Άρθρο του εξωτερικού συνεργάτη, Βασίλη Τσαλαφούτα,
Σαράντα έτη έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 1981, οπότε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με το πρόσταγμα της Αλλαγής σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση.
Οι εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη μέρα, καθώς και την κληρονομιά του κινήματος.
Η ανακοίνωση της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά ύστερα από την επιδείνωση της υγείας της, οδήγησε σε μία ανατροπή του σκηνικού των εκλογών. Θα πρέπει να τονιστεί η συνεισφορά της αείμνηστης προέδρου που κατάφερε να διατηρήσει τις ισορροπίες εντός του ΚΙΝΑΛ, να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κόμματος και να το οδηγήσει από το 4,68% και έβδομη δύναμη στο 8,10% και τρίτη πολιτική δύναμη.
Οι 4 αρχικοί υποψήφιοι έγιναν 6, καθώς αρχικά στην εκλογική μάχη ρίχτηκαν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Στις 20 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανατρέποντας τις ισορροπίες, γεγονός που οδήγησε την απόσυρση Κεγκέρογλου την επόμενη. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτή είναι μία κούρσα αποκλειστικά για τρεις:
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται να προηγείται στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος έχει δηλώσει την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στις δηλώσεις του μιλά για υπερδιπλασιασμό ποσοστών. Απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στη ΝΔ, με την οποία σίγουρα θα έχει μία αγαστή συνεργασία. Αυτό είναι φανερό κι από τις πρόσφατες κινήσεις του με την υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τους Ποινικούς Κώδικες, κόντρα στην στάση που επέλεξε να τηρήσει η παράταξή του.
- Ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο πολιτικό προσκήνιο με μία vintage εμφάνιση και με εμφανώς δυναμικές αρχικές επικοινωνιακές κινήσεις. Βέβαια αυτή η επιστροφή γέννησε εύλογα ερωτήματα. Αρχικά η επιστροφή αυτή μπορεί να συγκινήσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και να τους φέρει πίσω στο κόμμα;
Το μεγαλύτερο ερώτημα που τέθηκε από το εσωτερικό της παράταξης είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα αν εκλεγεί ο ίδιος (ΓΑΠ) πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Παρόλο που το διέψευσε προς το παρόν είναι κάτι πολύ πιθανό.
Ο Παπανδρέου σε δηλώσεις του ανέφερε την μεγάλη ευθύνη που αισθάνεται απέναντι στην παράταξη (την οποία είδε υπό την ηγεσία του να καταρρέει, δημιουργώντας και τον περίφημο όρο pasokification) και την βαθιά του πίστη στην ανάταση της σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη.
Πηγή εικόνας: www.ertnews.gr
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί το τρίτο φαβορί και μέχρι στιγμής δεν έχει σταθει στο επικοινωνιακό παιχνίδι των δύο προηγούμενων υποψήφιων κάνοντας σταθερές δηλώσεις πάνω στις θέσεις του. Ο ίδιος έχει συσπειρώσει γύρω του ένα ισχυρό πυρήνα στελεχών και στενών συνεργατών, καθώς και μεγάλη στήριξη από την βάση του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής έχει στείλει σαφές μήνυμα υπέρ της ανανέωσης και του αυτοπροσδιορισμού της παράταξης, ως βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή της. Η πολιτική του ατζέντα στοχεύει στην προσπάθεια ανάδειξης του ΚΙΝΑΛ ως μιας σταθερής επιλογής που μπορεί να καταφύγει ο λαός ανάμεσα στο δίπολο του ελιτισμού της ΝΔ – Μητσοτάκη και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα.
- Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν παρουσιάζουν την ίδια δυναμική με τους προηγούμενους, ωστόσο θα παίξουν ρόλο κλειδί στον δεύτερο γύρο μέσω της στήριξης που θα παρέχουν στον υποψήφιο που θα επιλέξουν. Ο Παύλος Χρηστίδης, όπως κι ο Ανδρουλάκης, έχει σταθεί στο αναγκαίο restart της παράταξης. Ανήκει στην νέα γένια που επιδιώκει στην επιστροφή των καθημερινών ανθρώπων στην πολιτική. Παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή μοιάζει περισσότερο δοκιμαστική με φόντο το μέλλον και μάλλον κάπως άχρωμη. Οι Γερουλάνος και Καστανίδης αποτελούν αρκετά προοδευτικά στελέχη με θέσεις που προσδοκούν σε μία κοινωνία ανοιχτή και απόψεις τεχνοκρατικής φύσης για μία οικονομία παραγωγική. Βέβαια, δεν φαίνεται να έχουν την δυναμική, για να αναμετρηθούν με τα «μεγάλα» ονόματα.
Γιατί αυτές οι εκλογές έχουν τόση σημασία;
Οι εκλογές έχουν όντως λάβει μεγάλο μέρος της επικαιρότητας, γιατί το αποτέλεσμα θα παίξει σημαντικό ρόλο για το πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας. Ένα πιθανό rebranding και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανή, μάλιστα με τις ευλογίες όλων των υποψήφιων. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, πράγμα που θα οδηγήσει σίγουρα σε συμμαχίες για την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό που μένει ως τελευταίο διπλό ερώτημα είναι:
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ; Και πόσο ενωμένο και δυνατό θα βγει από αυτές τις εκλογές;