Η πομπή μεταφέρει 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, κυρίως από την εποχή του Νέου Βασίλειου

Μάρτυρες μιας ιστορικής πομπής έγιναν οι κάτοικοι του Καΐρου, που παρακολούθησαν απόψε την μεταφορά από αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες και σαρκοφάγους σε ένα νέο μουσείο, όπου θα προβληθούν με την απαιτούμενη λαμπρότητα. Πρόκειται για κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Αίγυπτο, στη διάρκεια του οποίου έγινε η μεταφορά των 22 βασιλικών μουμιών και των 17 σαρκοφάγων από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο μουσείο συνολικής έκτασης 135.000 τ.μ, στην περιοχή Φουστάτ, του παλαιού Καΐρου.

πομπή μεταφοράς μουμιών και σαρκοφάγων

Πηγή: EPA/Mohamed Hossam

Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν κατασκευασμένα ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, αναχώρησαν από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου και έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα, όπου τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν απόψε το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή Β’.

πομπή μεταφοράς μουμιών και σαρκοφάγων

Πηγή: EPA/Mohamed Hossam

Οι 22 μούμιες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881 και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν φύγει από την πλατεία Ταχρίρ από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεκαετία του 1950 ήταν εκτεθειμένες σε μια μικρή αίθουσα, όμως στο NMEC θα διατηρούνται σε σύγχρονες προθήκες ώστε να ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου, εξήγησε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Σαλίμα Ικράμ. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, η πομπή των 18 βασιλιάδων και των τεσσάρων βασιλισσών, κυρίως του Νέου Βασιλείου, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν ταμπούρλα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ.

Το Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων περίπου δύο χιλιόμετρα από τις πυραμίδες της Γκίζας και αποτελεί μέρος ενός νέου γενικού σχεδίου για την αξιοποίηση του οροπεδίου της περιοχής. Είναι διαμορφωμένο σαν ένα λοξό τρίγωνο. Οι βόρειοι και νότιοι τοίχοι του κτιρίου ευθυγραμμίζονται άμεσα με τη Μεγάλη Πυραμίδα του Khufu και την Πυραμίδα του Menkaure. Μπροστά από το κτίριο βρίσκεται μια μεγάλη πλατεία, γεμάτη με φυτά. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μουσείου είναι ο ημιδιαφανής πέτρινος τοίχος, κατασκευασμένος από αλάβαστρο, που αποτελεί την πρόσοψη του κτιρίου. Μέσα στην κεντρική είσοδο υπάρχει ένα μεγάλο αίθριο, όπου θα εκτίθενται ογκώδη αγάλματα.

Έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει την τελευταία τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής πραγματικότητας. Το μουσείο θα είναι επίσης ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας μεταξύ μουσείων, για την προώθηση άμεσων επαφών με άλλα τοπικά και διεθνή μουσεία. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα περιλαμβάνει παιδικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο, κέντρο εκπαίδευσης και εργαστήρια. Συνολικά στο μουσείο αναμένεται να φιλοξενηθούν περίπου 100.000 εκθέματα.

Πηγές: lifo.gr , bestever.gr

Πηγή αρχικής εικόνας: Getty Images