Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε χθες στη χώρα μας, που έφτασε τα 508 επιβεβαιωμένα, νέα κρούσματα. Συνολικά, κατεγράφησαν οκτώ θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 490. Παράλληλα, 81 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αττική

Αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται πια, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στον Πειραιά, με τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια και το κέντρο του Πειραιά να βρίσκονται «στο κόκκινο».

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με αναλύσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ – η οποία ελέγχει την εξέλιξη του ιικού φορτίου κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά, αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης – υπάρχει αύξηση 290% του γονιδιώματος του ιού στα πολεοδομικά λύματα της πόλης, γεγονός που αποτελεί και ένδειξη των αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την covid-19

Ενεργοποιείται στον ιστότοπο covid19.gov.gr o Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19, με τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αύξηση ή μείωση της τάσης των επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ο δείκτης πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ) και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.