Ο Ιούνιος έχει οριστεί ως ο Μήνας Υπερηφάνειας (Pride), ένα γεγονός που έγινε προσωπική ανάγκη για τα queer άτομα, οποιασδήποτε σεξουαλικής ταυτότητας, και παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια μέσα από την τέχνη με τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Πρεσβεύει το μήνυμα της αγάπης το οποίο μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και με τελικό αποκορύφωμα, την γιορτή του έρωτα και της διεκδίκησης των ίσων δικαιωμάτων για όλους και όλες. Μερικές από τις αριστουργηματικές ταινίες που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει είτε για να γνωρίσει και να μορφωθεί για την lgbtq κοινότητα, είτε για να ταυτιστεί με τις ιστορίες είναι οι εξής:

1. Paris is Burning (1990):
Την δεκαετία του ’80, μέσα στα υπόγεια club της Νέας Υόρκης, αρχίζει μια νέα ανάγκη έκφρασης για τη queer κοινότητά, παρουσιάζοντας μας τα λεγόμενα drag balls. Κοινότητες (houses) Αφρικανο-Αμερικανών, Ισπανόφωνων και Λατίνων συνήθως ομοφυλόφιλων και transgender ατόμων, διαγωνίζονται σε κατηγορίες με βασικό τους κριτήριο το ταλέντο, τη μόδα, το χορό ή το lip-sync για χρηματικά έπαθλα και φήμη μέσα από την πρώτη επαφή με την drag κουλτούρα. Όλες οι μειονότητες της εποχής που αφορούσαν το φύλο ή την σεξουαλικότητα, ακόμη και το χρώμα του δέρματος, έβρισκαν το δικό τους «καταφύγιο» έκφρασης και διασκέδασης με τις οικογένειες που οι ίδιοι επέλεγαν να έχουν (houses) ψυχαγωγώντας το κοινό τους.

Οι drag queens της εποχής του 90

Πηγή φωτογραφίας: justwatch

2. Philadelphia (1993):
Είναι μια από τις πρώτες ταινίες του Ηollywood που ασχολήθηκε με την επιδημία του ιού HIV / AIDS καθώς και με την ρεαλιστική αποτύπωση ενός ομοφυλοφίλου. Είναι ένα νομικό δράμα που καταπιάνεται με την ζωή ενός άντρα όταν απολύεται από τη δουλειά του και προσλαμβάνει έναν δικηγόρο για να μηνύσει την εταιρεία που τον έδιωξε όταν αυτή μαθαίνει για την κατάσταση της υγείας του, καθώς είναι φορέας του AIDS. Κανένας δεν ήθελε να τον αναλάβει μέχρι που βρέθηκε ένας άνδρας, ο οποίος μέχρις στιγμής ήταν ο χειρότερος του αντίπαλος, και αποφασίζει να τον υποστηρίξει και να τα βάλει με το σύστημα. Η παράξενη αυτή φιλία που δημιουργείται μεταξύ τους, και το κουράγιο τους για την επιμονή στην δικαίωση της υπόθεσης στο δικαστήριο, ξεπερνάει την προκατάληψη και την διαφθορά των πανίσχυρων αντιπάλων τους.

Στιγμιότυπα απο την τανία

Πηγή φωτογραφίας: medium.com

3. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994):
Ένα λεωφορείο με όνομα “Priscilla, Queen of the Desert”, ξεκινάει το μακρινό του ταξίδι όταν ο Anthony “Tick” Belrose, γνωστός και ως drag queen με το όνομα Mitzi Del Bra, αποδέχεται μια πρόσκληση από τη Marion για να δώσει μια μοναδική παράσταση στο καζίνο ενός ξενοδοχείου και μαζί με την transgender Bernadette Bassenger και τον Adam Whitely ή αλλιώς την drag queen Felicia Jollygoodfellow αρχίζουν την περιπέτεια τους.

Το poster της ταινίας

Πηγή φωτογραφίας: primevideo

4. The Normal Heart (2014):
Διαδραματίζεται την δεκαετία του 1980 την εποχή της έξαρσης της φονικής αρρώστιας του AIDS, όταν ένας ομοφυλόφιλος συγγραφέας και ακτιβιστής, ο Ned Weeks δημιουργεί τον πρώτο οργανισμό ενημέρωσής των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό, για την πλήρη αποφυγή περισσότερων κρουσμάτων. Ο Weeks δεν είναι μόνος του σε αυτό τον αγώνα, αλλά χρειάζονται περισσότερα για να ευαισθητοποιηθούν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Το καταπληκτικό αυτό cast, το αποτελούν ο Mark Ruffalo, η Julia Roberts, ο Matt Bomer και ο Jim Parsons.

Το σύνθημα της τανίας

Πηγή φωτογραφίας: pinterest.com

5. The Danish Girl (2015):
Η ταινία του πολυβραβευμένου Tom Hooper (The King’s Speech), κατάφερε να αποσπάσει το Oscar για την Alicia Vikander, την πρωταγονίστρια της ταινίας για τον καλύτερο γυναικείο β’ ρόλο. Εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener, η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Eddie Redmayne στον ρόλο του Einar Wegener, ενός Δανού ζωγράφου, που είναι παντρεμένος με μια άλλη ζωγράφο, την Gerda Wegener (Vikander). Τι γίνεται όμως όταν η Gerda ζητάει από τον σύζυγό της να σταθεί ως γυναικείο μοντέλο και να τον ζωγραφίσει; Ο Einar αντιλαμβάνεται φορώντας τα γυναικεία ρούχα την καταπιεσμένη του σεξουαλική ταυτότητα, ανήμπορος να ζήσει ελεύθερος στην καταπιεστική κοινωνία του 1920, όπως αυτός θέλει.

H οσκαρική τανία του Δανού σκηνοθέτη Tom Hooper

Πηγή φωτογραφίας: charlottesometimesgoestothemovies

6. Call Me by Your Name (2017):
Ιταλία του 1983, ένα όμορφο καλοκαίρι με πρωταγωνιστή τον νεαρό Elio Perlman, ένα 17χρονο Αμερικανο-ιταλό πλουσιόπαιδο, ο οποίος περνάει τον χρόνο του με την ερωμένη του Marzia στη πολυτελή του βίλα, αντιγράφοντας τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών. Όλα αλλάζουν όμως όταν ο Oliver, ένας βοηθός του πατέρα του Elio με υποτροφία, καταφτάνει στο σπίτι τους, και τα βλέμματα των δύο αντρών ανταλλάζουν σκηνές αγάπης, ενα αισθησιακό ρομαντικό σκηνικό, και ανακαλύπτουν την ομορφιά του νέου έρωτα, σε ένα καλοκαίρι που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. O Luca Guadagnino σκηνοθέτησε την δραματική αυτή ταινία, βασισμένη στον ομότιμο τίτλο του βιβλίου του Andre Aciman και του James Ivory, καταφέρνοντας σαν αποσπάσουν το Oscar «Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου».

Σκηνή απο την ταινία 'Call me by your name'

Πηγή φωτογραφίας: imdb.com