Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει έκθεση διεθνών οργανώσεων του Τύπου σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση των διεθνών οργανώσεων που συναποτελούν το Media Freedom Rapid Response (MFRR), η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου κάνει λόγο για περιστατικά, όπως η  δολοφονία Καραϊβάζ, η προσπάθεια ελέγχου των ειδήσεων, οι απειλές σε ρεπόρτερ που καλύπτουν το προσφυγικό αλλά και οι διαδηλώσεις και συστηματικές νομικές απειλές κατά δημοσιογράφων.

Τα ευρήματα της έκθεσης σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαίτερα οξείς τόνους. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Την ημέρα που διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την πληγή για την ελευθεροτυπία που ακούει στο όνομα “Κυριάκος Μητσοτάκης”, η Νέα Δημοκρατία μας λέει πως θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που οι πολίτες έχουν ακόμα πρόσβαση σε ΜΜΕ της επιλογής τους.

Όμως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τα συμπεράσματα της έκθεσης των διεθνών οργανώσεων. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο που η Ελλάδα μπαίνει στον κατάλογο των χωρών που η Δημοκρατία υποφέρει, ούτε για τις ευθείες διώξεις ακόμα και κατά ουδέτερων δημοσιογράφων, ούτε για την πλήρη έκθεση των δημοσιογράφων κατά την κάλυψη διαδηλώσεων σε ακροδεξιές επιθέσεις.

Επίσης κανένα σχόλιο ούτε για τα ορμπανικά τηλεφωνήματα που γίνονται από το Μαξίμου σε ξένα Μέσα προκειμένου να συκοφαντήσουν τους ανταποκριτές τους. Τουλάχιστον η διοίκηση της ΕΡΤ, που υπάγεται απ’ ευθείας στον κ. Μητσοτάκη, δεν θα είχε τέτοιες οχλήσεις από τη Μόσχα για τον ανταποκριτή της από την Κυψέλη».

Στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «ευτέλεια» από μέρος της Κουμουνδούρου.

«Συνιστά τουλάχιστον ευτέλεια το να υιοθετεί και να χρησιμοποιεί ελληνικό κόμμα μια έκθεση η οποία προσβάλλει τόσο τον ελληνικό τύπο και τους λειτουργούς του όσο και τους θεσμούς της πολιτείας μας», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ελευθερία του τύπου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, αναζητά σανίδα σωτηρίας από την πολιτική του απαξίωση στο ψέμα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θυμούνται άριστα πόσο πάσχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καθυποτάξει τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι διαγωνισμοί των «βοσκοτοπιών» είναι πολύ πρόσφατοι για να ξεχαστούν», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε: «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η ελευθερία του λόγου και της κριτικής αποτελούν καθημερινή πρακτική. Κάθε πολίτης, έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα από το μέσον που εκείνος επιλέγει, από την πληθώρα που υπάρχουν. Και κανένα διεθνές θεσμικό όργανο δεν αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα», ανέφερε.

Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε, μέσα από ανάρτησή του στο Facebook και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας» ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «μετατρέπει την Ελλάδα σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου». Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης “έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας”.

Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει η έκθεση επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response, σε μία συγκλονιστική έκθεση για τις πρακτικές Μητσοτάκη.

Αυτό που οι Έλληνες το ζουν κάθε μέρα, με τη φίμωση κάθε κριτικής, τις κάθε λογής λίστες Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων για τις έρευνές τους, τώρα το βλέπουν ξεκάθαρα και στην Ευρώπη.

Η δήθεν «φιλελεύθερη» κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει την Ελλάδα σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου, δηλαδή για την ίδια τη Δημοκρατία».

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Στην πολυσέλιδη αναφορά που συνέταξαν μετά την ερευνητική αποστολή τους, από 1 έως 15 Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία συναντήθηκαν με δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και θεσμικούς παράγοντες, καταπιάνονται με τη  δολοφονία Καραϊβάζ, την προσπάθεια ελέγχου των ειδήσεων, τις απειλές σε ρεπόρτερ που καλύπτουν προσφυγικό και διαδηλώσεις, αλλά και τις συστηματικές νομικές απειλές κατά δημοσιογράφων.

Η συστημική κρίση που πλήττει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ν.Δ. να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές και να «ελέγξει το μήνυμα», όπως επισημαίνει και στη συνέντευξή του ο Senior Advocacy Officer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ, Λόρενς Ούτινγκ.

Σχετικά με τη λίστα Πέτσα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για σκάνδαλο, ενώ εκτενής είναι η αναφορά τους στην υπόθεση που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» για την παρακολούθηση του Σταύρου Μαλιχούδη.

Για την «πόλωση του κατακερματισμένου τοπίου ΜΜΕ» οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι «υπό την παρούσα κυβέρνηση, η κατάληψη ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και το επαγγελματικό ρεπορτάζ από ό,τι στο παρελθόν, καθώς τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και η πολιτική της κυβέρνησης συχνά ευθυγραμμίζονται, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση ισχυρών αντιπολιτευτικών φωνών σε αυτά τα μέσα.

Αναδημοσίευση: ethnos.gr, ΕΦ.ΣΥΝ