Μία ανάσα πλέον από τα Χριστούγεννα και με τον τελευταίο μήνα του χρόνου να μετρά τις τελευταίες του μέρες, για να παραδώσει σκυτάλη, ο καιρός μάς δείχνει όλο και περισσότερο τα «δόντια» του, κάνοντάς μας να «καταλάβουμε χειμώνα και Χριστούγεννα», όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Τις κρύες νύχτες, λοιπόν, που ήρθαν και θα ακολουθήσουν, είναι που η κοινωνία αρχίζει και παρατηρεί καλύτερα γύρω της. Παρατηρεί και προσέχει πως δεν βρίσκονται όλοι στα ζεστά και κάποιοι συνάνθρωποί μας κοιμούνται σε δρόμους, παγκάκια και πλατείες με ό,τι διαθέτουν, για να αποφύγουν τα κρυοπαγήματα.
Είναι βλέπετε αυτό το «παράδοξο», λες και εμφανίζεται το πρόβλημα μόνο τους χειμώνες, λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν ταλαιπωρούνται τα καλοκαίρια. Εν πάσει περιπτώσει τούς παρατηρεί και συνήθως με λύσεις πρόσκαιρες βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν κάποια βράδια σε δημόσιες δομές αποφεύγοντας τον παγετό. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει.
Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σε συν – διοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Εύκολα θα πει κανείς ότι τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται συχνά αλλά στην πράξη τίποτα δεν αλλάζει. Και ίσως να έχει και δίκιο. Στη συγκεκριμένη όμως συγκυρία το αίτημα της Αυτοδιοίκησης που αποτυπώθηκε μέσω του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστέργιου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
«Με αφορμή το κτηματολόγιο το οποίο προχωράει, ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται σε κάποιες πόλεις της χώρας, αυτό το οποίο επιτακτικά και εμείς ζητάμε είναι το να περιέλθουν στην Αυτοδιοίκηση τα ορφανά ακίνητα, αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα, έχουν χαθεί οι κληρονόμοι και δυστυχώς αν δεν δηλωθούν θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο», τόνισε εμφατικά ο κ. Παπαστεργίου.
Kαι πρόσθεσε: «όλα αυτά τα ακίνητα που θα χαθούν ή θα ξεχαστούν ή θα είναι απλά μια ακόμη εγγραφή σε μια βάση δεδομένων ξεχασμένων ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, να περιέλθουν στον κάθε Δήμο, να γίνουν ακίνητα του Δήμου τα οποία θα απαντήσουν στην εκτεταμένη ανάγκη για κοινωνική στέγαση, θα στεγάσουν ανθρώπους οι οποίοι γυρνούν χωρίς στέγη… Αν αυτά τα αστικά ακίνητα περιέλθουν στους Δήμους, είναι δεδομένο ότι θα βρουν τι να τα κάνουν, θα βρουν τους πόρους και τα προγράμματα να τα αξιοποιήσουν, θα βρουν τους πόρους να τα φτιάξουν».
Η χρονική συγκυρία που τοποθετείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλεί την Κεντρική Διοίκηση να δράσει, τεστάροντας τα αντανακλαστικά της, καθώς το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται. Επομένως, η Κεντρική διοίκηση βρίσκεται προ των ευθυνών της, η Αυτοδιοίκηση δηλώνει παρούσα να «κουβαλήσει» στις πλάτες της μία ολιστική στεγαστική πολιτική και όλα αυτά αντικρίζοντας αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.
«Όλοι όσοι κινούνται στις μεγάλες αλλά και στις μικρότερες πλέον πόλεις της χώρας, από τη μια βλέπουν ανθρώπους που κοιμούνται έξω, και από την άλλη βλέπουν δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες κενά σπίτια».
Με αυτή την απλή φράση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, περιέγραψε λακωνικά το πρόβλημα της αστεγίας και της στεγαστικής επισφάλειας, ενώ ταυτόχρονα έθεσε και το ζήτημα της αξιοποίησης των αδιάθετων κτιρίων.
Είναι ανάγκη η κεντρική πολιτική της χώρας να αντιληφθεί τις προοπτικές μιας πιο ενεργής συμμετοχής των ΟΤΑ σε ολιστικά προγράμματα και εγχείρηματα που θα δώσουν λύσεις σε μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας. Ο αυτοδιοικητικός χώρος αποζητά την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Διοίκησης και την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων Δήμων και Περιφερειών στο έπακρο.
Προσωπικά ανήκω κι εγώ σε εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα πως οι ΟΤΑ μπορούν να αποτελέσουν τον κρίκο μεταξύ πολιτείας και πολίτη και διαθέτουν ό,τι απαιτείται, ώστε τα αποτελέσματα ενός κυβερνητικού εγχειρήματος – μιας ολιστικής κυβερνητικής πολιτικής, να φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε επιτυχή λύση των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.
Όπως και ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε «η Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια η λύση».
Κλείνοντας, στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.
Το διακύβευμα ήταν ένα και επιτακτικό, «ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην στέγαση είναι σημαντικός και θα πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό».