Ένας αγωγός φυσικού αερίου στην αποσχισθείσα περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τυλίχθηκε στις φλόγες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η φωτιά στον αγωγό Ντρουζμπά εκδηλώθηκε, αφού προηγήθηκε μια ισχυρή έκρηξη, κοντά στην πόλη Λουχάνσκ. Το τοπικό πρακτορείο Luganskinformcenter μετέδωσε πλάνα στο κανάλι του στο Telegram, που δείχνουν μια κίτρινη λάμψη να φωτίζει την πόλη.

Νωρίτερα, μια τεράστια έκρηξη έλαβε χώρα στο κέντρο του Ντόνετσκ, από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν οι Αρχές στην αποσχισθείσα περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, την ώρα που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς από ουκρανικές δυνάμεις.

Πολλές αναφορές για την έκρηξη ήρθαν λίγο αφότου τόσο το Ντόνετσκ όσο και το Λουγκάνσκ, οι δύο περιοχές που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014, ανακοίνωσαν εκκένωση αμάχων οι οποίοι μεταβαίνουν στη Ρωσία, φοβούμενοι επίθεση από τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα ο ανταποκριτής του RT Ρομάν Κοσάρεφ, ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος του Ντόνετσκ ώστε να κάνει ρεπορτάζ για την εκκένωση, επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι άκουσε την έκρηξη.

Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, περίπου 100 μέτρα μακριά από την έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, καθώς και σημαντικές ζημιές σε άλλα οχήματα που βρίσκονται επί τόπου.

Το βληθέν όχημα ανήκε στον επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΔ, Ντένις Σινένκοφ, ο οποίος είπε στο Interfax ότι δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες το Ντονέτσκ δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Oι δύο αποσχισθείσες περιοχές -γνωστές στην καθομιλουμένη ως Ντονμπάς – ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει μια στρατιωτική επιχείρηση για να καταλάβει διά της βίας το έδαφός τους. Επικαλούνται μια απότομη αύξηση των επεισοδίων κατά μήκος της γραμμής ανακωχής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυροβολικού, όλμων και αρμάτων μάχης από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία αρνείται ότι σχεδιάζει να καταλάβει βιαίως τις εν λόγω περιοχές.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, μολονότι η προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της 16ης Φεβρουαρίου ήρθε και παρήλθε χωρίς επεισόδια. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ως «ψευδείς ειδήσεις». Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδίαζε μια επίθεση με «ψεύτικη σημαία», προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για στρατιωτική επιχείρηση.

Οι Αρχές του Ντόνετσκ ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι, να παραμείνουν σε εγρήγορση και να περιορίσουν όσο μπορούν την κίνησή τους στην πόλη.

Πηγή εικόνας: aftodioikisi.gr
Αναδημοσίευση: ieidiseis.gr