Η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva (Μόσχα), βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.
«Κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι προορισμού, το Moskva έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος μετά από έκρηξη πυρομαχικών. Υπο συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε το ρωσικό Ria Novosti.
Η τύχη του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva, που αποτελούσε τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, εξελίχθηκε σε θρίλερ.
Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό “Moskva” με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται. Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο “Moskva” ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, έκανε λόγο για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».
Το CNN μετέδωσε πως το ρωσικό πλοίο «είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας», ενώ το αμερικανικό δίκτυο έκανε λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στις δυνάμεις της Μόσχας που τα έχουν βρει σκούρα με την ουκρανική αντίσταση, 50 περίπου μέρες μετά την έναρξη της εισβολής.
«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκένωσε το πλοίο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το μεσημέρι, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος, αξιωματούχος του Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Moskva καίγεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά, ενώ πλέει αργά προς τη Σεβαστούπολη, κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη της Ουκρανίας στην Κριμαία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποίησε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσει την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από μια παράκτια συστοιχία να περάσουν κρυφά.
Χτύπησαν το πλοίο στην αριστερή πλευρά, ισχυρίστηκαν οι πηγές, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση. Οι ασταθείς συνθήκες στη θάλασσα σε συνδυασμό με την κλίση σήμαιναν ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει νερό.
Ο ρωσόφωνος λογαριασμός του πρακτορείου Anadolu στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στο Moskva.
Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.
Η σοβιετική καταγωγή
Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.
Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τρεις πόλεμοι
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.
Διπλωματικές αποστολές
Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990.
Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχε επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.
Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αναδημοσίευση: capital.gr