Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη,
Τα εκλογικά αποτελέσματα του γειτονικού κράτους, κάποιους τους βρήκαν προ εκπλήξεως. Η τρίτη αλλά και η από πολλούς αναμενόμενη, συνεχόμενη επανεκλογή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, είναι πρωτοφανές φαινόμενο για το μετακομμουνιστικό αλβανικό κράτος. Το ξανά κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα (PS), συγκέντρωσε το 49,4 των κοινοβουλευτικών ψήφων στις εκλογές της 25ης Απριλίου, αφήνοντας σαφέστατα το στίγμα του στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα (PD), στο οποίο ηγείται ο Λουλιζίμ Μπάσα, συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 38% και για άλλη μια φορά, όπως και στις εκλογές του 2017, δεν άργησε να κατηγορήσει το σοσιαλιστικό κόμμα αλλά και προσωπικά τον ίδιο τον Έντι Ράμα για νοθεία εκλογών και εξαγορά ψήφων. Το τρίτο στη σειρά κόμμα, του οποίου ιδρυτής είναι ο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατέχει και το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Σοσιαλιστικό κίνημα για την ένταξη, συγκέντρωσε περίπου το 7% των ψήφων, στο οποίο κόμμα πρόεδρος είναι γυναίκα και η σύζυγος του Προέδρου, Μόνικα Κρυεμάντι.
Ο Πρωθύπουργος Έντι Ράμα
Το κλίμα πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν ήταν ενδεικτικό μιας πλήρως λειτουργικής δημοκρατίας. Διαπράχθηκε δολοφονική επίθεση, με συνέπεια ένας υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος να χάσει την ζωή του και τέσσερις άνθρωποι να τραυματιστούν στην ένοπλή επίθεση, η οποία έγινε στο πλαίσιο μιας διαμάχης μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο, αν μπορούμε να μιλήσουμε για τα θετικά συμβάντα, θα πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι το ποσοστό προσέλευσης στης κάλπες ήταν υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του 2017, πράγμα που δίνει την εντύπωση ότι ο αλβανικός λαός επιθυμεί να ακουστεί παραπάνω στα «αυτιά» των κυβερνώντων.
Ερχόμαστε λοιπόν τώρα, στην εβδομάδα που μόλις πέρασε και βλέπουμε τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να ψηφίζει υπέρ της έναρξης των διαδικασιών καθαίρεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, και την αλβανική Βουλή να υπερψηφίζει την πρόταση αυτή, η οποία προήλθε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι κατηγορίες που του προσήψαν, μεταξύ άλλων είναι ότι παραβίασε ωμά το Σύνταγμα, υποκινούσε τη διάσπαση και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των Αλβανών στην προεκλογική περίοδο και προσέβαλε εκπροσώπους δυτικών στρατηγικών εταίρων στην Αλβανία.
Ο Ιλίρ Μέτα το μόνο που προκαλεί είναι δυσφορία όχι μόνο για τους βουλευτές αλλά και για τους περισσότερους πολίτες. Όντας πολιτικό πρόσωπο εδώ και αρκετά χρόνια, τα σκάνδαλα στα οποία είναι εμπλεκόμενος και οι υποθέσεις διαφθοράς που πρωταγωνιστεί είναι πράγματι πολλά και βαρυσήμαντα για ένα άτομο που υποτίθεται οτι αγωνιζέται για ένα καλύτερο και πιο δημοκρατικό μέλλον. Αυτό που έχει επακολουθήσει είναι μια νέα όξυνση της πολιτικής ζωής στη γείτονα χώρα, με τις δηλώσεις του Ιλίρ Μέτα, του Έντι Ράμα, αλλά και των μελών τις αντιπολίτευσης να πυροδοτούν την όλη κατάσταση.
Όπως αναφέρεται στον αλβανικό τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα “DITA“, το συμπέρασμα που προήλθε από την συνεδρίαση της Ανακριτικής Επιτροπής στις 8 Μαΐου, είναι πως θα γίνει έκκληση προς τον Ιλίρ Μέτα να παρουσιαστεί και να ανακριθεί. Μια έκκληση η οποία με μεγάλη πιθανότητα θα μείνει αδιεκπεραίωτη, καθώς ο ίδιος δεν αναγνωρίζει καμία από τις κατηγορίες που του προσάπτουν και δεν θα διστάσει για άλλη μια φορά να απαξιώσει τους κυβερνητικούς θεσμούς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα
Οι επόμενοι μήνες σίγουρα αναμένεται να είναι αρκετά εκρηκτικοί στην πολιτική ζωή της Αλβανίας σχετικά με την καθαίρεση ή και όχι, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, σίγουρα η ικανοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού θα είναι εμφανής. Είναι όμως κάτι τέτοιο πραγματικά εφικτό ή άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια όπως αυτή που προηγήθηκε το 2019; Το γεγονός όμως ότι η θητεία των 5 ετών ολοκληρώνεται σε μόλις ένα χρόνο δημιουργεί αμφιβολίες πραγματοποίησης της καθαίρεσης.
Trackbacks / Pingbacks