Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ιωάννας Κατσώνη,

Τα lockdown που έχουν καθιερωθεί από πέρυσι τον Μάρτιο ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι — μια αλλαγή που ενστερνίστηκαν πολλές εταιρίες ως πιθανή λύση μακροπρόθεσμα, η οποία επιτρέπει χαμηλότερα κόστη και μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζομένους.

Η ψηφιοποίηση της εργασίας έχει προβληματίσει πολλούς σχετικά με την διατήρησή της, ώστε να αλλάξει  τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα συμβίωσης. Χάρη στη σύγχρονη πρόοδο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, το εργατικό δυναμικό μπορεί να ασχοληθεί με την εργασία παντού ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι ανάγκες των εργαζομένων που σχετίζονται με την εργασία έχουν διαφοροποιηθεί λόγω διαφόρων δεσμεύσεων εκτός εργασίας.

Αλλά πάντα πρέπει να βλέπουμε το νόμισμα και από τις δύο όψεις.

Έτσι, λοιπόν, μαζί µε τις ανέσεις του σπιτιού έρχονται και πολλές δυσκολίες παιδιά ή σύζυγοι ή συγκάτοικοι που κάνουν φασαρία στο σπίτι, οι ήχοι του κουδουνιού και του τηλεφώνου, οι άβολες κινήσεις και ήχοι των κατοικίδιων που πιθανώς να υπάρχουν στο σπίτι. Οι διαταραχές αυτές κρύβονται γύρω από κάθε γωνία του σπιτιού και κατά τη διάρκεια κάθε λεπτού εργασίας.

Μιλώντας για τα όρια μεταξύ του χώρου εργασίας και των υπολοίπων περιβαλλόντων χώρων, δημιουργώντας ένα όριο μεταξύ της εργασίας και της ζωής, όταν εργάζεται κανείς από το σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η τηλεργασία µπορεί να λάβει χώρα και περίεργες ώρες, πράγμα που μπορεί να δηµιουργήσει προβλήµατα µε την υπόλοιπη οικογένεια. Αντίθετα, ο πειρασμός ενασχόλησης περισσότερο µε την οικογένεια εν ώρα εργασίας, μπορεί να σημαίνει μείωση παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας.

Επίσης, ένα από τα πιο ελκυστικά πράγματα για την τηλεργασία, µπορεί  να είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα πράγματα γι’ αυτή και μιλάμε για την απομόνωση. Κάτι που βέβαια δεν είναι δυσκολία, καθώς η κατάσταση στην οποία ζούμε μας έχει φέρει όλο και πιο κοντά και τα συναισθήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης είναι γνώριμα. Ωστόσο, ορισμένοι τηλεργαζόµενοι έχουν αναφέρει ακόμα και προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από εβδομάδες απομόνωσης εργασίας, µε μόνη επικοινωνία την αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έχοντας μια πραγματική συνομιλία µέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό το καταδεικνύει η πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων PULSE RC για το εργασιακό τοπίο. Η μέτρηση καταδεικνύει ότι για την πλειονότητα των εργαζόμενων, η εργασία στο γραφείο παραμένει πρωτεύουσα επιλογή, με πολλά και ισχυρά κίνητρα. Πέραν της ανάγκης κοινωνικοποίησης, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν ως πιο δημιουργική και αποτελεσματική την εργασία στο γραφείο, επιθυμώντας την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες απασχόλησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η τηλεργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (σύμφωνα με το 41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%) – ενώ το 24% επέλεξε σε «μικρό βαθμό έως καθόλου».

Αν και η εργασία από απόσταση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, η φυσική παρουσία στο γραφείο έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και για την ίδια την επιχείρηση ή τον οργανισμό, σύμφωνα με το συντριπτικό 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων.

Επτά στους δέκα θεωρούν πιο παραγωγική την εργασία στο γραφείο. Επίσης, η επιλογή της «εργασίας στο γραφείο» υπερέχει  συντριπτικά στις απαντήσεις των ερωτημάτων:

-«Ποιο από τα δύο θα βοηθούσε περισσότερο στη συνεργασία σας με συναδέλφους και συνεργάτες;» 79% έναντι 9%.
-«Ποιο βοηθά καλύτερα την προσέγγιση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης;» 73% έναντι 12%.
-«Πού θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύετε;» 68% έναντι 20%.
-«Ποιο από τα δύο θα σας έκανε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τη δουλειά σας;» 68 έναντι 17%. Παρότι πιο ενισχυμένη αποτυπώνεται η επιλογή της «εργασίας από το σπίτι», στο δίλημμα: «Ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με μέλη της οικογένειάς σας;» κι εδώ περισσότεροι επιλέγουν «γραφείο» (47%) έναντι 38% «σπίτι».

Σε αυτή την έρευνα επιχειρήσαν  να βγάλουν  κάποια συμπεράσματα ως προς το τί σημαίνει για τους εργαζόμενους η μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό τοπίο που έφερε, μαζί με τις άλλες ανατροπές στη ζωή, η πανδημία. Κυρίως, όμως, ήθελαν να καταγράψουν  τις τάσεις και να κατανοήσουμε πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στο εργασιακό τοπίο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η επιστροφή στο γραφείο σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ και ένα χρόνο. Καταγράφεται στους εργαζόμενους μια μεγάλη προσδοκία επιστροφής, καθώς θεωρούν ότι έτσι γίνονται πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσουν λίγο χρόνο καθ’ οδόν προς το γραφείο. Ερμηνεύοντας τα στοιχεία, προκύπτει ότι η δουλειά μας είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ζωής μας και προτιμούμε να έχει διακριτά χαρακτηριστικά από την προσωπική μας ζωή. Η εργασία στο γραφείο κάνει τους εργαζόμενους να κατανοούν και να ενστερνίζονται ευκολότερα τις εταιρικές αξίες, να αισθάνονται μέρος μιας ομάδας, σε ένα περιβάλλον που μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους υποστηρίξει. Εξάλλου, η επικοινωνία, η δημιουργική όσμωση μεταξύ των ανθρώπων γεννά καινούργιες ιδέες.

 Το «μαζί» είναι αυτό που μας κάνει να προχωράμε και να πετυχαίνουμε.

Πηγή πληροφοριών: iefimerida.gr