Άρθρο της εξωτερικής συνεργάτιδος, Μαρίας Νοφκίδου,

«Μια παραλία όνειρο, μια πόλη βουτηγμένη στο ρομάντσο, νόστιμο φαγητό και καλή παρέα είναι η συνταγή για χαρούμενες διακοπές», «Φιόρο του Λεβάντε»  για τους Βενετούς, «Τζάντε» για τους τουρίστες, Ζάκυνθος για μας τους Έλληνες. Όπως και να την ονομάσεις ένα είναι βέβαιο: μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή. Πρόκειται για το νησί που θα απολαύσεις με την οικογένειά σου, με τον/την σύντροφό σου, με την παρέα σου. Νησί που εξυπηρετεί όλες τις απαιτήσεις και καθίσταται γι’αυτό εύκολα αξιολάτρευτο. Βρίσκεται νότια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Πελοποννήσου. Σήμερα η γεωγραφική της θέση αποτελεί ατού για την τουριστική κίνηση του νησιού, στο παρελθόν αποτέλεσε αιτία δεινών, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κατακτητών και ισχυρών δυνάμεων που επιθυμούσαν τον έλεγχό της. Το νησί αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους – Μονάχους. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου. Είναι ο τόπος που έζησε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλές ακόμη προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.

Αξιοθέατα

  • Το πιο φημισμένο αξιοθέατο που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψει κανείς είναι το Ναυάγιο, μια γραφική παραλία στη βόρεια ακτή του νησιού, στην οποία σίγουρα θα άξιζε μια βουτιά μετά την φωτογράφιση. Πρόκειται για την ιστορία ενός εμπορικού πλοίου, το οποίο με παράνομο φορτίο αφορολόγητων τσιγάρων, προσάραξε στην συγκεκριμένη παραλία. Λόγω όμως των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, το πλήρωμα οδήγησε το πλοίο στα αβαθή του όρμου, κόλλησε εκεί και άρχισε να ξεφορτώνει στην αμμουδιά τις κούτες με τα τσιγάρα, προκειμένου να το ξεκολλήσει . Δεν τα κατάφερε, αρκετές κούτες παρασύρθηκαν από τα κύματα και ξεβράστηκαν στη γύρω περιοχή. Έτσι, το πλοίο εγκαταλείφθηκε.
  • Κοντά στο Ναυάγιο, οι Γαλάζιες Σπηλιές ξεχωρίζουν καθώς υπάρχουν μονάχα 3 σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και διαφημισμένα φυσικά αξιοθέατα του νησιού και είναι δυνατόν να τις επισκεφθεί κανείς είτε με δικό του σκάφος, είτε με μια από τις πολλές οργανωμένες εκδρομές με βάρκα που ξεκινούν τόσο από τον Μακρύ Γιαλό όσο και από τον Άγιο Νικόλαο και από το Σκινάρι. Αποτελούνται από ιδιότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργήσει μια σειρά σπηλαίων και οφείλουν το όνομά τους στις ιδιαίτερες αντανακλάσεις που παίρνει το νερό στο εσωτερικό τους.
  • Η Μπόχαλη προσφέρει πανοραμική θέα του νησιού, ενώ εκεί βρίσκεται και το Ενετικό Κάστρο. Από εκεί ξεχωρίζει το βουνό Σκοπός, ο κόλπος του Λαγανά στο βάθος και το κάστρο της Κυλλήνης, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι Ενετοί έκτιζαν κάστρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ τους.

 

  • Η πόλη της Ζακύνθου ως πολιτιστικό κέντρο του νησιού διαθέτει πολλά σημεία ενδιαφέροντος όπως το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, την Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Παραλίες

Η παραπάνω δήλωση περί λατρείας δεν ήταν φυσικά τυχαία. Κι επειδή τίποτα δεν θα μπορούσε να γεννήσει εντονότερα αισθήματα αγάπης για ένα νησί -πέρα από το καλό φαγητό- παρά η θάλασσα, ας μιλήσουμε για βουτιές!

  • Αγαπημένη και πολύ δημοφιλής η παραλία του Αγίου Νικόλαου στον Βασιλικό. Οργανωμένη παραλία με beach bar και θαλάσσια σπορ. Καθαρά, καταγάλανα νερά και σχετικά ρηχή, κάτι που την καθιστά κατάλληλη και για οικογένειες με μικρά παιδιά.
  • Ο Γέρακας είναι η πιο νότια παραλία του νησιού και μια από τις ωραιότερες. Τη σχηματίζει μια απέραντη αμμουδιά και καταλήγει σ΄ ένα μικρό ακρωτήρι -αποτελούμενο από άργιλο- που «βουτάει» κατευθείαν στο πέλαγος.
  • Ο Λαγανάς είναι επίσης μια από τις γνωστότερες περιοχές της Ζακύνθου. Παρά την φήμη του κέντρου της έξαλλης διασκέδασης η παραλία του Λαγανά είναι αμμουδερή και μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα με μήκος 9 χλμ. Κοντά στον Λαγανά, το Καλαμάκι ενδείκνυται για μάζεμα κοχυλιών, ενώ η συνάντηση με κάποια χελώνα δεν είναι καθόλου απίθανη.
  • Ακόμη, η παραλία στο Κερί , με πέτρες μεν, αξίζει δε μια επίσκεψη, έστω για ενοικίαση μιας βαρκούλας και ιδιωτική εξερεύνηση.

Κι επειδή ο έρωτας για το νησί περνάει κι αυτός από το στομάχι…

Δεν νοείται Ζάκυνθος χωρίς φαγητό στις «Λιθίες» και στο «Ιόνιο» (στο χωριό του Βασιλικού), στο «Aperitto» (για μια πιο επίσημη έξοδο στο Κερί) , στο «Porto Roma» για ψαρικά (όπου θα συνιστούσα την απογευματινή επίσκεψη για απόλαυση του ηλιοβασιλέματος). Παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι το κοκκινιστό κουνέλι, το οποίο αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Για ιταλικό φαγητό πολύ καλή επιλογή θα ήταν το «Papillon» στο Αργάσι. Και φυσικά για επιδόρπιο αξίζει μια βόλτα στην Μπόχαλη για ένα απολαυστικό σουφλέ σοκολάτας.

Καλό ταξίδι!

Πηγή εικόνας: athenswalkingtours.gr