Σε «μήλο της Εριδος», που πυροδοτεί μία διπλωματική – προς το παρόν – αναμέτρηση Γαλλίας – Τουρκίας εξελίσσεται η Λιβύη. Η Σύρτη και η ακτογραμμή μέχρι τη Βεγγάζη, που δίνει σε όποιον την κατακτήσει τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Λιβύης είναι όχι μόνο ο στόχος της Τουρκίας, αλλά και του συνόλου των δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτόν τον πόλεμο δια αντιπροσώπων που διεξάγεται στη χώρα με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και φυσικά η κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία και μέχρι πού θα επιτρέψει στην Αγκυρα να φτάσει.
Η νέα γαλλική κίνηση, που δημιουργεί και αισιοδοξία στη Λευκωσία για το μέλλον των γεωτρήσεων, περνά μέσα από την άφιξη του γεωτρύπανου της TOTAL – ENI στη Λάρνακα, όπου ίσως παραμείνει μέχρι το 2021 και την έναρξη των ερευνών. Ερνηνεύεται ως σαφές μήνυμα από το Παρίσι ότι η Αγκυρα δεν θα μετατρέψει σε πεδίο προκλήσεων χωρίς απάντηση την κυπριακή ΑΟΖ.
Η «εισβολή» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, που η Γαλλία διατηρεί τεράστια συμφέροντα από την περίοδο της αποικιοκρατίας, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά του Παρισιού, με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να δείχνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη κατά των τουρκικών επιδιώξεων τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας σταδιακά τις προειδοποιήσεις και τις ενέργειές του.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη, επηρεάζουν σημαντικά και το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Τομέας στον οποίο το Παρίσι θέλει να προλάβει μία έκρηξη αφίξεων πάση θυσία, δεδομένης και της κατάστασης στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Σε αυτό να προστεθεί και η ανησυχία για την επιρροή που επιχειρεί η Τουρκία και στους μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία.
Δεδομένων των παραπάνω ο «πόλεμος» Παρισιού – Αγκυρας να εξελίσσεται σε πολιτικής επιβίωσης και γοήτρου για τον Μακρόν, με τη νίκη να εμφανίζεται ως μονόδρομος. Τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στις σχέσεις Αγκυρας – Παρισιού, τονίζοντας ότι είναι στο χειρότερο σημείο τους, με αναλυτές στην Τουρκία να εκφράζουν την ελπίδα να επικρατήσει ο «ορθολογισμός» και να ξεπεραστεί αυτή η πολύ «περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση».
Η ανακοίνωση της γαλλικής αποχώρησης από ναυτικές περιπολίες του ΝΑΤΟ, ήταν ένα πρώτο μήνυμα αφύπνισης και ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων από το Παρίσι. Η επόμενη «μάχη» θα δοθεί σε επίπεδο ΕΕ, με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν να θέτει ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων στην Αγκυρα, κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου, που θα έχει αποκλειστικό θέμα την Τουρκία.
Στο χτίσιμο της επιχειρηματολογίας του απέναντι στην Αγκυρα, το Παρίσι στέκεται δίπλα σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, καταγγέλλοντας την τουρκική παραβατικότητα σε κυπριακή ΑΟΖ, Αιγαίο αλλά και τους σχεδιασμούς για έρευνες στο τόξο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Χθες η γαλλίδα ΥΠΑΜ, Φλοράνς Παρλί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε πηγή ανησυχίας τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη διμερή υποστήριξη Παρισιού προς Λευκωσία διατηρώντας ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ενόψει και των διεργασιών σε επίπεδο ΕΕ. Στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η ΑΟΖ.