Η ακριβής μετάφραση του όρου liberal feminism σε φιλελεύθερο φεμινισμό ενδεχομένως να είναι λανθασμένη, μιας και πλέον η έννοια έχει αποκτήσει τελείως διαφορετική σημασία. Πλέον, ο φιλελεύθερος φεμινισμός συνδέεται άμεσα με τον επιλεκτικό. Τον φεμινισμό που μας αρέσει να προβάλλουμε, αυτόν που είναι όμορφος, εύπεπτος και εύκολα προσαρμόζεται στα πλαίσια της κοινωνίας, των ΜΜΕ, του καπιταλισμού. Ο φεμινισμός που ξέρει να συμπεριλαμβάνει μονάχα ό,τι τον συμφέρει.
Από σλόγκαν σε μπλουζάκια των εταιριών fast fashion, σε “girl–boss” σειρές που βάζεις να παίζουν στο background όσο κάνεις πράγματα, πλέον είναι αδιαμφισβήτητο πως ο φεμινισμός «πουλάει». Και ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτό; Θα μπορούσε κανείς να πει κανένα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, το μήνυμα βγαίνει προς τα έξω, όσοι μπορούν να ωφεληθούν ωφελούνται και με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η κατάσταση είναι win–win. Και κάποιος άλλος θα μπορούσε να στηρίξει το αντίθετο.
Το βασικότερο πρόβλημα με τον επιλεκτικό φεμινισμό, πέραν του ότι εκμεταλλεύεται αξίες καθαρά κερδοσκοπικά, είναι πως κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος. Και κοιτάει κυρίως ένα δέντρο, αυτό που το νοιάζει να κοιτάξει.
Πρόσφατα παρακολουθήσαμε σε πρωινή εκπομπή, που πολλές φορές στο παρελθόν έχει παρουσιάσει άκρως σεξιστικές και προσβλητικές απόψεις, μια κριτική για το Bachelor. Το ίδιο πάνελ που γελούσε με τη κοπέλα που υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ, βρήκε να κατηγορήσει για σεξιστικό περιεχόμενο και λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα ένα reality, το οποίο, όποιος θα μπορούσε έστω και λίγο να πάρει σοβαρά, μάλλον δε θα ήξερε να φιλτράρει. Την ίδια περίοδο που έχουν σημειωθεί 9 γυναικοκτονίες μέσα σε ένα χρόνο, πολλαπλά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και εξομολογήσεις που έκαναν κόκκαλα να τρίζουν. Και μας «πείραξε» το Bachelor, γιατί αυτό είναι εύπεπτο.
Δεν είναι τόσο εύπεπτα όμως τα ζητήματα ισότητας που αγγίζουν μειονότητες, δεν είναι εύπεπτη η περιθωριοποίησή τους στη κοινωνία και την εργασία, δεν είναι εύπεπτα τα «συνέδρια» σεξιστικού περιεχομένου και προβολής λανθασμένων προτύπων, δεν είναι εύπεπτη η σεξουαλική παρενόχληση. Ή τουλάχιστον δεν ήταν, μέχρι που άρχισαν να χαρίζουν νούμερα.
Παράλληλα, προβλήθηκε σε εκπομπή το μέγιστο ξέπλυμα του προφυλακισμένου για βιασμό πλέον, Πέτρου Φιλιππίδη. Η ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου συμπεριέλαβε στις αισχρές της δηλώσεις ό,τι μπορεί να πηγαίνει λάθος, δικαιολογώντας τις «αδυναμίες» του Π. Φιλιππίδη, λέγοντας πως στη τελική κανείς δεν είναι αθώος. Την ώρα λοιπόν που προβάλλονται τέτοιες απόψεις, αυτό που ενοχλεί τη κοινή γνώμη είναι «εάν είναι ή όχι σεξιστικό το Bachelor». Και αυτό, είναι η επιτομή του επιλεκτικού φεμινισμού.