Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αφού είχε ήδη αγοράσει πληθώρα των μετοχών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, θα προχωρούσε στην εξ’ ολοκλήρου εξαγορά της και την συνακόλουθη ιδιωτικοποίησή της.
Ο Elon Musk, που ακολουθείται από 83 εκατομμύρια λογαριασμούς στο Twitter, είχε καταστήσει καιρό σαφές το ότι ήταν δυσαρεστημένος με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα με τη λογοκρισία που εφαρμόζει. Προκειμένου να τη μεταμορφώσει σε μία «παγκόσμια πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου» προσέφερε 40 δισεκατομμύρια δολάρια για να την αγοράσει.
Η αρχική αντίδραση της Wall Street ήταν δυσπιστία.
Δε θεωρούταν εφικτή η συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων ειδικά όταν το Συμβούλιο του Twitter προέβη στην υιοθέτηση γνωστής επιχειρηματικής τακτικής γνωστής ως «poison pill», η οποία ακριβαίνει τις μετοχές και αποθαρρύνει επίδοξους αγοραστές. Ο Elon Musk, ωστόσο, αποδείχτηκε αποφασισμένος και γρήγορα κατάφερε να εξασφαλίσει 46.5 δισεκατομμύρια δολάρια προερχόμενα είτε από την τράπεζα Morgan Stanley, είτε από δάνεια έναντι των μετοχών του στην Tesla είτε από διαθέσιμα μετρητά.
Τα νέα δεδομένα πίεσαν το Συμβούλιο του Twitter να λάβει σοβαρά την πρόταση και να συναντηθούν με τον Elon Musk. Η συνάντηση οδήγησε στην υιοθέτηση συμφωνίας πώλησης της εταιρείας στα 54.20 δολάρια ανά μετοχή η οποία θα ολοκληρωθεί μες τον χρόνο.
Στο παρελθόν, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με το Twitter μέσω της ίδιας της πλατφόρμας, απειλώντας ότι θα ζητούσε από τους μετόχους να πωλήσουν τα μερίδιά τους απευθείας σε εκείνον, αψηφώντας το Συμβούλιο και αποκτώντας έτσι επιθετικά την εταιρεία. Η 13χρονη παρουσία του στο Twitter αποτελεί πια ορόσημο για το προσωπικό brand του Elon Musk, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι μέσω αυτού εκφράζεται ελευθέρα.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία του Twitter υπό την ιδιοκτησία του Musk. Η πλατφόρμα είναι μοναδική γιατί αποτελεί ένα συγκεντρωμένο δίκτυο όπου συνυπάρχουν οι ελίτ από τα μίντια, την τεχνολογία, την πολιτική, την ψυχαγωγία. Ταυτόχρονα, όμως, δε βγάζει αρκετά χρήματα για τα δεδομένα της Silicon Valley και βρίσκεται, συνεχώς, στο στόχαστρο κριτικών για τη διευθέτηση του περιεχομένου της. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το κέρδος αλλά για την ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων.
Σίγουρα, λοιπόν, θα γίνει πολύ πιο επιεικής η πολιτική ελέγχου του περιεχομένου. Πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτό θα επιφέρει την άρση του αποκλεισμού στο λογαριασμό του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και την επιστροφή του στο Twitter μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.
Ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να το ξαναχρησιμοποιήσει, ωστόσο, οφείλουμε να κρατάμε κατά νου, ειδικά στην περίπτωση υποψηφιότητας το 2024, ότι το Twitter υπήρξε ένα πανίσχυρο εργαλείο για να επικοινωνεί με την εκλογική του βάση ο Trump και να «τεστάρει» τις ιδέες του για θέματα ύψιστης σημασίας. Ο Musk δεν έχει σχολιάσει το πώς θα χειριστεί την υπόθεση αυτή ως ιδιοκτήτης του Twitter, όταν, όμως, έλαβε χώρα ο αποκλεισμός ήταν από εκείνους που εξέφρασαν την διαφωνία τους.
Η ιδιωτικοποίηση του Twitter ως γεγονός και δη από τη συγκεκριμένη πολωτική προσωπικότητα έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις. Κάποιοι χρήστες θρηνούν ήδη το τέλος της πλατφόρμας που ήξεραν και αποχωρούν. Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν ότι με τον Musk η εταιρεία θα γίνει πιο επικερδής. Άλλοι θεωρούν ότι αγόρασε το Twitter μόνο και μόνο επειδή η τεράστια περιουσία του και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του το επιτρέπουν. Πολλοί εμμένουν στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Musk φαίνεται να έχει δυσκολία με την ελευθερία του λόγου όσων τον κατακρίνουν, είτε είναι δημοσιογράφοι, αναλυτές, πελάτες ή και εργαζόμενοί του. Ο χρόνος μονάχα θα δείξει πώς και εάν θα αλλάξει τελικά το Twitter.
Πηγή εικόνας: wccftech.com