Τη νύχτα της 5ης Μαΐου, ξέσπασαν στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ βίαια επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Ακόμη, το Ισραήλ βομβάρδισε από αέρος την Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο είκοσι Παλαιστινίων, εκ των οποίων τα εννιά είναι παιδιά. Αιτία στάθηκε η απόφαση του ανώτατου ισραηλινού δικαστηρίου, που εφάρμοσε έναν ισραηλινό νόμο για την ιδιοκτησία γης στην περιοχή.
Το δικαστήριο στις αρχές του 2021, αναγνώρισε δικαίωμα ιδιοκτησίας γης για τους Εβραίους στην Αν. Ιερουσαλήμ, αν αποδείξουν ότι κατοικούσαν εκεί πριν τον πόλεμο του 1948 και τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους. Αντίστοιχη νομοθεσία δεν υπάρχει για τους Παλαιστίνιους που έχασαν στον πόλεμο την περιουσία τους. Έτσι, το Ισραήλ προχωρά σε εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων, προκειμένου να εγκαταστήσει Εβραίους εποίκους στην περιοχή.
Ισραηλίτης οδηγός πέφτει με το αυτοκίνητο πάνω σε Παλαιστίνιους κατά τα επεισόδια.
Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να παύσει τις εξώσεις, καθώς δεν έχει δικαίωμα να κατάσχει ιδιωτική περιουσία και να επιβάλει τους νόμους του στην κατεχόμενη περιοχή. Επισημαίνει ότι είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η μεταφορά αμάχων προς την κατεχόμενη περιοχή και πιθανώς συνιστά έγκλημα πολέμου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από τα βίαια επεισόδια του τριημέρου 8 – 10 Μαΐου και με αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν τουλάχιστον 300 Παλαιστίνιοι τραυματίες στα αιματηρά γεγονότα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επικροτεί την «αποφασιστικότητα» των δυνάμεων της τάξης να επιτεθούν με πλαστικές σφαίρες στο πρόσωπο άοπλων και με δακρυγόνα, ενώ η παλαιστινιακή αντίσταση απαντά πως δεν θα μείνει αδρανής.
Παρ’ όλα αυτά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δημοσίευσε σήμερα καμία καταδικαστική για το Ισραήλ ανακοίνωση, γιατί οι ΗΠΑ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν θεώρησαν πρόσφορο κάποιο δημόσιο μήνυμα σε αυτό το στάδιο. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ δεν χαιρέτισαν ευχαρίστως ούτε την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Τα γεγονότα αυτά είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» μιας σειράς χρόνιων εχθροπραξιών από το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γενοκτόνου φύσεως. Ήδη το 2014 με τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας τραυματίστηκαν 11.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 10.895 άμαχοι, ενώ οι νεκροί άγγιξαν τους 2.143 με άμαχους εξ αυτών τους 1662. Εκτοπίστηκαν πάνω από 200.000 Παλαιστίνιοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχασαν τη ζωή τους 66 στρατιώτες και έξι άμαχοι, ενώ τραυματίστηκαν 450 στρατιώτες και 80 πολίτες.
Όσον αφορά υλικές απώλειες, 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δεν είχαν ή είχαν μικρή πρόσβαση σε νερό, ρεύμα ή υγιεινή, 120 σχολεία και 18 νοσοκομεία καταστράφηκαν και 3.333 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Όταν το 2018 ξεκίνησαν διαμαρτυρίες Παλαιστίνιων υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, η έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απεκάλυψε ότι χιλιάδες Ισραηλίτες ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν θανατηφόρα ή ακρωτηρίασαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά, εφήβους, νοσηλευτές, δημοσιογράφους, ακόμη και ανάπηρους σε αμαξίδια. Επίσημα οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 30 Μάρτη του 2018 έως τις 31 Δεκέμβρη του 2018 ήταν τουλάχιστον 189 και οι τραυματίες πάνω από 9.000.
Ακόμη παλαιότερα, το 1997, σε ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», η πρώην πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, Ντάλια Ιτζίκ, απεκάλυψε ότι με άδεια του Υπουργείου Υγείας φαρμακευτικές εταιρίες τέλεσαν πάνω από 5.000 δοκιμές πειραματικών φαρμάκων σε Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.
Το 2019 η Παλαιστίνια πανεπιστημιακός και λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ναντέρα Σαλχούμπ Κεβορκιάν, στη διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι 22 χρόνια μετά η πρακτική αυτή συνεχίζεται από τις κατοχικές δυνάμεις, ακόμα και με έκδοση αδειών και επιχορηγήσεις για πειράματα με όπλα σε βάρος ανήλικων παιδιών.
Μάλλον αργοπορημένη θα κρινόταν λοιπόν η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) μόλις τον Φεβρουάριο του 2021, να εξετάσει αν διενεργήθηκαν εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πρόκειται για μια ζοφερή κατάσταση που μετρά περισσότερο από μισό αιώνα. Η Παλαιστίνη χαιρέτισε την έναρξη της έρευνας, ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός μιλά για μια «απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας».
Όπως αναμενόταν, το Ισραήλ δεν προτίθεται να συνεργαστεί. Σε επιστολή τους προς το ΔΠΔ, 185 Ισραηλινοί επιστήμονες και διανοούμενοι καλούν τον γενικό εισαγγελέα να μην λάβει υπόψη τα ισραηλινά κρατικά στοιχεία για αυτά τα εγκλήματα, αλλά να βασιστεί στη συλλογή στοιχείων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ είτε δεν διερεύνησε καθόλου είτε διερεύνησε ανεπαρκώς όσες υποθέσεις έφτασαν «στα χέρια» του, γι’ αυτό καλούν το ΔΠΔ να τις μελετήσει σε βάθος.
Φαίνεται, λοιπόν, πως ήρθε η ώρα της κρίσης για το ισραηλινό κράτος, που δεν πράττει απλά παράνομες ενέργειες, αλλά δρα με μεθόδους που κάποτε χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία σε βάρος των Εβραίων και όχι μόνο. Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι, τόσο μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού, όσο και η πολιτική ηγεσία του, δεν διδάχθηκαν τίποτα από την ιστορία και τον πόνο που κάποτε προκάλεσε ο αντισημιτισμός, τον οποίο επικαλούνται εν προκειμένω υποκριτικά, για να μετατραπούν από θύτες σε θύματα της υπόθεσης.
Όσες εκθέσεις κι αν συντάξει άλλωστε ο ΟΗΕ, όσες αποζημιώσεις και αν επιδικαστούν, η εκκωφαντική σιωπή ή και διατήρηση ίσων αποστάσεων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, ακόμη και της Ελλάδας, θα μας θυμίζουν την προσχηματική επίκληση της δημοκρατίας και των θεσμών, που πλέον δεν υπάρχουν για τους λαούς, αλλά για τα συμφέροντα και τον πλούτο μιας χούφτας ισχυρών ανθρώπων.
Αριστερά η Αχέντ Ταμίμι τo 2012 έρχεται αντιμέτωπη με Ισραηλίτη στρατιώτη. Δεξιά η Παλαιστίνια Maryam al – Afifi χαμογελά μετά τη σύλληψή της στα πρόσφατα επεισόδια.
Πηγή εικόνας εξωφύλλου: AP