Άρθρο του Παναγιώτη Κυπριανού, αναγνώστη μας, και φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Αρχικά ας ορίσουμε τι εννοούμε λέγοντας «μεγάλα κανάλια»: Ως μεγάλα κανάλια ορίζουμε εκείνα που έχουν την μεγαλύτερη ακροαματικότητα

Αν εξαιρέσουμε την ΕΡΤ 1,2 και 3 που ανήκουν στο δημόσιο, τότε τα 6 μεγαλύτερα κανάλια που μας μένουν σύμφωνα με τους δείκτες ακροαματικότητας της Nielsen, που εκδίδονται κάθε εβδομάδα, είναι τα MEGA, SKAI, ALPHA, ANT1, STAR και OPEN.

Ιδιοκτήτες

Τους ιδιοκτήτες και το ακριβές μετοχικό κεφάλαιο που έχουν, μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ). Το MEGA TV ανήκει στον κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη, εφοπλιστή, επιχειρηματία και δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Πειραιά. Το ANT1 TV ανήκει στον Όμιλο Κυριάκου, ιδιοκτήτης μέχρι και το 2017 που απεβίωσε ήταν ο εφοπλιστής, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής Μίνως Κυριάκου, πλέον η περιουσία του έχει περάσει στα χέρια της οικογένειας του.

Το ΣΚΑΙ ανήκει στον Γιάννη Αλαφούζο, επιχειρηματία και εφοπλιστή. Το πλειοψηφικό πακέτο του ALPHA TV ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, ωστόσο το 50,1% είναι συνιδιοκτησία με την Οικογένεια Κοντομηνά. Το STAR TV ανήκει επίσης στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας, εφοπλιστής και πρόεδρος της εταιρείας διύλισης πετρελαίου Motor Oil(Hellas) και η οικογένεια του, κατατάσσονται στην #2076 (Forbes,2022) θέση των πλουσιότερων ατόμων στον κόσμο με net worth 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος το OPEN ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, επιχειρηματία και πρώην βουλευτή στην Ρωσία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Σαββίδης βρίσκεται στη #1818(Forbes,2022) θέση των πλουσιότερων ατόμων στον κόσμο με το net worth του να φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα υπόλοιπα ενημερωτικά μέσα;

Εκτός από τα 6 μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, ή μάλλον 7 αν συνυπολογίσει κανείς και το Makedonia TV που ανήκει στο Antenna Group και άρα τον Όμιλο Κυριάκου, στις 5 ιδιοκτήτριες οικογένειες ανήκουν και άλλα ειδησεογραφικά μέσα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα περισσότερα από τα ειδησεογραφικά (μόνο Ελλάδα) τα οποία ανήκουν (τουλάχιστον κατά το πλειοψηφικό τους μετοχικό κεφάλαιο) στις 5 προαναφερθείσες οικογένειες.

Ελευθερία του Τύπου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν ετησίως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), η Ελλάδα έπεσε από την 70η στην 108η (2022) σε κατάταξη 180 χωρών για την ελευθερία του τύπου. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεγάλο ρόλο σε αυτή την πτώση έπαιξαν οι επιθέσεις που δέχτηκε η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ιγκεμποργκ Μπέουχελ, τόσο στα Μ.Μ.Ε. όσο και στο δρόμο, μετά από ερωτήσεις που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα το Μεταναστευτικό. Το αποκορύφωμα ήταν η εγκατάλειψη της χώρας από την δημοσιογράφο για λόγους ασφαλείας.

Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο είχε η αδυναμία επίλυσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε μετά από ρεπορτάζ για ομάδα εγκληματιών και αστυνομικών που φέρεται να εκβιάζουν νυχτερινά μαγαζιά για χρήματα σε αντάλλαγμα προστασίας.

Τι γίνεται τελικά;

Παίζει ρόλο άραγε η συσσώρευση τόσων πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης σε 5 οικογενειακά χέρια; Κάνουν λάθος φέτος για πρώτη χρονιά οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βρεθούν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ;