Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ιωάννας Κατσώνη,
Μια νέα θεματολογία που έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στην συζήτηση των ανθρώπων και πολύ συχνά αντιπαραθέτουν απόψεις από δυο αντίθετους κόσμος για τον τρόπο ζωής είναι η διατροφή. Έτσι λοιπόν, μια από τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής τις τελευταίες δεκαετίες είναι η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Απορίας εύλογο είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν, μία πλήρης διατροφή, πλούσια σε ζωικά τρόφιμα, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, πουλερικά, κρέας και ψάρι, αποτελούσε τη βάση για την απόκτηση τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής ευεξίας
Η χορτοφαγία αν και από πολλούς θεωρείται μόδα του 20ου αιώνα υπάρχει ως άποψη ζωής από αρχαιοτάτων χρόνων, διαφοροποιώντας τους vegetarianς από τους veganς.
Επομένως Vegetarian, ονομάζονται οι χορτοφάγοι οι οποίοι δεν καταναλώνουν κρέας, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των πουλερικών. Οι χορτοφάγοι, ανάλογα με το αν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά ή και τα δύο, χωρίζονται σε γαλακτο- χορτοφάγους, αυγό-χορτοφάγους και γαλακτο-αυγο-χορτοφάγους. Ενώ Vegans, ονομάζονται οι χορτοφάγοι που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους, όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ακόμη και αυτά που παράγονται από έμβιους οργανισμούς, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι.
Στις μέρες μας η αποχή από το κρέας φαίνεται να συμμετέχει στην πρόληψη, καθώς και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών ασθενειών, της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μια καμπάνια, που έχει ξεκινήσει από την Αμερικανική Οργάνωση FARM (Farm Animal Reform Movement) το 1985 και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ και στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Κύριος στόχος της είναι να ενημερώσει για την κακοποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ωστόσο, αντίφαση αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η επιστημονική κοινότητα συστήνει στα πλαίσια της εφαρμογής της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, ο αριθμός των φυτοφάγων αυξάνονται την ίδια στιγμή όπου η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διατροφής (υψηλή κατανάλωση κρέατος, πρόχειρο φαγητό, μειωμένη πρόσληψη φρούτων λαχανικών, όσπριων, ψαριού) επικρατεί ολοένα και περισσότερο.
Η παραγωγή κρέατος σήμερα είναι σχεδόν πενταπλάσια από τις αρχές της δεκαετίας του 60. Πιο συγκεκριμένα από 70 εκατομμύρια τόνους σε περισσότερο από 330 εκατομμύρια τόνους το 2017, βασική αιτιολογία την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού, η οποία υπερδιπλασιάστηκε.
Φυσικά ένας άλλος βασικός παράγοντας προφανώς είναι η αύξηση των εισοδημάτων και της αγοραστικής ικανότητας. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι γενικά έχουν γίνει πλουσιότεροι σε σχέση με τις δεκαετίες του 50 και του 60. Παρατηρώντας το παγκόσμιο μέσο εισόδημα να τριπλασιάζεται μέσα σε μισό αιώνα. Έτσι λοιπόν, όταν συγκρίνουμε την κατανάλωση σε διάφορες χώρες βλέπουμε ότι, τυπικά, όσο πιο πλούσιοι είμαστε, τόσο περισσότερο κρέας καταναλώνουμε ως γενικός πληθυσμός.

Ως Έλληνες χαρακτηριζόμαστε για την αγάπη μας προς το κρέας και συνήθως αφηνόμαστε στη γεύση των κρεατικών και ξεχνάμε τους υπόλοιπους κρίκους της διατροφικής μας αλυσίδας. Βέβαια από τα στοιχεία του FAO φαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά σε κατανάλωση κρέατος από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι πως ο μέσος Ιταλός καταναλώνει ετησίως 90,7 κιλά κρέατος (74,8 στην Ελλάδα), ο Ισπανός 97 και ο Πορτογάλος 93,4 κιλά.
Επιπλέον, εάν θέλουμε να υποστηρίξουμε την μεσογειακή διατροφή, θα ήταν καλό να την ελέγξουμε διεξοδικά. Επομένως, θα αναγνωρίσουμε ότι στην βάση είναι τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα και η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος θα πρέπει να πραγματοποιείται περιστασιακά, και σύμφωνα με τους διατροφολόγους μια με δυο φορές την εβδομάδα και όχι σε καθημερινή βάση.
Αλλά τελικά μπορούμε να ζήσουμε υγιεινά αν απέχουμε από το κρέας;
Φυσικά και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που έχουν αποδείξει ότι ζουν με την αποχή κρέατος ή με ότι περιλαμβάνουν τα ζωικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, συμπερασματικά το μόνο που μπορώ να επισημάνω είναι οτιδήποτε και να επιλέξει ο καθένας μας, το πρέπον είναι η καθοδήγηση για μια σωστή και κατάλληλη διατροφή που θα πρέπει πάντα να διαπνέεται από μια επιστημονική διόπτρα, για να διατηρείται το αρχαίο ρητό, Παν Μέτρον Άριστον.
Πηγή εικόνας: ιατροnet.