Ιστορική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τη σωρεία εγκλημάτων που διέπραξαν μέλη της Χρυσής Αυγής, η οποία κρίθηκε ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση. Πλήθος ανθρώπων διαδήλωσαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα με την ανακοίνωση της απόφασης για ενοχή των δραστών και του χαρακτηρισμού του ναζιστικού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η έδρα δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση, η οποία θυμίζουμε πως εδραιωνόταν σε ενοχή μονάχα του Ρουπακιά και μερικών ακόμα φυσικών αυτουργών, και όχι συνολική για ολόκληρη τη κομματική διεύθυνση.

Έτσι, με ομόφωνη απόφαση κρίνονται ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης Ηλίας, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, ο νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Γιώργος Γερμενός.

Ακόμη, ένοχοι κρίνονται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές, που συμπληρώνουν την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, κρίνονται ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Όλοι οι βουλευτές κρίνονται ένοχοι για απλή οπλοκατοχή. Σημειώνεται ότι κατηγορούνταν για διακεκριμένη οπλοκατοχή, ωστόσο το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση της απλής οπλοκατοχής.

Όσον αφορά την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ομόφωνα ένοχος κρίνεται ο Γιώργος Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία, με επαπειλούμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη. Υπάρχουν δύο αθωώσεις ατόμων που κατηγορούνταν για συνέργεια στην δολοφονία. Ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίνεται ο συμμέτοχος στην δολοφονία Φύσσα, Γιάννης Αγγός, ενώ στο σύνολο της συγκεκριμένης υπόθεσης, 15 μέλη της Χρυσής Αυγής κρίνονται ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών, ένοχοι κρίνονται οι πέντε κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Όσον αφορά την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, οι κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ένταξη σε εγκληματικη οργάνωση. Τέλος, ένοχοι κρίνονται οι τέσσερις κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά μελών του ΠΑΜΕ, εκ των οποίων οι δύο κρίνονται ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι από τους 65 κατηγορουμένους παρόντες ήταν μόνο οι έντεκα. Απόντες ήταν όλοι οι βουλευτές και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και ο ομόφωνα καταδικασθείς δολοφόνος Ρουπακιάς.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης περί ενοχής των κατηγορουμένων. Τα ΜΑΤ απάντησαν με κρότου λάμψης, δακρυγόνα και με ρίψη νερού από αύρα προς τους διαδηλωτές.

Αναμένεται η αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών, καθώς και οι αναλυτικές ποινές για έκαστο από τους κατηγορουμένους.