Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Ειρήνης Κονγκίνη,

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην 76η Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την διεύρυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, δεν έμειναν ανεκπλήρωτες.

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού στην Ρουάντα. Επίσκεψη η οποία αποτέλεσε σημείο εκκίνησης, καθώς είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός επισκέπτεται την συγκεκριμένη χώρα. Η Ρουάντα είναι χώρα που συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές της Αφρικανικής Ένωσης και συμβάλλει στην καταπολέμηση του ακραίου ισλαμικού κινήματος που έχει κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε η επίσκεψη στην Γκάνα. Πραγματοποιήθηκε μια σειρά διμερών συναντήσεων με Υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους. Σε συνάντηση με τη γυναίκα Υπουργό Εξωτερικών της και Περιφερειακής Ένταξης της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή και ότι η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική. Και, επίσης, να έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα θέματα της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια χώρα που είναι κοντύτερα στη μεγάλη αυτή αναπτυσσόμενη ήπειρο».

Είκονα από την επίσκεψη Δένδια στην Γκάνα. Πηγή: iefimerida.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκάνα είναι χώρα η οποία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1/1/22 και είναι η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στη Δυτική Αφρική με ήδη άνω των 100 εκατ. ελληνικές επενδύσεις.

Συνέχεια των επισκέψεων αποτέλεσε και η τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Γκαμπόν, στην οποία τον περίμενε ο ομόλογός, του Πακόμ Μουμπελέ Μπουμπεγιά. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε δωρεά 200.000 εμβολίων κατά του κορονοϊού, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση Ελλάδας να συμβάλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Οι παραπάνω επισκέψεις αποτελούν την αφετηρία για τη δημιουργία και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και των κρατών της Αφρικής. Η Ελλάδα φαίνεται να διευρύνει ακόμη παραπάνω την εξωτερική της πολιτική, χωρίς όμως να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να την καθοδηγήσει και αυτό σαφέστατα θεωρείται πρωτοπόρο για την ελληνική διπλωματία. Οι κινήσεις του Νίκου Δένδια διαφέρουν αισθητά από αυτές των προηγουμένων Υπουργών. Βήματα τα οποία είναι δεδομένο πως θα επιφέρουν καρπούς στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τέτοιες κινήσεις, καθώς η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με αρκετά κράτη της Αφρικανικής Ηπείρου, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Σομαλίας, στην οποία έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων αλλά και δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων.

Λειτουργώντας, λοιπόν, η Ελλάδα υπό το πρίσμα της «διπλωματίας των εμβολίων», ανοίγεται με έξυπνο τρόπο προς τις χώρες της Αφρικής. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενη το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, αλλά και την μη αποικιοκρατική της ιστορία, ενισχύει περαιτέρω την θετική της εικόνα στις ηγεσίες και τους λαούς αυτών των κρατών. Επιπρόσθετα, η παρουσία της Γκάνας και της Γκαμπόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε για την περίοδο 2022-2023, δημιουργεί δύο ακόμα πιθανούς συμμάχους για την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο διεθνούς πολιτικής, οι οποίοι μοιράζονται ταυτόσημες απόψεις με τη χώρα μας σε κρίσιμα ζήτηματα, όπως για παράδειγμα η αναγκαίοτητα τήρησης και εφαρμογής των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας.

Μάλιστα οι επισκέψεις σε αυτές τις τρεις χώρες φαινέται να είναι μόνο η αρχή για την νέα πτυχή αυτής της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αντίστοιχες επισκέψεις σχεδιάζονται ήδη για το 2022 στην Νιγηρία και στη Σενεγάλη, κράτη με σημαντική παρουσία στα δρώμενα της Δυτικής Αφρικής. Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό στοιχείο της πολιτικής αυτής είναι ότι η Ελλάδα δεν οικοδομεί σχέσεις με χώρες σε κρίση, αλλά με χώρες που έχουν σταθερά πολιτεύματα και αποτελούν πυλώνες σταθερότητας για την τεράστια αυτή ήπειρο αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.