Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη
Απόφαση που σίγουρα τάραξε την πολιτική σκηνή της Αλβανίας ήταν η ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το State Deparment, σχετικά με την κήρυξη του πρώην Προέδρου και Πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ως ανεπιθύμητο για τις ΗΠΑ πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας του. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στις 19 Μαΐου αναφέρεται πως ο Μπερίσα έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Kατηγορείται πως έχει καταχραστεί δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα έχει χρησιμοποιήσει την θέση του για να βοηθήσει οικογενειακά πρόσωπα και πολιτικούς συμμάχους σε βάρος των πολιτών.
Οι παραπάνω πράξεις θα πρέπει να ελεγχθούν και σίγουρα να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι αποφάσεις που θα παρθούν θα δώσουν ένα έναυσμα στον δρόμο που χαράζει αυτή την στιγμή η Αλβανία σχετικά με την πάταξη της διαφθοράς και την επικράτηση της δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε δήλωση του μεταξύ άλλων είπε:
«Από την μια πλευρά είναι λυπηρό να βλέπω μια τέτοιου είδους πραγματικότητα, αλλά από την άλλη αυτό είναι επίσης ένα σημάδι που δείχνει ότι οι αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις νομικές αλλαγές. Σηματοδοτείται το τέλος μιας εποχής διαφθοράς. Κανείς δεν είναι ανώτερος του νόμου.»
Έπειτα από την παραπάνω ανακοίνωση, λίγους μόλις μήνες αργότερα, η ΗΠΑ κάνει άλλη μια κίνηση «ξεκαθαρίσματος» θα μπορούσε να πει κανείς και ζητάει από την αλβανική βουλή και συγκεκριμένα από το κόμμα των Δημοκρατικών (PD), να μην συμπεριλαμβάνει στο εσωτερικό του τον Μπερίσα. Κάτι τέτοιο διχάζει τους Δημοκρατικούς καθώς ο Μπερίσα αποτελεί ιστορικό αρχηγό για το κόμμα. Ο νυν Πρόεδρος του κόμματος Λουλιζίμ Μπάσα λειτούργησε όπως θα λειτουργούσε κάθε πολιτικό πρόσωπο απέναντι σε μια τέτοια παράκληση ,από μια χώρα δύναμη όπως είναι οι ΗΠΑ.
Σαλί Μπερίσα. Πηγή εικόνας: ΣΚΑΪ
Πριν από την 12η Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει το έργο της η νέα κυβέρνηση, ο Μπάσα ανακοινώνει ότι ο Σαλί Μπερίσα δεν έχει πλέον βουλευτικό αξίωμα και θέση στο Δημοκρατικό κόμμα. Η απόφαση αυτή ευχαρίστησε και δικαίωσε πολλούς από τους Δημοκρατικούς, αφού για τους περισσότερους νέους βουλευτές, το πρόσωπο του Μπερίσα αποπνέει μονάχα διαφθορά. Υπήρξαν και κάποιοι στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι όπως φημολογείται είναι πιθανό και να αποχωρήσουν από το κόμμα.
Γεγονότα που αφήνουν ιστορία στην πολιτική ζωή της βαλκανικής χώρας διαδραματίζονται τους τελευταίους έξι μήνες και σίγουρα δεν θα είναι μονάχα αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την 2η προσπάθεια καθαίρεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας , πρόταση η οποία προήλθε από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών (PS). Καθαίρεση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί καθώς ο Ιλίρ Μέτα πιθανότατα να δικαστεί και όλες οι κατηγορίες που του προσάπτονται και σχετίζονται με σκάνδαλα διαφθοράς που αμαυρώνουν την αλβανική δημοκρατία, να τον βρουν ένοχο ( Για μια πιο ενδελεχή ανάλυση βλέπε εδώ)
Σκάνδαλα πολιτικού περιεχομένου βγαίνουν στην επιφάνεια και είναι άκρως βαρυσήμαντα, αφού ουσιαστικά μας δείχνουν πως η κρατική αυθαιρεσία είχε πολλά πρόσωπα και μάλιστα κυβερνώντα που δεν έχαναν ευκαιρία να λειτουργούν εις βάρος του αλβανικού λαού. Η ροπή που έχουν πάρει τα πράγματα είναι τετελεσμένη και οι αποφάσεις ολίγον τι αναμενόμενες, καθώς και η πλειοψηφία των πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις με ευχαρίστηση και το αίσθημα πως επιτέλους η δικαιοσύνη θα απονεμηθεί, είναι διάχυτο. Παρόλα αυτά με την χώρα να βρίσκεται ακόμα στην 104η θέση παγκοσμίως στον δείκτη διαφθοράς, το ζήτημα παραμένει. Σε κάθε όμως περίπτωση, η κίνηση νομικών διαδικασίων για δυο τόσο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα είναι αναμφίβολα ένα άκρως θετικό βήμα τόσο για μια πιο διαυγή διακυβέρνηση, όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.