Η Ελένη Αμπράζη, Curator του TEDxAUTH 2022 με θέμα την θεά IRIS, απαντά στις ερωτήσεις της ομάδας του YV αναφορικά με το πολυαναμενόμενο event!

Πώς προέκυψε η φετινή διοργάνωση του TEDx AUTH;

Από το 2018 και κάθε χρόνο διοργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης το event του TEDxAUTH. Φέτος, μετά από δύο χρόνια αποκλειστικά διαδικτυακής παρουσίας, λόγω της πανδημίας, επιστρέφουμε με ένα δια ζώσης event. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε ξανά από κοντά το κοινό και να γιορτάσουμε τις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, το οποίο είναι και το όραμα του TED.

Ποιο είναι το θέμα του φετινού TEDx AUTH; Γιατί το επιλέξατε και ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε;

Θέμα μας για φέτος είναι η “IRIS”, η θεά ίριδα της μυθολογίας. Εμπνευστήκαμε από τη σύνδεσή της με το φως, την επικοινωνία την επαφή, όλα θέματα που σαν ομάδα συμφωνήσαμε από πολύ νωρίς ότι θέλουμε να εξετάσουμε στο eventμας. Ταυτόχρονα, η ταύτιση του ονόματος της Ίριδας με το μάτι και συνεπώς με την προοπτική, το ουράνιο τόξο και την άνοιξη μας έδωσε έναυσμα για να εξερευνήσουμε ιδέες εντός και εκτός συνόρων, ακριβώς όπως η θεά ταξίδευε σαν αγγελιοφόρος.

Ποιές ήταν οι αντικειμενικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερβείτε για την επίτευξη της διοργάνωσης και των events;

Στην διοργάνωση ενός τέτοιου event, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ζωτικής σημασίας, οπότε όταν 32 άτομα καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους, αναμένεται να υπάρξουν εντάσεις και διαφωνίες.Προσπαθήσαμε, λοιπόν, όλες αυτές τις καταστάσεις να τις γυρίσουμε υπέρ μας και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Μέσα στα διαφορετικά προγράμματα όλων μας, που έπρεπε να συντονιστούν και να γίνει η συνεργασία παραγωγική, το άγχος έγινε μεγαλύτερο και η ανάγκη για multitasking εντονότερη. Ταυτόχρονα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία του COVID, που περιόρισε τους πόρους και αύξησε τις ευθύνες.

Ποιους καλεσμένους/ομιλητές ξεχωρίζετε; Με ποια κριτήρια τους επιλέξατε εξαρχής;

Η ποικιλομορφία του eventφέτος, τόσο θεματολογικά, όσο και από τους ίδιους τους ομιλητές, που δεν μπορώ να τους συγκρίνω μεταξύ τους. Ανυπομονώ το ίδιο να δω το τελικό αποτέλεσμα όλων εκείνη την ημέρα στη σκηνή. Στο κομμάτι της επιλογής, όλα τα άτομα της ομάδα ξέραμε ότι θέλουμε σίγουρα ανθρώπους που καταλαβαίνουν το όραμά μας και μοιράζονται την αισθητική μας για τη φετινή διοργάνωση. Στη συνέχεια, φροντίσαμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς τομείς και backgrounds, ώστε να υπάρχει κάτι για όλους από άποψη ενδιαφερόντων. Βέβαια, είμαι σίγουρη ότι όλες μας οι ομιλίες θα κερδίσουν το κοινό.

Θα υπάρχει και κάτι άλλο πέραν από ομιλίες στο πολυαναμενόμενο main event του TEDx AUTH;

Εννοείται! Αυτό που ξεχωρίζει το να παρακολουθείς ένα TEDxeventδια ζώσης από το να βλέπεις τις ομιλίες στο YouTube είναι η συνολική εμπειρία που προσφέρει. Για αυτό και εμείς έχουμε πλαισιώσει τον πυρήνα της διοργάνωσης, που είναι οι ομιλίες, με πολλά ενδιαφέροντα workshops και side activities, στα οποία οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν μέρος κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Υλοποιώντας αυτό το project και όντας Curator της διοργάνωσης, ποιες οι φιλοδοξίες για τον αντίκτυπό του στην κοινωνία και την νεολαία;

Στο πλαίσιο μίας τέτοιας οργάνωσης, δε νομίζω ότι υπάρχουν τόσο προσωπικές φιλοδοξίες. Γίνεσαι ένα με την ομάδα και οι στόχοι σας γίνονται κοινοί. Από την αρχή και οι 32 στοχεύαμε στο να γίνει η εμπειρία του θεατή όσο πιο ξεχωριστή γίνεται. Η μεγαλύτερη μας προτεραιότητα, είναι οι παρευρισκόμενοι να φύγουν από το event μας, τόσο γεμάτοι έμπνευση, όσο και προβληματισμένοι με τα ζητήματα που θα αγγίξουν οι ομιλίες μας, αλλά και να θυμούνται όλη την ημέρα σαν μία ξεχωριστή εμπειρία. Το ίδιο ισχύει και για την ίδια την ομάδα! Δουλεύουμε τους τελευταίους μήνες, ανυπομονώντας να δούμε τη μορφή που θα πάρει εν τέλει και στοχεύουμε να μας μείνει η μέρα σαν γλυκιά ανάμνηση.

Μη χάσετε το φετινό TEDxAUTH στις 10 Απριλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 10:00 π.μ. ! Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ. Για τα εισιτήρια της εκδήλωσης (βιαστείτε είναι περιορισμένα!) πατήστε εδώ