Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη,

Η χρονιά ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, θα λέγαμε, για τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας, καθώς ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αμέσως μετά με τον Πρωθυπουργό της χώρας μας και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στην πολυσυζητημένη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του, στις 6 Ιανουαρίου στην Άγκυρα και διήρκησε δύο ημέρες, υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και των υποδομών. Το σημαντικότερο επίτευγμα, όμως, της συνάντησης αυτής και για τα δύο κράτη, είναι η ανακοίνωση της ίδρυσης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, το οποίο θα ενδυναμώσει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία.

«Αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε προηγουμένως σε μια πιο θεσμική σχέση. Προκειμένου να εργαστούμε πιο στενά, θα δημιουργήσουμε κοινές ομάδες (εργασίας) και θα άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση σαν ένα σώμα», δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Επιπλέον, αναφορά έγινε από τον Ταγίπ Ερντογά στο ισλαμιστικό κίνημα FETO (Γκιουλενιστές), το οποίο προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση και πλέον χαρακτηρίζεται ως «επικίνδυνο» και από τις αλβανικές αρχές. Από την ατζέντα των συζητήσεων δεν έλειψε η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο πέλαγος.

Ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα συζητούν στο ίδιο τραπέζι

Μόλις μια ημέρα αργότερα ακολούθησε η συνάντηση του Έντι Ράμα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και ιδιωτική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα. Το βασικό μέρος των συζητήσεων τους ήταν, αρχικά, ο καθορισμός των λεπτομερειών συνυποσχετικού για την  προσφυγή της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ παράλληλα μίλησαν για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους και για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως επιδιώκει η Ελλάδα.

Οι παραπάνω πολυσήμαντες συναντήσεις σίγουρα προμηνύουν μια ενδιαφέρουσα για τις διμερείς σχέσεις χρονιά στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ένα κοινό θέμα συζήτησης και στις δύο συναντήσεις ήταν ο καθορισμός των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος. Εκτιμάται ότι η διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων για την αλβανική κυβέρνηση αποτελεί το «εισιτήριό» της για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως και οι δύο συναντήσεις είναι στενά συνδεδεμένες και αποτελούν τη αρχή των διαπραγματεύσεων κυρίως για την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θεωρείται πλέον προ των πυλών και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα ήταν ένα μικρό προάγγελμα.