Της πρώην συνεργάτιδος, Δήμητρας Βακαλοπούλου, 

Φίλη/-ε μου, όλο και κάπου θα έχεις πάει το ταξιδάκι σου, κάποια χρονική περίοδο της ζωής σου. Ταξίδι με σκοπό την αναψυχή, τον αθλητισμό, κάποιο πολιτιστικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ακόμη, ίσως έχεις πάει σκόπιμα σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος ή σ’ ένα νησί, κάνοντας θαλάσσιο ή καταδυτικό τουρισμό, μη θεωρώντας πως είναι ξεχωριστό είδος τουρισμού, και μάλιστα εναλλακτικού. Ή χρειάστηκε να ταξιδέψεις λόγω κάποιου συνεδρίου, που όφειλες να παρακολουθήσεις ή να συμμετέχεις σε αυτό. Όλα αυτά πιθανώς σε κατατάσσουν σε ένα από τα παρακάτω είδη ταξιδιωτών. Αν από την άλλη, δεν βλέπεις τον εαυτό σου να καθρεφτίζεται σε κάποιον από τους παρακάτω τύπους τουρίστα, τότε ή πρέπει να σου συστήσω τον οφθαλμίατρό μου ή μάλλον σου είναι δύσκολο να αποδεχτείς την αλήθεια.

1. Ο Φωτογράφος

Όλοι μας έχουμε υπάρξει μικροί ερασιτέχνες φωτογράφοι, αγκαλιά είτε με την κάμερα του smartphone μας είτε με μία φωτογραφική μηχανή. Παρ’ όλα αυτά, αν είσαι ο αυθεντικός φωτογράφος τουρίστας, τότε αυτό σημαίνει πως βγάζεις φωτογραφία το παραμικρό, από ένα γκράφιτι στον τοίχο ή τον ουρανό με τα σύννεφα την ώρα του “golden hour”, μέχρι το κάθε σου (και το τονίζω ΚΑΘΕ) γεύμα μέσα στην ημέρα (νομίζοντας πως το τελευταίο ενδιαφέρει τον υπόλοιπο πληθυσμό της γη, oopsies!). Βγήκες έξω; Πρέπει να το δείξεις. Κλικ! Περνάς χάλια; Κλικ! Θα το δείξεις κι αυτό, αλλά βάζοντας ένα ψεύτικο χαμόγελο (ναι ναι αυτό της διαφήμισης της Colgate). Επιπλέον, έχεις μεγάλο θέμα αν δεν βγάλεις τη φωτογραφία όπως ακριβώς την έχεις φανταστεί στο μυαλό σου ή εκνευρίζεσαι, όταν μπαίνουν άγνωστοι στο πλάνο σου. Οριακά θέλεις να τους πετάξεις το βαρύ smartphone σου στο κεφάλι, αλλά συγκρατεί σαι, γιατί έχεις κι ένα επίπεδο. Α! Και για να μην αναφέρω πως έχεις αγγαρέψει τον φίλο/-η σου να σε βγάζει μπροστά από ΚΑΘΕ μέρος, αξιοθέατο, μαγαζί, προκειμένου ν’ ανεβάσεις στο Instagram. Αν κάνεις τα παραπάνω, σε βαφτίζω «Τουρίστα Φωτογράφο». «Βίκυ, έχουμε τη λήψη;»! 

 

2. Ο  «Κουράστηκα, να κάνουμε μία στάση;» 

Όσο και να λατρεύει την περιπέτεια και την εξερεύνηση, θα είναι πάντα αυτός που θα κουράζεται πρώτος. Θα περπατάτε 30 λεπτά και θα σου ζητήσει τουλάχιστον 2 στάσεις των 5 λεπτών, που θα καταλήξουν να γίνουν «one eternity later». Θα βρίσκει όλες τις πιθανές αφορμές να πάτε κάπου είτε για τουαλέτα, είτε επειδή διψάει και θέλει νερό. Δεν υφίσταται μία περιγραφή του, χωρίς να κάνω εικόνα, εσάς να περπατάτε μπροστά, και ξαφνικά να τον χάνετε κάπου πίσω στο βάθος, ενώ παράλληλα τον βλέπετε να κάνει σαν να του έχει απομείνει μόνο ένα πνευμόνι. Αυτή είναι και η στιγμή, που προσεύχεται να είχατε κάνει αρκετή γυμναστική εν καιρώ καραντίνας, ώστε να τον κουβαλήσετε εσείς οι ίδιοι στους ώμους σας.

 

3. O Φαγάνας

Θέλει να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα πάση θυσία. Μη σου πω δεν θα φύγει από την περιοχή, μέχρι να γυρίσει όλα τα ντόπια μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ που έχει βρει από το Tripadvisor και φυσικά από τις φιλτραρισμένες φωτογραφίες και τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του Instagram. Θα σου είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά έχει φτιάξει ακόμα και λίστα! Ναι, ναι. Έχει τεφτέρι. Είναι αυτός που θα βάλει κάνα-δυο κιλάκια στις διακοπές του, αλλά ξέρεις πως ύστερα θα τα χάσει και θα τον καταριέσαι. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι θα πάρει και ένα κάρο τοπικά προϊόντα μαζί του, για να έχει στο σπίτι. Κι όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για τη θεία Σούλα από το χωριό.

4. Ο Πολύξερος – ή αλλιώς – «Βικιπαίδεια» 

«Ξέρεις τι απεικονίζει αυτός ο πίνακας;», «Α! Μπορεί να μη τυγχάνει να το ξέρεις, ΑΛΛΑ πάλι καλά που βρίσκομαι εδώ, για να σου πω τι έχω διαβάσει σχετικά με αυτό το αρχαίο μνημείο». Νομίζω κατάλαβες σε ποιον αναφέρομαι. Δεν είναι άλλος παρά ο κύριος «Βικιπαίδεια». Γνωρίζει όλα τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και όλα τα μνημεία κατά αλφαβητική σειρά, καθώς επίσης και την ιστορία πίσω από αυτά. Οριακά μπορεί να γίνει ο ξεναγός σου. Δίχως το πτυχίο βέβαια, αλλά λεπτομέρειες. Πάντως, δεν του ξεφεύγει το παραμικρό, αφού μόλις ξεκινήσει, δεν σταματά το μονόλογο με τίποτα.