Άρθρο του εξωτερικού συνεργάτη, Θάνου Μαυραγάνη,

Η κρίσιμη ώρα έφτασε. Οι προκριματικοί αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ ξεκίνησαν. Με την σειρά του, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ρίχτηκε στην «μάχη», με αποτέλεσμα να συλλέξουμε τα πρώτα στοιχεία, που παρουσίασαν οι διεθνείς μας ποδοσφαιριστές, σε αυτό το νέο εγχείρημα της γαλανόλευκης με στόχο την πρόκριση. Να σημειωθεί, ότι η Εθνική Ελλάδος έχει να προκριθεί σε τελική φάση διοργάνωσης από το παγκόσμιο κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία. Από εκεί και πέρα, όλες οι προσπάθειες της ήταν άκαρπες!

Ας μελετήσουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ιθύνοντες της Ε.Π.Ο μετά την αποτυχία της γαλανόλευκης, να προμηθευτεί το «χρυσό εισιτήριο» για το EURO του 2020, προχώρησαν σε διαζύγιο με τον Άγγελο Αναστασιάδη (τότε προπονητή της Εθνικής, και εν μέρει υπεύθυνο για την άσχημη εικόνα που παρουσίασε η ομάδα) και την αντικατάστασή του από τον Τζον Φαν΄τ Σχιπ. Ο Ολλανδός τεχνικός ανέλαβε την ομάδα με το δύσκολο έργο να την «οδηγήσει» στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2022. Η σκέψη του προέδρου Βαγγέλη Γραμμένου και των συνεργατών του, ήταν να προσληφθεί ένας αλλοδαπός τεχνικός, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα νέο οικοδόμημα, εξαλείφοντας την δυσλειτουργία εντός των τεσσάρων γραμμών και το τοξικό κλίμα των αποδυτηρίων. Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ πραγματοποίησε το ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής ομάδας στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, με σκοπό να πειραματιστεί με τους παίκτες του, στα παιχνίδια που υπολείπονταν για τα προκριματικά του EURO 2020, καθώς βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν υπήρξε, αφού είχαμε αποκλειστεί.

UEFA Nations League

Το Nations League είναι μία διοργάνωση η οποία σου δίνει την «δεύτερη ευκαιρία», για αυτό και τείνει ιδιαίτερης σημασίας. Προηγείται ημερολογιακά των «κανονικών» προκριματικών, της εκάστοτε διοργάνωσης, και αν η κάθε ομάδα λάβει την πρώτη θέση στον όμιλό της, διεκδικεί μέσω μπαράζ ένα εισιτήριο για την τελική φάση. Η Εθνική μας ομάδα κληρώθηκε με τις Σλοβενία, Μολδαβία και Κόσσοβο. Δυστυχώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του, ολοκληρώνοντας την διοργάνωση, με δύο νίκες επί της Μολδαβίας, δύο ισοπαλίες επί της Σλοβενίας και μία νίκη και ισοπαλία απέναντι στο Κόσσοβο. Το «στραβοπάτημα» με το Κόσσοβο, σήμανε τον κίνδυνο για πιθανή αποτυχία, με το τελικό 0-0 (χαμένο πέναλτι Μπακασέτας) να οδηγεί στον «τελικό» της Ριζούπολης. Στο Γεώργιος Καμάρας η Εθνική αντιμετώπισε την Σλοβενία, θέλοντας μόνο νίκη για την πρωτιά. Παρόλα αυτά, τεχνικό επιτελείο και παίκτες δεν φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών και μία ακόμα ευκαιρία για να λάμψουν χάθηκε. Το σφύριγμα της λήξης, επισημοποίησε την λευκή ισοπαλία, με την γκρίνια και την μουρμούρα να παίρνουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προκριματικοί αγώνες ομίλου  

Η χώρα μας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τις Ισπανία, Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. O εναρκτήριος αγώνας προγραμματίστηκε με την Ισπανία στην Γρανάδα στις 25 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος αγώνας με την Γεωργία στην Τούμπα στις 31 Μαρτίου. Οι δικαιολογίες σταμάτησαν και πλέον η Εθνική δεν είχε περιθώρια αστοχιών και έλλειψης πλάνου. Οι διεθνείς έπρεπε να ανασυνταχτούν και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιωθούν, προκειμένου να πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν από τους δύο αγώνες.

Απέναντι στην Furia Roja η Εθνική μας ομάδα έκλεψε έναν απρόσμενο βαθμό «χρυσάφι», δίνοντας μία νέα πνοή στο εθνικό μας συγκρότημα. Ύστερα από μακρά πορεία εμφανίσεων που δεν ταιριάζουν σε Εθνική, το σύνολο μας, πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα, έγινε πολύ καλό «διάβασμα» του αντιπάλου. Υπήρχε πλάνο το οποίο τηρήθηκε πιστά και ο καθένας γνώριζε τον ρόλο του στο γήπεδο. Εξίσου σημαντικό, αποτελεί το γεγονός της ομοψυχίας και πάθους που παρουσίασαν οι διεθνείς, με αλληλοκαλύψεις, επαναφέροντας το οικογενειακό κλίμα. Από την άλλη πλευρά η ομάδα μας ήταν ανύπαρκτη επιθετικά, δικαιολογημένα βέβαια, αφού στόχος ήταν η αμυντική προσήλωση. Παρά το προβάδισμα των Ισπανών, η Εθνική αντέδρασε, ισοφαρίζοντας  με πέναλτι δώρο του Ινίγκο Μαρτίνεθ και τον Μπακασέτα να σκοράρει, εξιλεώνοντας τον εαυτό του από το παιχνίδι με το Κόσοβο. Η αποστολή στo Nuevo Los Carmenes στέφθηκε με επιτυχία, αφενός περιορίζοντας τους πανίσχυρους Ισπανούς και αφετέρου ταξιδεύοντας με έναν πολύτιμο βαθμό στις αποσκευές της.

Ακολούθησε η φιλική αναμέτρηση με την Ονδούρα στις 28 Μαρτίου στην Τούμπα. Ο προπονητής εκμεταλλεύτηκε το προγραμματισμένο ρεπό της Εθνικής ομάδας από τους προκριματικούς αγώνες και πειραματίστηκε σε πρόσωπα και συνθέσεις. Τελικό αποτέλεσμα 2-1 με την γαλανόλευκη να επικρατεί με περίσσεια άνεση, έχοντας δημιουργικό ταπεραμέντο και συνοχή.

Η αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για την μετέπειτα πορεία της, ήταν με την Γεωργία, αφού από το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, θα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της στην διοργάνωση. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος, με τον ηλεκτρονικό πίνακα να αναγράφει 1-1. Η γαλανόλευκη μπήκε ορεξάτη στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει τα δίχτυα. Οι Γεωργιανοί ισορρόπισαν τον αγώνα μετά το πρώτο 20λεπτο και ύστερα από εκείνο το σημείο η ομάδα μας εξαφανίστηκε. Το σύνολο του Βίλι Σανιόλ πήρε τα ηνία χωρίς να είναι ιδιαίτερα απειλητικό, με εξαίρεση μία  εντυπωσιακή ενέργεια του Κβαρακτσέλια, που ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του. Στο δεύτερο ημίχρονο η Γεωργία συνέχισε να έχει ηγετικό ρόλο στο γήπεδο, σε αντίθεση με τους διεθνής μας, που ήταν νωχελικοί.

Κόντρα στην ροή του παιχνιδιού, η Εθνική προηγήθηκε στο 76’ με ένα γκολ «μάνα εξ ουρανού», αφού ο Κακαμπάτζε έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με εντυπωσιακό τρόπο. Οι πανηγυρισμοί όμως κόπασαν σύντομα, διότι 2 λεπτά αργότερα ο Κβαρακτσέλια χορεύοντας την ελληνική άμυνα ισοφάρισε. Στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης, το φαβορί που ήταν η Ελλάδα, εξαιτίας του «βάρους» της φανέλας, ενώ έπρεπε να πιέσει για να ανακτήσει το προβάδισμα, δεν αντέδρασε αλλά αντιθέτως  οι ποδοσφαιριστές ήταν άτονοι και άνευροι, περνώντας το μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο, ότι δεν καταλάβαιναν την κομβική σημασία του αγώνα. Το τελικό αποτέλεσμα, επέφερε ανάμεικτα συναισθήματα και το αβέβαιο μέλλον να επισκιάζει την σκέψη όλων.

Είναι φανερό ότι η Εθνική Ελλάδος βρίσκεται σε κρίση. Η ομάδα παρουσιάζει συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, με κυρίαρχο το πρόβλημά της στο σκοράρισμα.

Κατά την άποψή μου, θα ήταν συνετό να δοθεί πίστωση χρόνου στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό επιτελείο μέχρι να βρουν την χημεία τους. Όλοι θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στην ομάδα μας και να μην την κατακρίνουμε σε κάθε αποτυχία. Σίγουρα το πρόσωπο της θα πρέπει να βελτιωθεί, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και σε θέματα νοοτροπίας. Θα πρέπει όσοι φορούν το εθνόσημο να δείχνουν ζήλο και να παλεύουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κάθε ματς όπως αρμόζει στην γαλανόλευκη. Ελπίζω σε πρόκριση της Εθνικής και σε πειστικότερες εμφανίσεις.

Υ.Γ: Σύντομα να την παρακολουθήσουμε ξανά από κοντά και να φωνάζουμε Ελλάς ολέ ολέεεε…δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέεεε!!!

Καλή επιτυχία Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: sport-fm