«Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα»: αυτή ήταν η κωδική ονομασία με την οποία τιτλοφορήθηκε η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πράγματι, η κλιματική αλλαγή, παρότι είθισται μέχρι πριν λίγα χρόνια να αποτελεί μια γενική και αόριστη έννοια, έχει πλέον μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επικαιρότητας μαζί με τη πανδημία του κορωνοϊου.
Αντιθέτως, σήμερα η αλλαγή στο κλίμα συνιστά απτή και επικίνδυνη πραγματικότητα όπως αποδεικνύει ο ολέθριος λιμός που μαστίζει τη Μαδαγασκάρη . Το νησί είναι και επίσημα το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η επισιτιστική κρίση προήλθε αποκλειστικά και μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, και πιο συγκεκριμένα της εκτεταμένης ξηρασίας.
Η κατάσταση θυμίζει ομολογουμένως την τραγική ειρωνεία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας: οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης υφίστανται τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μολονότι δεν έχουν συνεισφέρει στην πρόκλησή της. Με άλλα λόγια, καθίστανται αποδιοπομπαίοι τράγοι των πράξεων και παραλείψεων μια περιβαλλοντικά απερίσκεπτης ανθρωπότητας. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι ελλείψει των απαραίτητων αγαθών αναγκάζονται να τρέφονται με έντομα και λάσπη, ενώ υποφέρουν από την άνευ προηγουμένου λειψυδρία.
Ας τολμήσουμε όμως να έρθουμε κατάματα αντιμέτωποι με το πρόβλημα και ας επιχειρήσουμε να ξεδιπλώσουμε το νήμα γύρω από την έννοια «κλιματική αλλαγή». Ο όρος περιγράφει τη μεταβολή που παρατηρείται στις καιρικές συνθήκες εντός ενός ευρέος χρονικού πλαισίου και προκαλείται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Με τους παρόντες ρυθμούς εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, το 2060 το λιώσιμο των πάγων θα έχει αποκτήσει μη αναστρέψιμη πορεία σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι κινδυνεύει από πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, ενώ κάποιες περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλες με πρωτοφανή ξηρασία.
Την προηγούμενη εβδομάδα έβρεξε για πρώτη φορά στις οροσειρές της Γροιλανδίας, πεντακόσια μίλια από τον Βόρειο πόλο. Παράλληλα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2040 η θερμοκρασία θα ανέβει παγκοσμίως κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, αριθμός ο οποίος έχει καθοριστεί ως το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει και ο φόβος ότι ο δείκτης αυτός θα ανέλθει στους 3 βαθμούς.
Εξίσου ανησυχητικό παρουσιάζεται ενόψει των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού ότι στις βασικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται η καταστροφή των δασών και η ερημοποίηση. Και αυτό γιατί, η κλιματική αλλαγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αυξημένες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνοντας την θερμοκρασία της γης. Υπάρχουν βέβαια και πιο εξειδικευμένες αιτίες όπως η εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων, η χρήση λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο καθώς και η αύξηση της κτηνοτροφίας σε υπερβολικό βαθμό.
Πώς μπορούμε με απλά βήματα να βοηθήσουμε λοιπόν τον πλανήτη μας;
- Προτιμάμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας ή το βάδισμα, όπου είναι εφικτό.
- Εξοικονομούμε νερό κατά τις δραστηριότητες στον χώρο μας.
- Αποσυνδέουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές κατόπιν της χρήσης τους (και όμως, το μεγαλύτερο μέρος ρεύματος καταναλώνεται συνολικά όταν οι συσκευές είναι συνδεδεμένες και δεν αξιοποιούνται απ’ όταν χρησιμοποιούνται!!)
- Συντηρούμε όσο καλύτερα γίνεται το αυτοκίνητό μας με έλεγχο ελαστικών και καυσαερίων, ώστε να μειώσουμε τις ρυπογόνες εκπομπές.
Σε κρατικό επίπεδο δε, επικροτείται η ανάληψη έρευνας για αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά και προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, έχει προταθεί ένα σταθερό τμήμα της ήδη δοθείσης φορολογίας να αποδίδεται για την προστασία του περιβάλλοντος ως δημοσίου αγαθού, καθώς και να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους ιδιώτες να υιοθετήσουν την πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία με απειλούμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών όρων.
Έτσι, με λύσεις τόσο απλές και καθημερινές είναι δυνατόν να πετύχουμε ένα μεγάλο και σημαντικό αποτέλεσμα! Η πεποίθηση περί του «άπιαστου» της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πια μύθο του παρελθόντος, ενώ αν η κατάσταση ξεπεράσει ένα οριακό σημείο, δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή. Το μήνυμα είναι απλό και σαφές: ο πλανήτης μας χρειάζεται και πρέπει να τον σώσουμε!!
Πηγή εικόνας: news.un.org