«Η Δανία έχασε. Αλλά η ζωή κέρδισε». Με αυτόν τον τίτλο συνόψισε τα όσα δραματικά, αναπάντεχα αλλά και συγκινητικά συνέβησαν χθες στο γήπεδο Πάρκεν, μία εφημερίδα της Κοπεγχάγης.
Όταν ο 29χρονος Κρίστιαν Έρικσεν έπεσε στο 42ο λεπτό στο χορτάρι, Δανοί και Φινλανδοί μούδιασαν και, καθώς τα λεπτά περνούσαν και η αγωνία για την υγεία του ποδοσφαιριστή πέρασε αμέσως στις εξέδρες και στα διεθνή ΜΜΕ.
Στο τέλος της δεύτερης βραδιάς του Euro 2020 όμως υπήρξε ανακούφιση καθώς ο 29χρονος ανέκτησε τις αισθήσεις του και φυσικά δεν ήταν «θαύμα» όπως έγραψαν πολλοί προτιμώντας το κλισέ στον τίτλο. Όχι. Ήταν η γρήγορη αντίδραση των γύρω του που έσωσε τη ζωή του Έρικσεν, σε έναν κόσμο χωρίς θαύματα.
Οι πρώτοι στο σημείο: Ο Simon Kjaer και οι παίκτες της Δανίας
Ο 29χρονος Έρικσεν είχε μόλις δεχτεί πάσα από συμπαίκτη του όταν κατέρρευσε στο γήπεδο με τον αρχηγό της Δανίας Simon Kjaer να καταφτάνει αμέσως στο σημείο και να επιχειρεί, όπως φάνηκε στις κάμερες, να ανοίξει τους αεραγωγούς του Έρικσεν.
Ο διαιτητής του αγώνα, Anthony Taylor, διέκοψε σχεδόν αμέσως τον αγώνα. Η σοβαρότητα του περιστατικού ήταν προφανής και ποδοσφαιριστές και από τις δύο ομάδες, μαζί με τον Taylor, κάλεσαν το ιατρικό προσωπικό να βιαστεί.
Του έκαναν ανάνηψη πάνω στο χόρτο, ενώ οι ταραγμένοι συμπαίκτες του που αγωνιούσαν, δημιούργησαν ένα προστατευτικό «ανθρώπινο τείχος» γύρω του, προσφέροντας κάποια ιδιωτικότητα από τους 15.200 φιλάθλους που παρακολουθούσαν και τις κάμερες που ήταν εκεί και θα μετέφεραν την εικόνα σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Η UEFA δεν έδειξε σε επανάληψη την φάση, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια για την στάση της απέναντι στην ευαίσθητη αυτή στιγμή.
Πολλοί από τους παίκτες κοιτούσαν αλλού δακρυσμένοι. Ο Χένρι Γουίντερ του αθλητικού – ποδοσφαιρικού ρεπορτάζ των Times, σχολίαζε αργότερα στο ραδιόφωνο του BBC: «Αν γνωρίζετε την ομάδα της Δανίας, αυτοί δεν είναι απλώς συμπαίκτες, άνθρωποι όπως ο Simon Kjaer και ο Kasper Schmeichel. Είναι φίλοι και ανταποκρίθηκαν στην στιγμή ανάγκης του Έρικσεν. Είναι η ποιότητα των ανθρώπων αυτών, παρηγόρησαν την σύντροφό του που αγωνιούσε στο γήπεδο.»
Ιατρικό προσωπικό: Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε
Ο αθλητικός καρδιολόγος, καθηγητής Sanjay Sharma, πρόεδρος της ομάδας ειδικών καρδιολόγων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δήλωσε στο BBC: «Αυτό που του έσωσε τη ζωή ήταν η κατεπείγουσα και ταχύτατη ιατρική φροντίδα» που δέχτηκε.
Ο γιατρός της ομάδας της Δανίας, Martin Boesen, μίλησε στη συνέντευξη τύπου μετά το ματς. «Ήταν εμφανές ότι ήταν αναίσθητος. Όταν τον πλησίασα ήταν πεσμένος στο πλάι, ανέπνεε, μπορούσα να νιώσω τον παλμό του αλλά ξαφνικά η κατάσταση άλλαξε και του κάναμε CPR (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
«Η βοήθεια παρασχέθηκε πραγματικά γρήγορα από την ιατρική ομάδα και το υπόλοιπο προσωπικό που συνεργάστηκε. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και καταφέραμε να φέρουμε τον Κρίστιαν πίσω. Μου μίλησε πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο»
Το παιχνίδι τελικά συνεχίστηκε
Στους Δανούς παίκτες παρουσιάστηκαν δύο επιλογές: να τελειώσουν τον αγώνα το ίδιο βράδυ, ή το επόμενο μεσημέρι. Μόλις πληροφορήθηκαν πως ο Έρικσεν ήταν καλά, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την αναμέτρηση την ίδια ημέρα. Το ματς συνεχίστηκε μετά από δύο ώρες διακοπής. Η Φινλανδία νίκησε με ένα μηδέν.
Ο Δανός προπονητής Kasper Hjulmand δήλωσε: «Οι παίκτες δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν πως θα μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ, με την υποχρέωση να μπουν στο λεωφορείο αύριο και να παίξουν ξανά. Ήταν πιο εύκολο να βγουν έξω και να ξεμπερδεύουν.
«Ήταν μία σκληρή βραδιά. Θυμηθήκαμε όλοι μας ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να έχουμε σημαντικές σχέσεις, κοντινούς ανθρώπους, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για αυτούς τους ανθρώπους που φρόντισαν τόσο καλά ο ένας τον άλλον. Είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους φίλους μου. Ο τρόπος που οι παίκτες μιλούσαν στα αποδυτήρια – αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα πριν βεβαιωθούμε πως ο Κρίστιαν είχε τις αισθήσεις του και ήταν καλά».
«Δεν μπορείς να αγωνιστείς με τέτοια συναισθήματα. Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε. Ήταν εκπληκτικό ότι κατάφεραν να βγουν στο γήπεδο και να επιχειρήσουν να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο. Ειλικρινά, υπήρχαν παίκτες που ήταν εντελώς «τελειωμένοι». Συναισθηματικά τελειωμένοι και εξαντλημένοι. Όλες οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον Κρίστιαν και την οικογένειά του. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες και είναι ένας ακόμα καλύτερος άνθρωπος.
Ήταν μία τραυματική εμπειρία. Μιλήσαμε για τα συναισθήματά τους και είπαμε θα ήταν οκ να πουν «όχι» αν δεν ήθελαν να παίξουν. Κάποιοι δεν ήταν σε θέση να παίξουν και άλλοι ήταν έτοιμοι. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερό μας αλλά δεν μπορείς να παίξεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι φυσιολογικό να δίνεις έναν τέτοιο αγώνα όταν ένας από τους φίλους σου υποφέρει με την καρδιά του. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να παίζεις ένα τέτοιο παιχνίδι. Θα προσφέρουμε θεραπευτικές συνεδρίες και υπάρχουν άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν».
Και μία στιγμή που συγκίνησε την υφήλιο. Όταν έγινε γνωστό πως ο παίκτης της Δανίας έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο και η κατάστασή του ήταν σταθερή, το πλήθος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς με τους Φινλανδούς να φωνάζουν «Κρίστιαν» και τους Δανούς να ανταποκρίνονται «Έρικσεν».
Πηγή αρχικής εικόνας: Getty Images
Αναδημοσίευση: lifo.gr