Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Oruc Reis να έχει σπάσει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, να έχει δηλαδή καταπατήσει – πλέον και τυπικώς – ένα παγκόσμιο και μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα που έχει αναγνωριστεί σε κάθε χώρα του πλανήτη και έχει αποτυπωθεί στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS 1982), εκείνο της δυνητικής αύξησης των χωρικών υδάτων μιας χώρας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Το ζήτημα όμως δεν έγκειται στο ότι μια αναθεωρητική χώρα κάνει πράξη τις εξαγγελίες της, καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα και πάγια πρακτική.
Για πρώτη φορά από το 1974 οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πρωτοφανές σημείο επιχειρησιακής εγρήγορσης, με πάμπολλους έγκριτους αναλυτές να μιλάνε για τη χειρότερη φάση σχέσεων στην κοινή ιστορία των δύο χωρών. Το Oruc Reis βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, έχει ήδη περάσει τα 9 ναυτικά μίλια και βάσει της Τουρκικής navtex αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 8. Είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία που Τουρκικό ερευνητικό μετά των πολεμικών συνοδών του, καταπατά όχι απλά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τα χωρικά ύδατα.
Ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί προτείνουν σε κυβερνητικό επίπεδο να προβούμε στην επέκταση των ν.μ. από 6 σε 12, όπως εξάλλου έχουμε κάθε δικαίωμα, παρά την επίσημη απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε περίπτωση που το πράξουμε, καθώς εκτιμούν πως σε διαφορετικό σενάριο η Τουρκία, έχοντας πλέον προηγούμενο εις ότι αφορά την καταπάτηση των 12 ναυτικών μιλίων, θα συνεχίζει να πιέζει προς τη συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ήτοι, θα παρουσιάζει το Αιγαίο ως ”ειδική” περίπτωση και το Καστελόριζο ως νησί που δεν δικαιούται πλήρους αλλά μειωμένης επήρειας. Βεβαίως, όπως έχει επισημάνει και ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, μια τέτοια στρατηγική θέλει προπαρασκευαστικές κινήσεις όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων, σε πρώτο στάδιο, ανατολικά της Κρήτης.
Εν τέλει, εγείρεται το λογικό ερώτημα: Πως αιτιολογείται ότι προ εβδομάδων οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης, με την Τουρκία τότε να παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ σήμερα που το Oruc Reis έχει για πρώτη φορά καταπατήσει τα 12 ν.μ. και απέχει μόλις 2 με 3 ναυτικά μίλια από τα χωρικά ύδατα, παρατηρούμε αποσβολωμένοι;
Πληροφορίες από: hellasjournal.com