Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Σταυρούλας Παπανδρέου,
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying.
Ο όρος εκφοβισμός εντός του σχολείου δηλώνει την κατάσταση κατά την οποία από μαθητές προς μαθητές ασκείται εσκεμμένη και συστηματική βία, η οποία προκαλεί στα θύματα άλλοτε σωματικό και άλλοτε ψυχικό πόνο, τις περισσότερες φορές δε, οι συνέπειες αφορούν τόσο στην σωματική όσο και την ψυχική υπόσταση των παιδιών.
Η άσκηση ενδοσχολικής βίας είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση ενός σημαντικού μέρους της προσωπικότητας των παιδιών, γι’αυτό καθηγητές και γονείς θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε επαγρύπνηση μπροστά σε τέτοια περιστατικά και να παρεμβαίνουν τάχιστα με τη συνδρομή και ειδικού ψυχολόγου, η υποχρεωτική παρουσία του οποίου είναι ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό σχολείο.
Το ευχάριστο ωστόσο είναι πως σύμφωνα με έρευνες έχει μειωθεί το ποσοστό των εφήβων που υφίσταται bullying στο σχολείο τη δεκαετία 1998-2018. Παρόλα αυτά έχουμε πορεία ακόμη να διανύσουμε ώστε το σχολείο να είναι για όλα τα παιδιά κάθε στιγμή ένας απόλυτα ασφαλές χώρος μέσα στον οποίο θα μπορούν να εκφραστούν και αναπτύξουν ομαλά πτυχές της προσωπικότητας τους. Σε αυτό το σημείο είναι ανάγκη να αναφέρουμε πως παρότι ο όρος «σχολικός εκφοβισμός» αφορά κατά κύριο λόγο στην άσκηση κάθε μορφής βίας από μαθητές σε μαθητές, ενώ σχολική βία και εκφοβισμός μπορεί να στοιχειοθετηθεί και από πλευράς των καθηγητών.
Πριν από ένα μήνα μάλιστα, καθηγητής σε Γυμνάσιο στο Ίλιον Αττικής αποκάλεσε μαθητή «ντροπή της κοινωνίας», επειδή επέλεξε να φορέσει φούστα. Ένα άκρως ομοφοβικό και ρατσιστικό σχόλιο που αδιαμφησβήτητα δεν έχει χώρο στο σχολικό περιβάλλον και σε κανένα περιβάλλον και φυσικά δεν αρμόζει να ακούγεται από έναν καθηγητή, από έναν εκπαιδευτικό,
Το ευχάριστο και το ελπιδοφόρο ωστόσο στην εν λόγω υπόθεση ήταν η αμείωτη στήριξη των συμμαθητών του μικρού 12χρονου, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης ήρθαν στο σχολείο φορώντας τα μεν αγόρια φούστες τα δε κορίτσια γραβάτες.
Βλέπουμε λοιπόν πως η κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και πως σε λίγα χρόνια από τώρα τέτοιες συμπεριφορές ίσως να αποτελούν παρελθόν μια για πάντα.