Πρωτοφανείς είναι οι εξελίξεις που έχουν επέλθει στα σύγχρονα, παγκόσμια δεδομένα λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Σε μια εποχή όπου η οικουμενική οικονομία έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα, η γρήγορη και άμεση εξάπλωση του ιού, ήρθε, για να δοκιμάσει τις δυνατότητες των κρατών για την κάλυψη των αναγκών που απαιτεί η δημόσια υγεία, με σκοπό την προφύλαξη και την υποστήριξη των πολιτών τους. Ο ευμεγέθης αριθμός κρουσμάτων οδήγησε μια πληθώρα κυβερνήσεων στην προσφυγή σε ακραία μέτρα, τα οποία είχαν άμεσες επιπτώσεις στις κρατικές δαπάνες, καθώς και στις ήδη επιβαρυμένες οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα μια μαζική ύφεση. Παρά τις ταχύτατες προβλέψεις και την άμεση λήψη αποφάσεων μέτρων ασφαλείας από το ελληνικό κράτος, η έλλειψη κεφαλαίου επιδεινώθηκε από την υγειονομική κρίση ως έναν βαθμό που δεν θα επιτρέψει μια σύντομη ανάκαμψη στην χώρα.  

Τα αρχικά μέτρα που υπεβλήθησαν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με ειδικό επιστημονικό προσωπικό αποτελούνταν από τον περιορισμό της κυκλοφορίας και των συναθροίσεων, που επέφεραν ως αποτέλεσμα την προσωρινή παύση λειτουργίας μια πληθώρας επιχειρήσεων, με βασικό πλήγμα να επέρχεται για τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, οι οποίοι αποτελούν μία από τις κύριες πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία. Η αναγκαιότητα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και για την άμεση μείωση θνησιμότητας υπό την απειλή της πανδημίας κατέστη προτεραιότητα, με τον κρατικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα όρια βιωσιμότητας των δημοσίων ταμείων.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, κατά βάση, η εγχώρια οικονομία θα πληγεί από την ιδιαίτερα έντονη πτώση των εξαγωγών, καθώς και την ύφεση που αναμένεται να υποστούν οι κλάδοι της ναυτιλίας και του τουρισμού, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες του 2020. Στην εσωτερική αγορά πτώση θα σημειωθεί στον τομέα των κατασκευών. Οι προβλέψεις σχετικά με την μείωση του ΑΕΠ τείνουν να ανέρχονται σε κάμψη της τάξης του 5%, ενώ έντονη αναμένεται να είναι και η μείωση της απασχόλησης σε συνδυασμό με αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών. 

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την διασφάλιση μιας βιώσιμης εγχώριας οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην λήψη πόρων από τα διαθέσιμα ρευστά και από τις κεφαλαιαγορές. Οι πηγές άντλησης των απαραιτήτων κεφαλαίων δεν είναι όμως ανεξάντλητες, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η άμεση, εναλλακτική λύση βοήθειας από την Ε.Ε., για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας έπειτα και από την άρση του συνόλου των μέτρων. 

Το κράτος έχει προσφύγει στην λήψη δανείου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE της Ε.Ε. για την υποστήριξη της απασχόλησης, αλλά και σε δάνειο που αγγίζει τα 2,5 δισ. από την ΕΤΕΠ, το οποίο θα δοθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις. Συζητήσεις γίνονται και για την πιθανή αναγκαιότητα να δεχτεί η κυβέρνηση επιπλέον ενίσχυση από τον ESM με δανειοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ. Στην προσπάθεια ανάκαμψης είναι πιθανό να ληφθούν πόροι και  το αντίστοιχο Ταμείο, με όρους και οι προϋποθέσεις προσυμφωνημένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σημαντική επίπτωση στην οικονομία, αποτελεί και η έντονη μείωση της φορολογίας, οι οποία πρέπει άμεσα να καλυφθεί με νέο δημοσιονομικό περιεχόμενο, καθώς δεν μπορούσε να αποφευχθεί, εφόσον αποτελεί κομμάτι του κυβερνητικού σχεδίου για ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Για την κάλυψη των παραπάνω αλλά και των έκτακτων αναγκών κρίνεται απαραίτητη η έρευνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή κρατικός προϋπολογισμός σχετικά με την δυνατότητα περικοπής των δαπανών. Τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αναδιαμορφώσει εξ ολοκλήρου τις προτεραιότητες και την αποτελεσματικότερη οργάνωση των κρατών σχετικά με τα οικονομικά τους δεδομένα, το υγειονομικό τους σύστημα και όχι μόνο. Σε σχέση με τα έσοδα, αναγκαία κρίνεται η μείωση των εισφορών και της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας. 

Καθώς η οριστική θεραπεία για την αποτελεσματική απόκρουση της απειλής του ιού δεν έχει εντοπιστεί από το παγκόσμιο επιστημονικό δυναμικό, η κατάσταση τείνει να βρίσκεται σε κίνδυνο επιδείνωσης για την οικουμενική οικονομία. Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι σφοδρές μπροστά στην παράταση που λαμβάνει η πανδημία.