Το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιείτε κάθε χρόνο από τις 24 Μαΐου του 1956, όταν και πρωτοξεκίνησε από την διοργάνωση της E.B.U. (European Broadcasting Union).
Η ιστορία του Διαγωνισμού
Ξεκίνησε στο Λουγκάνο της Ελβετίας αντλώντας τις βασικές του επιρροές από τα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο με κεντρικό του άξονα την συγκέντρωση ευρωπαϊκών λαών που είχαν αντιμετωπίσει πολλές ζημίες μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν επτά βασικές χώρες: Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία.
Η Ε.Β.U. αποφάσισε το 2004 να επεκτείνει την διοργάνωση από μονοήμερη σε διήμερη, με τη διεξαγωγή των προκριματικών γύρων, προκειμένου να χωρέσουν όλες οι χώρες στον διαγωνισμό και να ξεχωρίσουν οι καλύτερες για τον μεγάλο τελικό. Η αρχική διαδικασία ήταν οι 10 χώρες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία την προηγούμενη χρονιά, περνούσαν αυτόματα στον τελικό μαζί με τις τέσσερις χώρες που πρόσφεραν ένα τεράστιο οικονομικό ποσό για την διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Ε.B.U.: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία. Οι υπόλοιπες 10-12 θέσεις κρίνονταν στον προκριματικό γύρο. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η διοργάνωση έγινε τριήμερη, μιας και προτέθηκαν περισσότερες χώρες και από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο (Ρωσία, Αυστραλία, Τουρκία, Ισραήλ κ. α).

Πηγή φωτογραφίας: eurovisionfun
Κριτήρια Συμμετοχής
Για τη συμμετοχή μιας χώρας στον διαγωνισμό υπάρχουν τα εξής κριτήρια: το τραγούδι να είναι διάρκειας μέχρι τρία λεπτά, οι εκτελεστές του επί σκηνής να μην υπερβαίνουν τους 6 και η ηλικία τους να είναι πάνω από τα 16, ενώ μετά το 1999 επιτρέπεται στις χώρες να ερμηνεύουν σε όποια γλώσσα επιλέξουν. Η ψηφοφορία αρχίζει ακριβώς μετά την παρουσίαση και του τελευταίου τραγουδιού της ανάλογης βραδιάς. Ο νικητής του διαγωνισμού ανακηρύσσεται από τον συνολικό αριθμό των ψήφων που θα λάβει από όλες τες συμμετοχές είτε αυτές βρίσκονται στον τελικό, είτε αυτές δεν κατάφεραν να προκριθούν από τους ημιτελικούς. Κάθε χώρα μπορεί να ψηφίσει ως 10 τραγούδια, όχι το δικό της, στην κλίμακα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12. Ζητείτε η ψήφος από τα κρατικά κανάλια της κάθε χώρας που συμμετείχε στον διαγωνισμό, όπου υποτίθεται έχει συσταθεί μία επιτροπή και αποτελούν το 50% της τελικής βαθμολογίας. Μετά καλούνται οι θεατές να ψηφίσουν όσες φορές θέλουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και τις καλύτερες εμφανίσεις, αποτελώντας έτσι το υπόλοιπο μισό (50%) των ψήφων, και όλες μαζί ανακηρύσσουν τον νικητή της βραδιάς.
Οι Συμμαχίες
Φυσικά δεν υπάρχει διαγωνισμός χωρών που να μην υπάρχουν συμμαχίες και κόντρες μεταξύ τους οι οποίες κάθε χρόνο δίνουν το παρών τους και καταστρέφουν την ουσία της Eurovision.
Αρχικά η Ελλάδα με την Κύπρο, η Μεγάλη Βρετανία με την Ιρλανδία, η Μολδαβία μα την Ρουμανία, και αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες μεταξύ τους. Τα κράτη που προέκυψαν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχουν αποκτήσει την συνήθεια να ψηφίζουν το ένα στο άλλο, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.
Παραδοσιακά, η Ελλάδα δεν δίνει ψήφο στην Τουρκία και το αντίστροφο εννοείται, αν και η κατάσταση τείνει να ανατραπεί τα τελευταία χρόνια λόγω απομάκρυνσης της Τουρκίας από τον διαγωνισμό. Σε αντίθεση, Ελλάδα και Κύπρος ανταλλάσσουν το μέγιστο των βαθμών, το πολυπόθητο 12άρη.

Πηγή φωτογραφίας: wiwibloggs
Τη σημερινή εποχή θεωρείται μεν διαγωνισμός αλλά είναι κυρίως ένα ξεφάντωμα ειδικών εφέ, όπου οι εθνικές και οι Rainbow σημαίες, κυματίζουν μπροστά στις κάμερες, αποδεικνύοντας ότι το βράδυ του τελικού της Eurovision είμαστε όλοι ενωμένοι και χαρούμενοι.
Έχουμε δει στην σκηνή της Eurovision να παρελαύνουν πολλά ιδιαίτερα κομμάτια και πρωτότυποι καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα την πρώτη τρανς γυναικά το 1998 (Dana International), την cross dresser της Αυστρίας το 2014 (Conchita Wurst), το ομοφυλοφιλικό ζευγάρι της Ρωσίας (t.A.T.u.) το 2003, τις γιαγιάδες της Ρωσικής αποστολής το 2012 (Buranovskiye Babushki), τα «τέρατα» – Lordi της Φιλανδίας το 2006, και φυσικά την θρυλική Celine Dion το 1988, τους ABBA to 1974, την Νάνα Μούσχουρη to 1963 και άλλα μεγάλα ταλέντα που έχουν αφήσει μια τεράστια καριέρα στην μουσική βιομηχανία μέχρι και σήμερα.
Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2022 προβλέπετε να διεξαχθεί στο Τορίνο της Ιταλίας, μετά από την καθηλωτική και πολυσυζητημένη νίκη του συγκροτάματος Måneskin με το τραγούδι ‘Zitti e buoni’ που έλαβε χώρα στην Ολλανδία στην πόλη Ρότερνταμ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Pala Alpitour, και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς που θα προβληθούν στις 10 και 12 Μαΐου και τελικό αποκορύφωμα η μεγάλη βραδιά του τελικού στις 14 Μαΐου 2022. Συνολικά σαράντα χώρες θα λάβουν μέρος στον φετινό διαγωνισμό. Η Ελλάδα με την Amanda Tenfjord και το τραγούδι της ‘Die Together’ και σε στίχους της ίδιας αλλά και του Bjørn Helge Gammelsæter θα εμφανιστούν στον πρώτο ημιτελικό στην 15η θέση, ενώ η Κύπρος με την Andromache με το τραγούδι ‘ Ela’ των Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell θα παρουσιαστεί στον δεύτερο ημιτελικό στην 9η θέση.
Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε ποιες χώρες θα πάρουν τα πολυπόθητα 12αρια και φυσικά την νίκη του φετινού διαγωνισμού. Καλή μας επιτυχία λοιπόν!

Πηγή φωτογραφίας: eurovisionworld