Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Σοφίας Θανοπούλου,

Τι είναι η Υγεία και τι η Φυσική Κατάσταση; Τι ρόλο έχουν αυτές οι δυο πολυσυζητημένες λέξεις στη ζωή μας; Γιατί είναι τόσο σημαντικές και σε τι μας βοηθούν;

Ο άνθρωπος της πόλης και του γραφείου περνά καθισμένος τις περισσότερες ώρες της ημέρας μπροστά σε μία οθόνη. Η ακινησία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του και οι επιπτώσεις της στην υγεία και τη φυσική του κατάσταση είναι αρκετές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία η Υγεία ήταν αρχαιοελληνική θεότητα και αντιπροσώπευε την ψυχική και σωματική υγεία. Ήταν σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδερφής της Αθηνάς, και αδερφές της ή κόρες της αναλόγως με την εκδοχή του μύθου ήταν η Πανάκεια, η Ιασώ, η Ακεσώ και κατά τον Σούδα η Αίγλη.

Ενώ ο πατέρας της Ασκληπιός συνδέεται άμεσα με τη θεραπεία ασθενειών, η θεά συνδέθηκε με την πρόληψη ασθενειών και της κατάστασης της υγείας. Η απεικόνισή της από τους καλλιτέχνες έγινε με τη μορφή γυναίκας, ενώ αργότερα υιοθετήθηκε ως σύμβολό της το φίδι.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (1946) ορίζει την υγεία ως την κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Είναι δηλαδή η κατάσταση, στην οποία όλα τα συστήματα του σώματος – νευρικό, μυϊκό, σκελετικό, κυκλοφορικό, γαστρεντερικό, λεμφικό, ορμονικό κτλ – βρίσκονται στην ιδανική τους κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, η φυσική κατάσταση ορίζεται ως η ικανότητα των ατόμων να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος, τις καθημερινές υποχρεώσεις, τις δραστηριότητές τους χωρίς να κουράζονται και να συνεχίζουν να έχουν ενέργεια για έκτακτες απαιτήσεις. Τότε η υγεία και η φυσική κατάσταση βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Στοιχεία τα οποία συνδέουν την υγεία με τη φυσική κατάσταση είναι η μυϊκή δύναμη, η μυϊκή αντοχή, η καρδιαγγειακή αντοχή, η ευκαμψία των αρθρώσεων και η σύσταση του σώματος, δηλαδή η αναλογία άλιπης μάζας και μάζας λίπους. Ωστόσο υπάρχουν και στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση και αυτά είναι η ισορροπία, η συναρμογή, η ευκινησία, η ταχύτητα και η ισχύς.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωισμός

Πώς μπορεί να βελτιώθεί η φυσική κατάσταση και κατ΄επέκταση η υγεία ενός ατόμου;

Αρχικά, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η καλή φυσική κατάσταση δεν είναι μοναδικό προνόμιο των αθλητών αλλά αποτελεί αναγκαιότητα και τρόπο ζωής όλων. Ο μέσος καθημερινός άνθρωπος πρέπει να αντιληφθεί ότι η βελτίωση της φυσικής του κατάστασης προϋποθέτει και βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής του υγείας.

Έπειτα πρέπει να γίνει επιλογή φυσικής δραστηριότητας με κύριο κριτήριο επιλογής μας τα ενδιαφέροντα του καθενός. Δηλαδή, η δραστηριότητα ή οι ασκήσεις  οι οποίες θα επιλεχτούν για να πραγματοποιούνται τακτικά, πρέπει να ευχαριστούν τον ενδιαφερόμενο, να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του  και να μην τις εκτελεί υπό πίεση.

Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και  η κηπουρική.Εκτός από τη σωματική άσκηση εξίσου σημαντικό ρόλο έχει και η ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις  ενεργειακές ανάγκες και απαιτήσεις του καθενός και εμπλουτισμένη με θρεπτικά συστατικά.

Ένα πασίγνωστο αρχαιοελληνικό ρητό, το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» υποστηρίζει την ισορροπία μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας. Η βελτίωση και η διατήρηση της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης σήμερα είναι βασική προϋπόθεση για την καλή κατάσταση της ολικής ψυχοσωματικής μας υγείας και κατ’επέκταση της ποιότητας ζωής μας. Είναι στο χέρι του καθενός να αποκτήσει την ποιότητα ζωής που επιθυμεί!