Έχουν απομείνει λιγότερες από 20 ημέρες για την ανάδειξη Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα γνωρίζουμε εάν θα διατηρηθεί στο αξίωμα ο Ντ. Τραμπ ή εάν ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, θα καταφέρει να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ειδικά οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ένα ιδιόμορφο reality show, που θα είχε θριαμβεύσει στην ελληνική τηλεόραση.

Το τελευταίο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Twitter και το Facebook προχώρησαν σε απόσυρση ρεπορτάζ της «New York Post», το οποίο στρεφόταν κατά του Τζο Μπάιντεν. Πιο συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη έρευνα της εφημερίδας σχολιαζόταν πως ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του υποψηφίου προέδρου, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη θέση του πατέρα του, ώστε να κερδίσει αύξηση αμοιβής από μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.

Η απόφαση των δύο αυτών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης επέφερε την απάντηση της New York Post, η οποία αναφέρει πως το Facebook και το Twitter λειτουργούν ως μέσα προπαγάνδας και δεν επιτελούν το ρόλο τους ως μέσα δικτύωσης. Εννοείται, φυσικά, πως δεν θα μπορούσε να λείπει από όλο αυτό το σκηνικό και ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος σχολίασε την υπόθεση, λέγοντας «πως είναι τόσο φρικτό και το ότι το Twitter και το Facebook απέκρυψαν το άρθρο με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποτελούν το «όπλο η κάννη του οποίου καπνίζει για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ στη New York Post».

Οι δύο σελίδες ανέφεραν πως περιόρισαν το αντίστοιχο περιεχόμενο, διότι πρόκειται για αμφιλεγόμενο υλικό, το οποίο φαίνεται πως αποκτήθηκε μέσω ηλεκτρονικής πειρατείας μέσω ενός laptop που είχε δοθεί για επισκευή από τον Χάντερ Μπάιντεν σε κατάστημα Η/Υ τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Guardian». Μάλιστα, στις πολιτικές του Twitter αναγράφεται πως απαγορεύεται η διανομή ιδιωτικών πληροφοριών που έχουν αποκτηθεί με τέτοιον τρόπο.

Από την άλλη μεριά, σχετικά με τον νυν Πρόεδρο Τραμπ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες, ίσως, θα έπρεπε να ανησυχεί. Για τα 10 από τα τελευταία 15 χρόνια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε περισσότερες ζημιές από κέρδη, γεγονός που του επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους. Παράλληλα, έχουν ξεσπάσει μεγάλες αντιδράσεις για την άμεση αντικατάσταση της εκλιπούσας, Ρουθ Μπέιντερ Γκινσμπεργκ, από την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, καθώς ο Πρόεδρος υποστηρίζει πως το Ανώτατο Δικαστήριο χρειάζεται άμεσα 9 δικαστές, γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ πιθανό να κριθεί εκεί. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του για τον COVID-19. Παρ’ ότι νόσησε πρόσφατα, αποφάσισε να διακόψει τη φαρμακευτική του αγωγή πρόωρα, αναφέροντας πως το φάρμακο Regeneron αποτελεί από μόνο του το κλειδί για τη θεραπεία. Βέβαια, την ίδια στιγμή οι προβλέψεις μιλάνε για 229.000 – 240.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Αριθμοί που για μερικούς αποτελούν ψιλά γράμματα…

Το κατά πόσο όλα αυτά τα γεγονότα θα επηρεάσουν την τελική έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, θα φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως, ένα θετικό γεγονός που συνάγεται είναι πως ήδη 18 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν αποστείλει ήδη επιστολική ψήφο με την προτίμησή τους. Οι ιδιαίτερες, λόγω και της πανδημίας, φετινές εκλογές αποτελούν μια κρίσιμη καμπή στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και μένει να αποδειχθεί με ποιον τρόπο ο νικητής των εκλογών θα διαχειριστεί τις κρίσιμες αυτές καταστάσεις. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε και τα ποσοστά που θα εκμαιεύσουν τα κόμματα εκτός του βασικού δικομματισμού, όπως το Φιλελεύθερο και το Πράσινο Κόμμα των ΗΠΑ.