Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ιωάννας Κατσώνη,
Η Παιδαγωγική είναι μια πνευματική, ανθρωπιστική και εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη, η οποία προέκυψε από τη Φιλοσοφία και έχει ως έργο την έρευνα όλων των προβλημάτων που έχουν σχέση με την αγωγή των νέων ατόμων και κυρίως των παιδιών.
Η επιστήμη ενδιαφέρεται για την ολόπλευρη εξέλιξη των μαθητών αλλά και μέσω διάφορων σεμιναρίων για ενήλικες υπό την επιταγή της σωστής σωματικής, διανοητικής και ηθικής, και για την καλλιέργειά τους. Η Παιδαγωγική, λοιπόν, είναι θεωρητική και πρακτική επιστήμη που εφαρμόζεται σε χώρους εκπαίδευσης ενηλίκων αλλά και στα σχολεία φυσικά!
Ωστόσο, τελευταία τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο για την δύναμη και εμβέλεια αυτής της επιστήμης, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο και ζουν υπό τον φόβο εισβολής της Ρωσίας, με τις προειδοποιήσεις της Δύσης να γίνονται όλο και συχνότερες, όλο και πιο έντονες.
Έτσι λοιπόν, το «μάθημα» διεξήχθη, σύμφωνα με το Associated Press, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, με πρωτοβουλία της αστυνομίας για την προετοιμασία των πολιτών απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις είχαν συνηθίσει στο γεγονός ότι η σύγκρουση ήταν πολύ μακριά τους», λέει ο εκπαιδευτής Sergiy Vyshnevsky, φορώντας στρατιωτικό καμουφλάζ. «Τώρα ξεκινούν να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος μπορεί να έρθει».
«Εάν μας επιτεθεί η Ρωσία, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτές τις δεξιότητες», λέει ο 29χρονος προγραμματιστής υπολογιστών Artem Kuzmenko, που συμμετέχει στην εκπαίδευση. Όσοι συμμετέχουν, εκπαιδεύονται στο πώς να ανάβουν φωτιές και να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Κι όλα αυτά πλέον χαρακτηρίζονται αναγκαία, καθώς ο φόβος για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα οξύνεται συνεχώς.
Επιπλέον, περίπου 150 γυναίκες παρακολούθησαν σε μια αίθουσα διαλέξεων του πανεπιστημίου σεμινάρια για το πώς να ακινητοποιήσουν έναν άοπλο επιτιθέμενο στοχεύοντας τα σημεία πίεσης πάνω από το κεφάλι και τον λαιμό. Ακόμα σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, περίπου 300 άτομα εκμεταλλεύτηκαν τους χώρους ενός πρώην εργοστασίου και το μετέτρεψαν σε στρατιωτική βάση εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε από πρώην εθελοντές που πολέμησαν στα ανατολικά.
Το μάθημα είχε τίτλο, «μην πανικοβάλλεστε, προετοιμαστείτε!»
Οι μαθητές εκπαιδεύονται στο πώς να κρατούν, να στοχεύουν και να κινούνται με ένα όπλο, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιώντας ξύλινα καλάσνικοφ. Οι μαθητές – μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά – διέρρηξαν ένα παρωχημένο κτίριο που υποτίθεται ότι καταλαμβάνεται από «εχθρούς», μαθαίνοντας πώς να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο, να γονατίζεις και να πυροβολείς.
Ακόμα, το περιεχόμενο της πολεμικής παιδαγωγικής που ακολουθεί η χώρα της Ουκρανίας, περιελάμβανε και ιατρικές οδηγίες ή πρώτες βοήθειες, οι οποίες επαναλαμβάνονται στους συμμαθητές, για να μαθευτούν από τους συμμετέχοντες. «Είναι η χώρα μου, πώς μπορώ να μην ανησυχώ», είπε ο 20χρονος, Εβγκένι Πέτρικ, που μόλις εκπαιδεύτηκε με το καλάσνικοφ.
Όπως όλοι, έτσι κι εκείνος δεν έχει ιδέα αν έρχεται πραγματικά μια επίθεση, αλλά δεν θέλει να ρισκάρει την οικογένεια του ή την ίδια του την χώρα. Εισέρχεται σε ένα κόσμο καινούργιο αντιμέτωπος με ένα άψυχο πρόσωπο όπως του πολέμου, σαν αυτό που ίσως μπορεί να παρακολουθούσε σε ταινίες δράσεις ή φαντασίας.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ο δεσμός μεταξύ παιδαγωγικής είναι στενός με την ψυχολογία των ανθρώπων. Φυσικά αν μου επιτρέψετε να σχολιάσω περί αντίληψης και παιδαγωγικής, η μέθοδος για τα συγκεκριμένα μαθήματα που διαχέονται στα παιδιά και στους ενήλικες, δημιουργούν τα μέσα που επιτρέπουν την κατανόηση του κόσμου που προάγει τον φόβο, την βία και την χρήση όπλων για την διασφάλιση του πιο «δεδομένου» αγαθού που μπορούμε να έχουμε σαν πολίτες μιας χώρας. Την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή.
Πηγή εικόνας: NEWS 24/7 .