Το αγαθό της υγείας συνιστά ένα λογικό παράδοξο για την  Ινδία,  τη δεύτερη χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο. Η  χώρα χαρακτηρίζεται ως το «φαρμακείο του πλανήτη». Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο καλύπτοντας παραπάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το σύστημα υγείας της και οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της θέτουν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, το σύστημα δημόσιας υγείας της Ινδίας βρίσκεται υπό συνεχή δοκιμασία με τρία βασικά σημεία να χωλαίνουν ιδιαίτερα: η έλλειψη κρατικής οικονομικής υποστήριξης, προσωπικού και εξοπλισμού. Η Ινδία δαπανά μόλις το 1,2% του ΑΕΠ της για την υγεία. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της υποχρηματοδότησης του συγκεκριμένου τομέα, αρκεί να ειπωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό που δαπανά η Ελλάδα ανέρχεται στο 8% για το έτος 2019. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό είναι δυσεύρετο, αφού σύμφωνα με έρευνες δημοσιευμένες από την ίδια την ινδική Κυβέρνηση για το έτος 2019-2020 αντιστοιχούσε μόλις 1 ιατρός ανά 1.456 άτομα.

Η εικόνα καθίσταται ακόμη εναργέστερη αν λάβουμε υπόψη μας τρία παραδείγματα: την έλλειψη οξυγόνου, την έλλειψη κατάλληλων δομών προσωπικής υγιεινής και διαχείρισης αποβλήτων και την πανδημία του κορωνοιού.

Οξυγόνο: μια δυσεύρετη πηγή ζωής

Η διεκδίκηση για φιάλες οξυγόνου αποτελεί στην κυριολεξία ένα πεδίο μάχης, όπως καταμαρτυρεί και το παρακάτω βίντεο. Η χώρα υστερεί στη διαθεσιμότητα οξυγόνου. Οι άνθρωποι ικετεύουν για μία φιάλη που θα τους δώσει ζωή. Και όταν αυτή φτάνει, πολλές φορές είναι αργά. Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών τόσο μέσω της τηλεόρασης όσο και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εντύπωση προκαλεί ακόμη και η πρωτοβουλία περισσότερων από 40 χωρών να παράσχουν βοήθεια σε φάρμακα και εξοπλισμό.

-

Η τουαλέτα: ένα είδος πολυτελείας

Το 2014 στα 1,4 εκατομμύρια άτομα οι 500.000 δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες. Η πρόσβαση κοστολογούνταν στα 5 ρούπια την φορά, ενώ πολλά κορίτσια αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το σχολείο με την έναρξη της εμμήνου ρύσης λόγω της έλλειψης σχετικών υποδομών. Προβλήματα όπως η μόλυνση των υδάτων, η αυξημένη μετάδοση ασθενειών μέσω εντόμων και οι μολύνσεις λόγω κακών συνθηκών υγιεινής συνιστούσαν μάστιγα για τον ινδικό λαό.

Μετά από προσπάθεια ετών και την διάθεση ποσού άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα των Bill & Melinda Gates εγκαταστάθηκαν νέες υποδομές με ειδικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση του Narenda Modi έλαβε μάλιστα και βραβείο για αυτή την πρωτοβουλία, αν και η επιβράβευση αυτή υπήρξε μεταξύ άλλων και αντικείμενο κριτικής.

Επιχείρηση Covid-19: ένα σύγχρονο Βατερλό

Η Ινδία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο με τα αριθμητικά δεδομένα να υπερβαίνουν τα 400 χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως στα μέσα Μαίου 2021. Ανησυχητική υπήρξε ήδη από το Μάρτιο και η εμφάνιση της μετάλλαξης με το διπλά μεταλλαγμένο στέλεχος, η οποία πιθανολογούνταν ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ανθεκτική στα αντισώματα.

Και παρότι η εικόνα των διάσπαρτων πτωμάτων λόγω κορωνοιού στους δρόμους, στα κρεματόρια και στις εισόδους των έκτακτων περιστατικών στα νοσοκομεία υπήρξε συχνό θέαμα το τελευταίο διάστημα, δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα. Η Κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε δεύτερο εγκλεισμό επικαλούμενη τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες. Οι πολίτες από τη μεριά τους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες των αποστάσεων ασφαλείας. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμοί προχωρούν με βραδύτατους ρυθμούς με μόλις το 3,1 % του συνολικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Έτσι , η Ινδία γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του κορωνοιού παγκοσμίως, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον εκτιμώνται εξίσου δυσοίωνες. Παράλληλα, το ήδη υπάρχον νοσηρό σύστημα υγείας θέτει υπό διακινδύνευση καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Και παρόλο που η κατοχύρωση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητάς της για όλους τους πολίτες είναι αδιαπραγμάτευτη, καταστάσεις σαν την υπό ανάλυση εξακολουθούν να εγείρουν έντονο προβληματισμό.

Πηγή εικόνας: Comment l’Inde a plongé dans l’enfer du coronavirus | L’Echo (lecho.be)