Στο πρώτο μου κούρεμα, απλώς μου έκαναν μία κοτσίδα και χραπ! Βρέθηκα με κοντό μαλλί. Κάθε φορά στην παιδική χαρά γινόταν ο διάλογος:
– Αγοράκι, θες να παίξουμε;
– Κοριτσάκι είμαι!
-Και γιατί έχεις κοντά μαλλιά;
Φυσικά, ο διάλογος οφειλόταν στο ότι τα παιδάκια είχαμε γαλουχηθεί να πιστεύουμε πως αγοράκι = κοντά μαλλάκια, κοριτσάκι = μακριά μαλλάκια. Τα μαλλιά δεν έχουν φύλο, παιδιά!
Η νέα διαφήμιση της Pantene με πρωταγωνιστές άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το σλόγκαν #ΗairHasNoGender έχει γίνει αιτία έντονων συζητήσεων.
Δε λείπουν, βέβαια, τα ομοφοβικά ή τα αμφιλεγόμενα σχόλια από “celebrities” και μη και οι κλασικοί σχολιασμοί: «κι εγώ είμαι ετεροφυλόφιλος/queer, αλλά δε το φωνάζω» ή «δε χρειάζεται σε κάθε ευκαιρία να φωνάζει κανείς τι κάνει στο κρεβάτι του». Άτομο δε, που διατηρεί κανάλι στο YouTube, χαρακτηρίζει τη διαφήμιση «εωσφορικό παραλήρημα… μίμηση δαιμόνων», ενώ άλλος χρήστης ισχυρίζεται πως διακρίνει τη λέξη “HELL”, μασονικά σύμβολα, «ερπετοειδείς αλλαζόμορφους» και διάφορα συναφή.
Βέβαια, την προσοχή σχεδόν μονοπωλεί η ανάρτηση της πολιτεύτριας, Αφροδίτης Λατινοπούλου, στο Twitter, στην οποία προσφέρει «τροφή για σκέψη», υποστηρίζοντας ότι αν η χώρα ήταν γεμάτη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι Τούρκοι θα είχαν εισβάλει ήδη όσο εκείνα θα έφτιαχναν τη φράντζα, “hashtag #cancel_pantene”. Βάλλεται μεν από τις απαντήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η ίδια δε δείχνει να πτοείται (μου θύμισε το ανέκδοτο «-Βαλλόμεθα πανταχόθεν, -Συγγνώμη, δε μιλάω ισπανικά!»).
Ας δούμε, ωστόσο και τι έχουν να πουν τα ίδια τα ΛΟΑΤΚΙ+ που ρωτήσαμε για τη διαφήμιση:
«Μου άρεσε σα διαφήμιση πολύ, δε θα αφαιρούσα κάτι. Ίσως φάνηκε σε κάποιους too much, επειδή υπερπροβάλλεται μόνο αυτή η κατηγορία ανθρώπων. Αυτές όμως οι κατηγορίες ακόμα θεωρούνται «διαφορετικές», σκοτώνονται άνθρωποι για το ποιόν θα αγαπάνε, το πώς νιώθουν στο σώμα τους, «βιάζονται» ψυχολογικά σωματικά ηθικά κλπ.
Αν έδειχνε ζευγάρι straight να χρησιμοποιεί το σαμπουάν, δε θα ενοχλούσε…απλά δείχνοντας σε έναν 70άχρονο αυτή τη διαφήμιση δε θα καταλάβει κάτι, δε θα σκεφτεί να ψάξει, δεν είναι η τηλεόραση για να εξηγεί τέτοια πράγματα, ώστε να περιμένουμε να καταλάβουν κάτι που δεν έβλεπαν στην κοινωνία τους – δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Προβληματίστηκα λίγο επειδή προβάλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες της κοινότητας, αλλά πλέον υπάρχουν τόσες κατηγορίες που θα μπέρδευε περισσότερο».
«Θα πω ότι δεν ήθελαν να εκμεταλλευτούν το θέμα, αλλά να περάσουν κι ένα μήνυμα, θέλω να τους αναγνωρίσω μια καλή πρόθεση, δεν ξέρω…. δεν ένιωσα να προσβάλλομαι – διεμφυλικά άτομα θα ήταν πιο αρμόδια να μιλήσουν – απλώς δε ξέρω αν με το μαλλί «πιάνει» κανείς το νόημα του φύλου και της ελευθερίας. Δεν ορίζει το μαλλί.»
«Το πρώτο αντανακλαστικό ήταν “Α, Rainbow Capitalism” (Ροζ Καπιταλισμός*), αλλά το θεωρώ δευτερεύον, τελικά πήρε και ρίσκο (σ.σ. η εταιρεία). Εγώ το θεωρώ σημαντικό για πάρα πολλούς λόγους: για λόγους ορατότητας (αντικειμενικά στη χώρα αντιμετωπίζεται σαν κάτι που δεν έχουμε δει – μπορεί όντως), π.χ. στην ελληνική τηλεόραση δεν έχουμε δει λεσβιακά φιλιά με valid (έγκυρους) τρόπους.
Το σημαντικό για μένα είναι η ορατότητα, γιατί θα το δει οποι@δήποτε στην Ελλάδα, μεγαλύτεροι άνθρωποι και γονείς και ίσως σκεφτούν, λ.χ. «α, δεν είναι μόνο το παιδί μου, ο διπλανός μου, κ.ο.κ, όπως και ΕΙΝΑΙ). Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια τέτοια διαφήμιση σε ώρα που μπορεί να παιχτεί. Φαίνεται πως δεν υπάρχουν πλέον και τόσες διακρίσεις όσον αφορά αρκετές εταιρείες, γιατί αντικειμενικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δυσκολεύονταν στον εργασιακό τομέα. Γενικώς, το ένστικτο και το συναίσθημά μου ήταν πάρα, πάρα πολύ θετικό!»
Συμπερασματικά, στη δική μου μικρο-έρευνα, δε φάνηκε να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα αρνητικό σχόλιο. Βέβαια, ως κυνικό άτομο, η πρώτη μου αντίδραση στη διαφήμιση, ήταν να διερωτηθώ αν πρόκειται περί Ροζ Καπιταλισμού (που οδηγεί στο Ροζ Χρήμα).
Επίσης, ήταν όντως λόγια των συμμετεχόντων και όχι κάποιο σενάριο; Μακάρι, για την προσωπική τους έκφραση.
Εταιρεία προφυλακτικών αξιοποίησε τη διαφήμιση για να δείξει πως τάσσεται υπέρ των ατόμων αυτών – κάλλιστα κάνει και τάσσεται υπέρ, αλλά ήταν απαραίτητο να «πιαστούν» από μια υπάρχουσα viral διαφήμιση, εκμεταλλευόμενοι και το viral της διαφήμισης και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (ΑΝ πρόκειται, πάντα, για Ροζ Καπιταλισμό);
Μεγάλο plus της διαφήμισης, ανεξαρτήτως προσωπικών απόψεων, ήταν η παραπομπή στην Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” – τη μοναδική γραμμή στήριξης που υπάρχει στην Ελλάδα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και γενικότερα κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτή τη στιγμή χορηγός της είναι η P&G, προϊόν της οποίας είναι το PANTENE.
* Ένταξη των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο καπιταλιστικό σύστημα, καθώς έχει πλέον και αυτή η κοινότητα την αγοραστική δύναμη να επικεντρώσει μια αγορά στο πρόσωπό της.
Εικόνα εξωφύλλου: iEfimerida