Ο ινσταγκραμικός Dandy, κατά κόσμον Φώτης Φλώρος, μιλά στο Youthvoice για τα έργα τέχνης που προωθεί  με ένα pop – marketing μέσω της σελίδας του, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το έναυσμα του ”πειράματος” και η εξειδίκευση πίσω από την οθόνη με νεανική αύρα!  

  • Πώς προέκυψε και τι ακριβώς προωθεί η σελίδα «The Dandy»;

Εδώ και αρκετούς μήνες είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μια δική μου σελίδα. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής ο σκοπός που είχα κατά νου ήταν η δημοσίευση δικών μου ποιημάτων. Ωστόσο, δίσταζα να κάνω αυτό το βήμα. Ώσπου, εμφανίστηκε στη ζωή μου τυχαία η Girl in the Museum. Μια μέρα, λοιπόν, ανέβασε μία σειρά από stories, όπου πρότεινε σε οποιονδήποτε είχε κάτι όμορφο να μοιραστεί μαζί της να επικοινωνήσει. Έτσι και ‘γω δεν έχασα την ευκαιρία και της έστειλα μήνυμα. Εκείνη, λοιπόν, ήταν που με παρότρυνε να δημιουργήσω κάτι δικό μου και να το μοιραστώ με τον κόσμο. Τότε ήταν που ένιωσα και ‘γω ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο βήμα.

Τα τελευταία χρόνια έχω διεισδύσει αρκετά στον χώρο της τέχνης. Τα έργα της ανθρώπινης δημιουργίας με μαγεύουν, ανεξάρτητα από το αν είναι ένα αντικείμενο που φτιάχτηκε σήμερα ή πριν από 3.000 χρόνια. Ήταν, επομένως, αναπόφευκτο η θεματολογία της σελίδας μου να σχετίζεται με τον χώρο της τέχνης.

Πίνακας «Ο Botticelli των Sotheby's»

Πορτρέτο νεαρού άντρα που κρατά μετάλλιο, του Sandro Botticelli, υλικό του «The Dandy»

  • Ποιοί συντελεστές κρύβονται από πίσω; Έχουν κάποια εξειδίκευση επί του θέματος;

Την σελίδα την διαχειρίζομαι αποκλειστικά μόνος μου. Γενικά μου αρέσει όλα να περνάνε από το χέρι μου και να έχω τον έλεγχο για όλα όσα κάνω. Βέβαια, αυτό είναι συνώνυμο με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες. Είμαι ένας άνθρωπος τελειομανής, που αναζητά παντού την αισθητική. Η αισθητική είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προτιμώ να δουλεύω μόνος. Δύσκολα βρίσκεις την αισθητική σήμερα γύρω σου. Ασφαλώς και η αισθητική είναι κάτι υποκειμενικό για τον καθένα, αλλά πιστεύω ότι η δική μου είναι ιδιαίτερα εκλεκτικιστική. Ψάχνω την αρμονία μέσα σ’ έναν κόσμο χάους.

Δεν θεωρώ προς το παρόν τον εαυτό μου εξειδικευμένο, ωστόσο βρίσκομαι εντός του πεδίου της τέχνης. Σπουδάζω Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι μεγάλη μου τιμή να σπουδάζω σε μία τόσο ιστορική και σημαντική σχολή. Για την σελίδα, μού είναι πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι έχω ένα υπόβαθρο πιο σταθερό να πατήσω, χάρη στις γνώσεις που έχω αποκομίσει. Ένας βασικός «όρος» που έχω θέσει στον εαυτό μου, είναι ό,τι δημοσιεύω να είναι αποτέλεσμα έρευνας έγκυρων και αξιόπιστων πηγών. Νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον την ανάγκη να διαβάσει παραφιλολογίες και αβάσιμες θεωρίες.

Πίνακας «Η κλοπή του Salvator Mundi»

Leonardo Da Vinci, του Salvator Mundi, υλικό του «The Dandy»

  • Υπάρχει ζήτηση στο ελληνικό αλλά και διεθνές internet για έργα και ιστορία τέχνης;

Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία ένα φιλότεχνο κοινό, το οποίο διαρκώς επεκτείνεται. Κυρίως αυτό εκδηλώθηκε με την έκρηξη δημοτικότητας του Instagram. Καλώς ή κακώς, είναι μια πλατφόρμα που λειτουργεί κατά βάση με εικόνες και οι άνθρωποι σήμερα είμαστε πράγματι εθισμένοι σε αυτές.

Στο ελληνικό διαδίκτυο, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το ενδιαφέρον για την τέχνη μέσω των media αποτέλεσε εισαγόμενο trend. Ένα από τα καλά του covid-19 και της καραντίνας, είναι η στροφή προς νέες συνήθειες. Προτού έρθει η πανδημία, στο μυαλό των περισσοτέρων υπήρχε η εντύπωση πως τα μουσεία, κυρίως τέχνης, απευθύνονται σε έναν κλειστό κύκλο φιλότεχνων. Με τις πρωτοβουλίες αρκετών μουσείων παγκοσμίως και την ψηφιοποίηση των συλλογών τους προκειμένου να μας κρατήσουν συντροφιά, δημιουργήθηκε μία αίσθηση οικειότητας με τους χώρους και τα αντικείμενα τέχνης. Έγινε, λοιπόν, κατανοητό ότι τα μουσεία και οι τέχνες απευθύνονται σε όλους. Μέσα σε αυτό το ευρύτερο κλίμα πιστεύω πως και οι άνθρωποι, ιδίως στο ελληνικό διαδίκτυο, έχουν αρχίσει να ενδιαφέροντα για τον μαγικό κόσμο της τέχνης. Ασφαλώς, υπήρχε και προ-covid ένα φιλότεχνο κοινό, το οποίο διαισθάνομαι ότι νιώθει μια δικαίωση πλέον με τη διάδοση της τέχνης.

Πίνακας «η κλοπή του Picasso»

Γυναικείο κεφάλι, του Pablo Picasso, υλικό του «The Dandy»

  • Ο τρόπος που προσεγγίζετε τους followers σας είναι ευρηματικός! Αυτό το έξυπνο marketing είναι η συνταγή της επιτυχίας για τέτοια εγχειρήματα;

Σαφώς η εμφάνιση και η παρουσίαση μιας σελίδας παίζει πρωταρχικό ρόλο στην απήχησή της. Ακόμα κι αν έχει, όμως, ένα όμορφο περιτύλιγμα, σύντομα το κοινό θα βαρεθεί και θα την εγκαταλείψει. Το μυστικό της δικιάς μου επιτυχίας, αν και πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για επιτυχία, είναι η ποιότητα, τόσο του κειμένου, όσο και των εικόνων και η έμφυτη ανάγκη μου για αισθητική.

Επίσης, προσπαθώ να βγαίνω από την θέση του δημιουργού περιεχομένου και να γίνομαι κι εγώ ένας follower του The Dandy. Επιλέγω έργα, που αν θα τα συναντούσα στο feed μου θα στεκόμουν να τα παρατηρήσω και να διαβάσω το κείμενο που πιθανόν θα τα συνόδευε. Δεν με απασχολεί να αποκτήσω αποκλειστικά ένα κοινό που να ασχολείται με τον χώρο της τέχνης. Για ‘μένα επιτυχία είναι να καταφέρω να τραβήξω την προσοχή κάποιου που δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη ή που για εκείνον φαντάζει κάτι το άπιαστο (όπως γράφω και στην περιγραφή της σελίδας μου).

Πίνακας του Χριστού του Ελ Γκρέκο

Χριστός που κουβαλά τον σταυρό, του El Greco, υλικό του «The Dandy»

  • Η σελίδα σας, αλλά και η ίδια η τέχνη – σύγχρονη και κλασική – απευθύνεται σε εξειδικευμένο, νεανικό ή ευρύ κοινό;

Η τέχνη δεν πιστεύω ότι αφορά κάποιο συγκεκριμένο γνωστικό ή ηλικιακό πεδίο. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι κομμάτι της ανθρώπινης παρουσίας. Υπάρχει παντού και πάντοτε. Σίγουρα, το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαι στα social media είναι λίγο περιοριστικό για κάποιες ηλικιακές ομάδες. Προτιμώ το Instagram κυρίως, διότι μου παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης και είναι ένα μέσο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το ιδανικό έδαφος για να φυτρώσουν ιδέες σαν τη δική μου. Ίσως με αυτό το τρόπο να αποκλείω μία μερίδα ανθρώπων, αλλά ελπίζω ότι μακροπρόθεσμα θα βρω την χρυσή τομή που θα με εξυπηρετεί. Η σελίδα μου, πάντως, απευθύνεται σε όλους, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

  • Τι άλλο θα δούμε στο άμεσο μέλλον από το «The Dandy»;

Ήδη έχουν προγραμματιστεί κάποιες συνεργασίες και ελπίζω μελλοντικά να γίνουν ακόμα περισσότερες. Μία, ωστόσο, ξεχωρίζει για μένα λίγο παραπάνω. Είναι η δημοσίευση δύο δικών μου άρθρων, στο εξαιρετικό blog της Girl in the Museum. Δεν ξεχωρίζει μόνο επειδή είναι η αφορμή για τη δημιουργία της σελίδας μου, αλλά γιατί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκα με έχει επηρεάσει αρκετά στη ζωή μου και με έχει διαμορφώσει ως άνθρωπο. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην σας το αποκαλύψω. Θέλω να είναι μια ενδιαφέρουσα έκπληξη για όλους.

Για περισσότερο υλικό έργων τέχνης, mini quiz και καινοτόμα post, ακολουθήστε τον @The_Dandy σε instagram και facebook!