές και λαμβάνοντας υπόψη την φύση του έργου δημιουργείται μια επική μοναδικότητα.

Πηγή εικόνας: slash film

Η ταινία προσπαθεί με βασικό σύμμαχο μια ευφυέστατη σάτιρα στα κύματα της παρωδίας να δείξει πού οδεύουμε ή  μάλλον πού βρισκόμαστε ήδη. Με ηχηρά πολιτικά μηνύματα γίνεται επιτέλους με έναν απολυτά ειρωνικό τρόπο η παρουσίαση της σύγχρονης κερδοσκοπικής πολιτικής. Ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων και η διχόνοια, δείχνουν το ατελείωτο ταβάνι τους όταν ακόμα και στην καταστροφή του κόσμου, υπάρχει η πλευρά που ανησυχεί και κοιτάει ψηλά και η πλευρά που ζητεί να κοιτάμε τα πόδια μας ώστε να μην έχουμε ιδέα τι συμβαίνει. Κοινωνική αδιαφορία, τεχνολογική και ενημερωτική εκμετάλλευση με πρωταγωνιστές τις δυο άκρες της κλωστής. Την ομάδα πλούτου, που πάντα θα έχει τρόπο με το χρήμα να λύσει το πρόβλημα για προσωπικό μέλλον και την ομάδα του καθημερινού πολίτη που μπορεί να ανεβάζει TIK TOK την πτώση του κομήτη αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ζωή, την συνέπεια και την επίκαιρη αδικία που πλέον αδιαφορεί να βουτήξει σε ένα κύμα εικονικής ευτυχίας που χρηματοδοτείται από την ίδια την μιζέρια.

Πηγή εικόνας: collider

Από την άλλη υπάρχει ένα προσωπικό συμπέρασμα ως προς την συναισθηματική φύση του καθενός που έρχεται σε απολυτή σύνδεση με την επιρροή της εποχής μας. Η ευγένεια, η αγάπη, η συνείδηση και η πίστη, έχουν αντικατασταθεί πλήρως από εγωισμό, κερδοσκοπικές προσδοκίες και μια ματαιοδοξία που σε ξεκάνει ως θεωρητικό όνειρο στα social media και καταλήγει ως ένας ρεαλιστικός εφιάλτης υπνοβασίας. Υπάρχει η επιλογή της διαφθοράς, της απιστίας και της απεριόριστης ευκαιρίας για διασκέδαση, πλούτο και εθελοτυφλίας, αλλά πάντα θα βρίσκεται και σε μια γωνία η ευκαιρία λίγο πριν το τέλος του κόσμου για πραγματικά συναισθήματα μέσω της ειλικρινείας και της αναγκαιότητας για πραγματική ευτυχία. Αρκεί να μην χρειαστεί το τέλος του κόσμου για να το καταλάβουμε. Ούτε Don’t look up λοιπόν για την εκμετάλλευση, ούτε Look up για την πρόληψη, αλλά look around you για να κατανοήσεις τι έχεις και τι μπορείς να καταφέρεις προτού χρειαστεί να κοιτάξεις κάπου αλλού.