To TEDxAUTH, το επίσημο TED event του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από μία οργανωτική ομάδα με στόχο να διαδώσουν ιδέες στο ΑΠΘ. Έκτοτε άλλοτε εμπνεόμενο από την αριστοτελική φιλοσοφία και άλλοτε από τις κοινωνικές εξελίξεις οργάνωσε events με ποικίλλα θέματα, από οικολογία μέχρι και προσωπική ανέλιξη, με σημαίνουσες προσωπικότητες ως ομιλητές και ομιλήτριες.

Με τον ερχομό της COVID στην Ελλάδα και την ακύρωση όλων των συνεδριακών εκδηλώσεων, δημιουργήθηκαν τα Homecasts, μια σειρά συζητήσεων με καλεσμένους μέσω Youtube live-streaming, διαδίδοντας έτσι ιδέες και εν μέσω καραντίνας από την βόλεψη του σπιτιού μας. Πιστό στο προηγούμενο θέμα του, το TEDxAUTH 2021 αναγεννήθηκε από τις στάχτες του με το πρώτο virtual pre event που αποτέλεσε φόρο τιμής στο 2020 με θέμα Phoenix: Rising from the ashes, όπου και ανακοινώθηκε το φετινό θέμα του main event.

Eudaemonia, λοιπόν, ή αλλιώς Ευδαιμονία. Αυτή θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε φέτος μέσω του πρώτου virtual main event του TEDxAUTH στις 27 Ιουνίου!

Σύμφωνα με την Αριστοτελική φιλοσοφία η Eυδαιμονία αποτελεί το ύψιστο αγαθό στη ζωή μας και έναν ρυθμιστή της συμπεριφοράς του ανθρώπου.

 

tedxauth eudaemonia event logo

Η έννοια της Ευδαιμονίας ενέχει μία νομοτελειακή συνέχεια πράξεων που συντελούν την μετάβαση από το εν δυνάμει ον, στο εν ενεργεία ον. Η Ευδαιμονία ορίζει την συνεχή προσωπική ανάπτυξη και κατανόηση του εαυτού μας, ενώ αποτελεί διακριτή έννοια από αυτή της ευτυχίας, ως συνώνυμη της ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες. Η Eυδαιμονία, άλλωστε, αντλεί το νόημα και τη δυναμική της από την «τελολογική» φιλοσοφία. Στόχος, λοιπόν, δεν είναι η κατάκτηση της ευτυχίας μέσω της «απουσίας άλγους» κατά τους ηδονιστικούς φιλοσόφους αλλά η πραγμάτωση του κάθε ατομικού στόχου.

Σε μία πιο σύγχρονη και αλληγορική προσέγγιση, για το TEDxAUTH, η Ευδαιμονία περιγράφει ένα ανθρώπινο επίτευγμα, την προσωπική απελευθέρωση, που κατακτάται μέσω μιας σταδιακής και διαρκούς προσπάθειας. Οι ομιλίες του TEDxAUTH στο virtual event του 2021 θα εκφράζουν μεταφορικά τη διαδικασία κατάκτησης της προσωπικής «Ευδαιμονίας», αποδεικνύοντας πως η ανθρώπινη δύναμη αρκεί τελικά για την κατάκτηση του ύψιστου αγαθού.

Η ικανότητα να υπερβούμε τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα υπάρχει σύμφυτη σε όλους μας και εμφανίζεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Βασιζόμενοι στην έννοια του ύψιστου σκοπού της Ευδαιμονίας η έμπνευση του TEDxAUTH έρχεται από καθημερινούς ανθρώπους που ενσάρκωσαν την κοινωνική αλλαγή και την προσωπική ολοκλήρωση σε μία προσπάθεια να εμπνεύσει με τη σειρά του την δική μας ατομική επανάσταση.

 

Τέλος / Telos: end purpose, goal

Το Τέλος, η τελειοποίηση, δηλαδή, κάθε όντος, είναι η θεμελιακή αρχή της τελολογικής αριστοτελικής φιλοσοφίας. Η ολοκλήρωση αυτού του στόχου πραγματώνεται μέσω της κατάκτησης της ευδαιμονίας, η οποία αποτελεί το άριστο Τέλος. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η τελειότητα βρίσκεται στη φύση και η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί μόνο να την προσεγγίσει μιμητικά.

Πρόκειται, λοιπόν, για  μία κατάσταση φαινομενικά ακατόρθωτη για τον άνθρωπο, ωστόσο το TEDxAUTH παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική. Η τελειοποίηση επέρχεται μέσα από καθημερινές ενέργειες και από την επίτευξη ανθρώπινων στόχων. Η έννοια του τέλους δεν αποτελεί κάτι απόλυτο και καθολικό, αλλά σαν την διαφορετική αντανάκλαση του καθενός στον καθρέφτη εκφράζει μία προσωπική επιθυμία και έναν προσωπικό αγώνα. Αυτό ακριβώς θα αναδείξει μέσω των ομιλιών του στο φετινό virtual event.

Μεταξύ των ομιλητών βρίσκονται ο δημιουργός των Κουραφέλκυθρων, Αντώνης Βαβαγιάννης, η διακεκριμένη δικηγόρος, Νίκη Αλεξάνδρου, ο κωμικός ηθοποιός Γιάννης Κατινάκης, η σύμβουλος μάρκετινγκ στα κεντρικά της Google, Μαίριλυ Μητροπούλου και πολλοί και πολλές ακόμα ομιλητές και ομιλήτριες που υπόσχονται να σας εμπνεύσουν!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxAUTH και για τα επικείμενα events μπορείτε να ακολουθήσετε τα social media του ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του με ένα κλικ εδώ.