Η 62χρονη Ούρσουλα Γκέρτρουντ Φον Ντερ Λάιεν, Αν και όχι τόσο προβεβλημένη ως πολιτικός, ιδίως πριν την ανάληψη του θώκου της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, αποτελεί πρότυπο γυναίκας πολιτικού της σύγχρονης εποχής.
Από βουλευτής εκπρόσωπος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας στην γερμανική Βουλή από το 2009, έφτασε ως και την αντιπροεδρεία του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσηςς, από το 2010 έως και το 2019.
Έχοντας η ίδια επτά παιδιά φάνηκε ως ένα κατάλληλο και αντιπροσωπευτικό άτομο για να ηγηθεί των Υπουργείων κοινωνικών υποθέσεων, γυναικών, οικογένειας και υγείας της Κάτω Σαξονίας αλλά και οικογένειας, ηλικιωμένων, γυναικών και νεολαίας της Γερμανίας. Αργότερα ανελίχθηκε ως το Υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας που αποτέλεσε και το τελευταίο βήμα πριν την Ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2019.
Αν και επαγγέλλεται ιατρός, τώρα μάχεται, όχι πλέον με ιατρικούς όρους, μόνο για μία ενωμένη Ευρώπη έναντι Εξωτερικών κινδύνων και προκλήσεων. Από την ανάληψη της θέσης της -πρέπει να αναφέρουμε πως δεν ήταν η πρώτη επιλογή ούτε καν της Γερμανίδας καγκελάριου- φάνηκε πως μπορεί να έχει μία δυναμική φωνή και πως μπορεί να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στον κόσμο. Τα δείγματα γραφής των πρώτων ημερών της στο ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ μακρόν έκανε σωστή επιλογή και άξιζε η μάχη που έδωσε για να την επιβάλει.
Σήμερα διατηρεί το ρεκόρ της πρώτης γυναίκας προέδρου αλλά και της πρώτης γερμανίδας προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, γεγονός που από την αρχή συγκέντρωσε στο πρόσωπό της όλα τα φώτα της δημοσιότητας του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Το έργο της στα υπουργεία από όπου πέρασε ουδέποτε έμεινε απαρατήρητο: ως υπουργός οικογένειας επιδίδεται στην χορήγηση ενός σημαντικόυ ποσού για την δημιουργία παιδικών σταθμών, γεγονός που την έφερε σε αντιπαράθεση με τα μέλη του κόμματός της, ενώ θεσμοθέτησε και την δίμηνη άδεια πατρότητας.
Ως Υπουργός Εργασίας καλλιέργησε το προφίλ της κοινωνικής συνείδησης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, εισηγούμενη την χαλάρωση των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Γερμανία, υπέρ της θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού, και υπέρ της ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Δεν δίστασε ακόμα και να υποστηρίξει ανοιχτά τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ατόμων.
Το όνομά της Φον Ντερ Λάιεν είχε ακουστεί ακόμα και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Γερμανίας, εκείνου του προέδρου της ομοσπονδιακής δημοκρατίας, όμως οι εσωκομματικές ισορροπίες στο CDU Τελικά δεν της το επέτρεψαν.
Η στάση της Απέναντι στην Ελλάδα υπήρξε πάντοτε αυστηρή, δεν είναι τυχαίο πως εκείνη και ο εξαιρετικά ανθελληνικής νοοτροπίας Βόλφγκανγκ Σοιπλμπλε έβαζαν εμπόδια στις παρεμβάσεις Μερκελ στις διάφορες φάσεις της Ελληνικής κρίσης. Ήδη από το 2011 ζητούσε να δοθούν εγγυήσεις από την Αθήνα για την οικονομική βοήθεια των εταίρων, παραδείγματος χάριν με τα αποθέματα χρυσού και τη συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Οι προτάσεις της χαρακτηριστηκαν άκρως μαξιμαλιστικες καθώς ήταν ξεκάθαρα παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και επέκταση της Γερμανίας και τελικώς απορρίφθηκαν τόσο από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών όσο και από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σε όλη την περίοδο των ελληνικών διαπραγματεύσεων υποστήριξε σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ έχει ασκήσει κριτική και στην προσπάθεια προσέγγισης με την Μόσχα.
Από την ανάληψη της προεδρίας της ευρωπαϊκής επιτροπής η Φον ντερ λαιεν έδειξε να αλλάζει την προσέγγιση της έναντι της Ελλάδος καθώς ευθύς εξαρχής έχρισε για πρώτη φορά Έλληνα αντιπρόεδρο στο κολλέγιο των επιτροπών, ένα πραγματικά απρόσμενο δώρο που μάλλον ήταν η γέφυρα συναίνεσης μεταξύ της χώρας μας και της προέδρου. Από το ξέσπασμα της κρίσης του covid-19, αν και στο παρελθόν ηταν υπέρμαχος της σκληρής δημοσιονομικης πειθαρχίας, εξέπληξε για άλλη μια φορά ευχάριστα όταν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αναστολής του συμφώνου σταθερότητας και πρότεινε ενα γιγάντιο πρόγραμμα σχεδόν μισού τρις για την ανακάμψη όλης της ένωσης. Τρίτο και ίσως ακόμα και πιο επίκαιρο, είναι πως από τον περασμένο Αύγουστο που η Τουρκία αποφάσισε να ξαναδώσει μια παράσταση για να σταθεροποιήσει το εσωτερικό της παρασκήνιο, η πρόεδρος υποστήριξε σθεναρά τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, όπως το έπραξε και στην πρόσφατη σύνοδο του Οκτωβρίου. Μένει να δούμε αν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ο Γάλλος πρόεδρος και ο αυστριακός καγκελάριος θα συνεισφέρουν στην αλλαγή της ένωσης και επιτέλους θα δείξουν στην Τουρκία ότι οι ψευτολεονταρισμοι δεν χωρούν επί ευρωπαϊκού εδάφους.