Η είσοδος του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου, την παρέλευση του καλοκαιριού και την επιστροφή στην ρουτίνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου δεν ήταν άρρηκτα συνυφασμένες με τη χαλάρωση και τα μπάνια στη θάλασσα. Ταυτίστηκαν και με πυρκαγιές. Έτσι, φέτος, πρωταγωνίστησε η πυρκαγιά στον Ερημίτη.

Στις 16 Αυγούστου 2020 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του Ερημίτη, στην Κέρκυρα. Πρόκειται για περιοχή με πυκνή βλάστιση, η οποία δυσχέραινε και το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς. Οι απώλειες ήταν σημαντικές. Κάηκαν παραπάνω από διακόσια στρέμματα. Για να γίνει αντιληπτή η ζημία της περιοχής, αρκεί να επισημανθούν κάποιες πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της.

Ο Ερημίτης, στην περιοχή της Κασσιόπης, έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στα  προστατευόμενα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Διαθέτει βλάστιση της προ-ενετικής κατοχής, ήτοι πριν το 1386 μ.Χ., αλλά και εξαιρετικά δείγματα άγριας ορχιδέας. Τότε, κρίθηκε υποχρεωτική η εμφύτευση ελαιόδενδρων στο νησί. Μόνιμη παρουσία στο νησί έχει και η βίδρα (lutra-lutra), θηλαστικό που κατοικεί στην Κέρκυρα και την Εύβοια σε απομονωμένους πληθυσμούς, αλλά μικροί πληθυσμοί συναντώνται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλοι επισκέπτες του Ερημίτη είναι τα αποδημητικά και υδρόβια πτηνά, τα οποία αναπαράγονται και τρέφονται εντός της πλούσιας χλωρίδας του. Όσον αφορά την Ποσειδωνία, δηλαδή το υποθαλάσσιο λιβάδι, προσφέρει καταφύγιο σε πολλά θαλάσσια ζώα και φυτά, αλλά και συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή οξυγόνου και την διαμόρφωση των κρυστάλλινων νερών. Και τώρα, ένα μέρος από όλο αυτόν τον φυσικό πλούτο καταστράφηκε.

Βέβαια, αρκετοί είναι αυτοί που αποδίδουν το εν λόγω συμβάν στην επικείμενη «αναπτυξιακή επένδυση» που έχει αποφασισθεί να πραγματωθεί στην περιοχή. Ήδη, το 2018 υπεγράφη η αρχική σύμβαση παραχώρησης 500 περίπου στρεμμάτων της περιοχής για 99 έτη προς την  εταιρεία NCH Capital. Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου, λιμενικών εγκαταστάσεων και μονάδων αφαλάτωσης. Όπως γίνεται αντιληπτό, η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον θα είναι οξεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, κ. Μαχειμάρης, ζητά με επιστολή του την κήρυξη της πληγείσας περιοχής του Ερημίτη ως αναδασωτέας, επικαλούμενος το άρ. 117 παρ. 3 του Συντάγματος. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, τα δημόσια και ιδιωτικά δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή που αποψιλώθηκαν με άλλο τρόπο, δεν αποβάλλουν για τον λόγο αυτό τον δασικό χαρακτήρα τους, αλλά κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται η διάθεσή τους για άλλο σκοπό. Ειδικότερα,  κατά το άρ. 35 του Ν. 998/1979, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά, απαγορεύεται να μεταβιβασθούν με δικαιοπραξία εν ζωή, εφόσον κατατέμνονται ή μεταβιβάζονται ως ιδανικά μερίδια. Η αρμόδια δασική αρχή μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό δασικού χαρακτήρα της περιοχής, το οποίο αναφέρει και το σχετικό κώλυμα. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έχει το καθήκον καθορισμού των ορίων της αναδασωτέας έκτασης (άρ. 41 Ν. 998/1979).

Οι αρχές θα έχουν τον τελευταίο λόγο επί του θέματος. Όμως, αξίζει να επισημανθεί πως με την υλοποίηση της «επένδυσης», οι επόμενες γενιές θα βρουν έναν κόσμο φτωχότερο, διότι το οξυγόνο και η φύση δεν μπορούν να αγοραστούν ούτε να πουληθούν, καθώς δεν είναι κτήμα κανενός.