Σαν σήμερα, πριν 46 χρόνια, γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού. Έπειτα από τις τραγικές κινήσεις της χούντας που ενορχήστρωσε πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακάριου και τις καταγγελίες του τελευταίου στον ΟΗΕ για κατάλυση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η Τουρκία βρήκε την αφορμή που έψαχνε χρόνια και με την επιχείρηση «Αττίλας»  εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Μετά την εισβολή στο νησί οι διαβουλεύσεις για ειρηνική επίλυση του θέματος στην Γενέυη προφανώς και οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η Τουρκία μάλιστα, λίγο αργότερα, πραγματοποίησε και δεύτερο κύμα εισβολής καταλαμβάνοντας τελικά το 37% του νησιού. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Τουρκία με την πρόφαση ότι επενέβη για να επαναφέρει την συνταγματική τάξη στην χώρα ως εγγυήτρια δύναμη εδραίωσε την παρουσία της στην Κύπρο. Το κυπριακό από τότε αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τον ελληνισμό που δεν μπορεί να λυθεί.

Αποτέλεσμα της παράνομης κατάληψης του νησιού ήταν η εδραίωση του ψευδοκράτους της Τουρκίας. Ένα κράτος μαριονέτα που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν παγκοσμίως. Μαζικοί διωγμοί Ελληνοκυπρίων πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους, όπου και μέχρι σήμερα τους απαγορεύεται να επιστρέψουν. Η κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαική Ένωση και παρόλα αυτά το 37% είναι υπό παράνομη κατάληψη από ένα άλλο κράτος. Εκεί φαίνεται και η αδυναμία της Ένωσης να καθορίσει τα τεκταινόμενα παγκοσμίως και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμα και σήμερα όπως και τότε βρίσκονται σε λήθαργο. Έτσι λοιπόν η Τουρκία καταφέρνει να καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και συνθηκών και να κινείται ανεξέλεγκτη. Έχουν περάσει 46 χρόνια από τότε και τα πράγματα παραμένουν ίδια. Ο Ελληνισμός στέκεται στο ίδιο έργο θεατής. Αυτή η παράνομη παρουσία στο νησί ενέχει τεράστιες απειλές για την ασφάλεια και την σταθερότητα του νησιού. Ελληνοκύπριοι έχασαν τα κεκτημένα τους, πέθαναν για τον τόπο που νόμιμα κατοικούσαν και όλη η παγκόσμια κοινότητα εθελοτυφλούσε, τακτική την οποία ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Οι Ελληνοκύπριοι πλήρωσαν τα λάθη της Μητρόπολης Ελλάδας που βρισκόταν υπό δικτατορία. Τα μαύρα χρόνια αυτά για την Ελλάδα πέρασαν, όμως στην Κύπρο ακόμα υπάρχει ένα ξένο σώμα πάνω στο νησί που εδώ και μισό σχεδόν αιώνα θυμίζει τις θηριωδίες που άρχισαν το πρωινό εκείνης της 20ης Ιουλίου. Παρά την αλαζονεία, τις απειλές και τις αυθαιρεσίες της απέναντι πλευράς, ο Ελληνισμός πάντα θα πρέπει να επιδιώκει την ειρηνική επίλυση αυτού του θέματος μέσα στο κλίμα διεθνές δικαίου και δημοκρατικών αρχών που μας χαρακτηρίζει ανά τους αιώνες. Ποτέ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν, ενώ παράλληλα χρειάζεται να κινούμαστε χωρίς όμως εκδικητικές τάσεις που θα μας εξομοίωναν με τους εισβολείς.