Ολοκληρώθηκε το τουρνουά ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε από την ActionAid στη γειτονιά του Κολωνού με ομάδες από την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Ογδόντα έξι παίκτες και παίκτριες έπαιξαν ένα «διαφορετικό» παιχνίδι, στο οποίο προτεραιότητα είχαν όχι τα γκολ, αλλά η ισότητα και η αλληλεγγύη!

To τουρνουά έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος DIALECT, το οποίο υλοποιήθηκε από το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα. Η οργάνωση, με όχημα τον αθλητισμό συνεχίζει εδώ και δύο χρόνια να προωθεί ένα ποδόσφαιρο, στο οποίο σημασία έχει η συνεργασία και ο σεβασμός. Αξιοποιεί τη μεθοδολογία football3, σύμφωνα με την οποία, κορίτσια και αγόρια παίζουν μαζί και τα γκολ μπαίνουν με τη βοήθεια όλων.

Άλλωστε το ποδόσφαιρο, όταν είναι για όλες και όλους, μπορεί να ενώσει, αντί να διχάσει και να νικήσει τις προκαταλήψεις, αφήνοντας πίσω τη βία τις ρατσιστικές συμπεριφορές.

Η ActionAid έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ αθλητικών συλλόγων, οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων φορέων, με σκοπό την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμπερίληψη. Μέχρι σήμερα 470 νέες και νέοι έχουν μάθει να παίζουν ποδόσφαιρο αλλιώς, δίνοντας τον καλύτερo αγωνιστικό εαυτό τους.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά συμμετείχαν και οι τρεις τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι από τη γειτονιά του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος (Κολωνός, Πλάτωνας, Αττικός), ενώ έλαβαν χώρα πολλαπλοί αγώνες, τους οποίους διαδέχονταν συζητήσεις για το fair play και τη σωστή συμπεριφορά εντός του γηπέδου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα διαδικτυακό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν φορείς και επαγγελματίες και ερασιτέχνες του αθλητικού χώρου, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την προβολή της εμπειρίας των συμμετεχόντων. Σε μια εποχή όπου η ρητορική μίσους οδηγεί άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας στον ρατσισμό, η εναλλακτική χρήση του ποδοσφαίρου, φάνηκε ότι είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο

Όπως τονίζει και η υπεύθυνη της δράσης Ιωάννα Παπαδοπούλου: «H εμπειρία μας μέσα από το πρόγραμμα DIALECT επιβεβαίωσε την προσδοκία πως το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο εργαλείο συμπερίληψης. Μέσα από το παιχνίδι, το θετικό συναίσθημα ενισχύεται και το δύσκολο είναι αφορμή για παραπάνω δουλειά με τον εαυτό. Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία football3, oι έφηβοι και οι έφηβες μαθαίνουν να συνδέονται,  να δουλεύουν ομαδικά και να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους μακριά από εθνοτικά, πολιτιστικά ή πολιτικά στεγανά και υπόβαθρα.  Το γήπεδο μεταμορφώνεται σε έναν χώρο εναλλακτικής διάδρασης, έναν χώρο που όλους τους χωρά και τους καλωσορίζει. Ανάμεσα στα γκολποστς, όλα είναι πιθανά και δυνατά να συμβούν».

Το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα είναι ένα κέντρο στήριξης για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα ενήλικες, παιδιά και οι οικογένειές τους, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά και τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Το πρόγραμμα DIALECT πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την ActionAid και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στην Ιταλία από την ActionAid, στην Ουγγαρία από την Oltalom Sport Association, και στη Σερβία από την Football Friends και διενεργήθηκε με τη συνεργασία του Streetfootballworld στη Γερμανία και του Melissa Network στην Ελλάδα.

Πηγή εικόνων: ActionAid

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση θα βρείτε εδώ. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα social media της ActionAid Hellas: