Με υπουργική απόφαση θα περιορίζονται οι διάφορες εξαιρέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Υπάρχει κόπωση, αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά», σημείωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι της αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.  «Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση, αφού τους επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο,  θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυστηροποιούνται τόσο τα πρόστιμα όσο και οι λόγοι που δικαιολογούν τη μετακίνηση εκτός νομού.

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις και 500 ευρώ για ψευδή δικαιολογητικά, με «ανοιχτό» το ενδεχόμενο τα πρόστιμα να αθροίζονται εφόσον είναι διπλή η παράβαση.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μετακινούνται για λόγους εργασίας, θα πρέπει να έχουν χαρτί από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».   Αντίστοιχα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.

Παράλληλα, την περίοδο του Πάσχα, απαγορεύονται οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων.

Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας πρέπει να  αποδεικνύονται από έγγραφο ή παραπεμπτικό δημόσιας δομής.

Σε περίπτωση  κηδείας, καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης.

Τέλος, για εφάπαξ μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε9, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων στη διάρκεια της ημέρας.

Αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr
Πηγή εικόνας: Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ